Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Позбавити звання. Кого можуть вигнати з почесних громадян Харкова

Коллаж: KHARKIV Today
Слідом за Добкіним позбавити почесного громадянства пропонують Александровську. Ще один небездоганний володар звання — Володимир Мисик.

Черговий скандал з почесними громадянами Харкова. "Нацкорпус" наполягає на тому, щоб позбавити цього звання Михайла Добкіна, аналогічне звернення до міськради готують щодо Алли Александровської.

Чимало почесних громадян міста і області не завжди викликають позитивні емоції у жителів регіону. Одного разу самі володарі титулу просили позбавити звання одного з них. Іншого вигнали з почесних громадян через суд.

"Несе загрозу для Харкова"

У міськраді не відреагували на вимогу "Нацкорпусу" позбавити звання почесного громадянина Харкова Михайла Добкіна. Про це KHARKIV Today повідомив автор звернення Костянтин Немічев. Нагадаємо, він просив включити 

це питання до порядку денного сесії 21 квітня. Сесія пройшла, Добкіна з почесних не вигнали, питання навіть не піднімалося.

Михайло Добкін вирішив, що нападки на його "почесне громадянство" пов'язані з передвиборчою кампанією.

"Звання Почесного харків'янина — не кіоск, який можна віджати, козиряючи "дахом" в поліції або міськраді. Тим, кого сьогодні використовують в боротьбі зі мною, потрібно спробувати це зрозуміти. Харків'яни самі розберуться з оцінками. Вже точно без підказок маргіналів, націоналістів, які на замовлення обслуговують можновладців", — відповів він політичним опонентам в своєму Telegram-каналі.

письмо

Звернення до міськради з приводу Добкіна дійсно пов'язане з тим, що колишній мер вирішив знову балотуватися на посаду голови міськради.

"У 2014 році він жив у Києві, його тут не було. Зараз він повернувся і несе загрозу для Харкова. Я вважаю, що це величезна загроза, якщо людина, яка хотіла зрадити Харків в 2014 році, хоче стати мером, ми будемо з цим боротися", — розповів Костянтин Немічев.

Зараз лідер "Нацкорпусу" готує повторне звернення до міськради з тим же проханням — позбавити звання Добкіна. До того ж, він вимагатиме виключити з почесних громадян Аллу Александровську, лідера харківських комуністів і екснардепа, яка, як і Добкін, була в опозиції до Революції Гідності.

Алла Александровська отримала звання почесної громадянки міста в 2008 році, Добкін став почесним в 2013-му, коли працював головою Харківської обласної державної адміністрації. І Александровську, і Добкіна звинувачували в посяганні на територіальну цілісність і незалежність України, вони були під арештом: Добкін — в 2014 році, Александровська — в 2016 році. Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити їй моральну шкоду під час арешту 19 тисяч євро.

І Добкін, і Александровська отримують стипендію в якості почесних громадян Харкова — 23,6 тисячі гривень щомісяця.

Сенатор і ворог "Металіста"

У Харкові вже бували випадки, коли містяни виявлялися незадоволені своїми почесними громадянами. Не без скандалу пройшло присвоєння звання засновнику холдингу "Кулиничі" в 2017 році. Трьома роками раніше він, бувши нардепом від Партії регіонів, проголосував за "диктаторські закони".

Депутати від "Самопомочі" на сесії запропонували не голосувати за Мисика, а замість нього дати звання лікарю, завідувачу кафедрою торакоабдомінальної хірургії Харківської медичної академії післядипломної освіти Миколі Вологодському. Більшість під керівництвом Геннадія Кернеса не підтримала пропозицію, Мисик став почесним.

 

шишкин
Геннадій Кернес і Олександр Шишкін

За всю історію існування звання позбувся тільки друг покійного мера Олександр Шишкін, за сумісництвом — колишній російський сенатор. Він став почесним харків'янином в 2014 році, хоча до цього вже голосував за окупацію Криму. Позбутися від друга Кернеса серед почесних громадян виявилося нелегко, міськрада не реагувала на вимоги патріотично налаштованих містян. Тільки навесні 2017 року Дзержинський районний суд скасував рішення міськради про присвоєння Шишкіну звання почесного громадянина Харкова.

У Харківській області теж є інститут почесних громадян. Звання присуджують з 2006 року, і поки що ніхто його не позбувся, хоча спроба вигнання з почесних була. Виганяли самого керівника Федерації футболу України Григорія Суркіса (зараз він — почесний президент Федерації). У 2010 році харків'ян обурило, що футбольний функціонер позбавив "Металіст" 9 очок, назвавши договірним матч з "Карпатами". Звернення до президента Януковича, губернатора Добкіна і голови облради Чернова з проханням відібрати звання у Суркіса тоді підписали багато почесних громадян Харкова. Але прохання залишилося без відповіді, Григорій Суркіс досі — почесний громадянин Харківської області.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.