Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківським нардепам поставили оцінки за "успішність" у Верховній Раді

Фото: Instagram / oleksandr_bakumov
Під приціл потрапили семеро парламентаріїв.

Дослідження проводили, щоб дізнатися, як харківські мажоритарники спілкуються з виборцями і місцевою владою.

По семи мажоритарних округах Харкова до Верховної Ради пройшли шестеро представників партії "Слуга Народу" і один самовисуванець. Аналіз їх комунікації за червень-грудень 2020 провели в громадянській мережі "ОПОРА".  

Експерти досліджували особливості комунікації з виборцями кожного з депутатів:

  • Марія Мезенцева комунікує з виборцями на особистих зустрічах, беручи участь в заходах, організованих органами влади або представниками громадянського суспільства. Депутатська приймальня працює на постійній основі. У соціальних мережах депутат використовує Facebook, де у неї є публічна і особиста сторінки, а також Instagram. Найбільше депутат інформує виборців про свою роботу в окрузі і про роботу в парламенті (робота в комітетах, участь в сесіях Верховної Ради, участь в роботі депутатської фракції).
  • Олександр Куницький майже не веде особистої комунікації з виборцями. У нього є особиста сторінка в Facebook, де понад 100 тисяч підписників, однак веде її неактивно. Подібна ситуація і на сторінці депутата в Instagram. За період моніторингу основною інформацією на сторінці депутата були повідомлення про протистояння з міністром інфраструктури Владиславом Криклієм. Восени 2020 року на Youtube-каналі народного депутата було 1,3 мільйона абонентів, вийшла серія відео, в яких він інформував виборців про стан розгляду законопроєкту №2695 про посилення відповідальності за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху.
  • Андрій Одарченко свою комунікацію проводить через особисту сторінку в Facebook, де висвітлюється його діяльність як депутата. Парламентарій комунікує в основному про свою роботу в комітеті і у Верховній Раді в цілому. А також розповідає про прийняті парламентом закони. Також депутат згадує публічні заходи, в яких бере участь.
  • Вікторія Кінзбурська для комунікації використовує як особисту, так і кілька публічних сторінок в Facebook, а також сторінку в Instagram, де в першу чергу інформує виборців про свою роботу на окрузі і про роботу у Верховній Раді. Регулярно проводить зустрічі з виборцями округу.
  • Юрій Здебський для комунікації з виборцями використовує особисту і публічну сторінки. Інформація в обох джерелах зазвичай дублюється, присвячена роботі в комітеті Верховної Ради.
  • Олександр Бакумов, як і інші депутати, має особисту і публічну сторінки в Фейсбук. Основна частина інформації висвітлює його діяльність в парламенті.
  • Олександр Фельдман також використовує особисту і публічну сторінку для комунікації. Інформація на них дублюється. Основна тематика повідомлень — робота екопарку, критика місцевої влади та акценти на загальнонаціональних проблемах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада призначила вибори мера Харкова

За їх даними, найбільш активно з виборцями комунікує Марія Мезенцева (98 випадків), Вікторія Кінзбурська (46) і Олександр Бакумов (31). Олександр Куницький менше комунікує з виборцями (7 випадків). Найбільш активно про свою роботу інформує Марія Мезенцева (зафіксовано 61 випадок), Вікторія Кінзбурська (61) і Олександр Бакумов (26). Менше зафіксованих випадків інформування про результати своєї роботи у Олександра Куницького (7 випадків). Про контроль за розглядом депутатських звернень інформує тільки Марія Мезенцева (18 випадків).

В "ОПОРІ" додали, що тільки три депутати повідомляють про особистий прийом виборців у відкритих джерелах — це Марія Мезенцева, Вікторія Кінзбурська і Андрій Одарченко. Про результати своєї роботи депутати звітують приблизно однаково, крім Олександра Фельдмана та Олександра Куницького.

Для харківських парламентаріїв підготували рекомендації, серед них — більше інформувати про законотворчу діяльність, опублікувати список депутатських звернень, інформувати про взаємодію з органами місцевого самоврядування та зацікавленими сторонами, а також ввести практику використання інструменту публічних консультацій.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.