Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківська районна рада просить президента заборонити російську церкву в Україні

Фото: УСБУ Харківщини.
Звернення направили Володимиру Зеленському, до ВР та Кабміну.

Перша рада на Харківщині просить заборонити усі структури УПЦ Московського патріархату. Раніше аналогічні рішення приймали на Львівщині, Волині та Черкащині.

Двадцятого грудня Харківська районна рада прийняла одноголосне рішення про звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабміну щодо заборони в Україні російської православної церкви і всіх її підрозділів.

Про це повідомив у соцмережах депутат Харківської райради, голова фракції "Європейська солідарність" Богдан Ткачук.

"Ми, депутати Харківської районної ради, представники місцевого самоврядування, обурені, що під час повномасштабної агресії на території України діє широке представництво російської православної церкви в Україні, що має назву Українська православна церква Московського патріархату. До війни ця структура атктивно просувала ідею "братства" з Росією. Неможиво приховати факти здачі цілих єпархій російській православній церкві. Спроби замаскувати приналежність до Москви не мають успіху - за церкву говорять справи. Російська церква має бути заборонена в Україні", - йдеться в документі.

Депутати вимагають заборонити всі підрозділи російської церкви в України, а також залежні від неї організації.

Нагадаємо, протягом листопада-грудня СБУ проводила обшуки у Києво-Печерській лаврі, церквах УПЦ МП Харківщині, Сумщині, Рівненщині, Івано-Франківщині та ін. Зокрема виявили проросійську літературу, мільйони гривень, доларів, рублів, георгіївські стрічки, навіть сухпайки окупантів.

Як раніше писав KHARKIV Today, президент увів у дію рішення Ради нацбезпеки й оборони щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в росії. Поки невідомо, як це вплине на Українську православну церкву (московського патріархату). "Громадське" зазначало, що заборонити усі церкви УПЦ МП одним рішенням неможливо. 

"Релігійні організації в Україні можуть припинити діяльність у разі реорганізації або ліквідації відповідно до їхніх власних настанов. А якщо релігійна організація, що є юридичною особою, порушила положення закону, то її діяльність можуть припинити лише за рішенням суду. .

Підставами для припинення діяльності у суді може бути: 

  • порушення права на свободу совісті;
  • порушення відокремленості церкви від держави;
  • порушення угод, договорів на користування державним майном, переданим у використання;
  • посягання на життя, здоров’я, свободу і гідність людини через проповіді чи обряди;
  • порушення порядку проведення богослужінь, церемоній, релігійних походів тощо;
  • спонукання людей до ігнорування їхніх конституційних обов’язків;
  • засудження уповноважених осіб за державну зраду.

Однак УПЦ МП не є юридичною особою: релігійної організації з такою назвою не існує. 

"Сама по собі УПЦ МП не є юридичною особою. Юридичними особами, які можуть бути позбавлені реєстрації, є парафії та єпархії. Керівним центром УПЦ МП є Митрополія УПЦ, а це в принципі безлика абстрактна субстанція", — розповів митрополит ПЦУ Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко.

Тобто, ймовірно, доведеться забороняти кожну організацію, церкву або монастир, у статуті якої прописана приналежність до УПЦ МП,.

 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.