Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Ігор Терехов пішов до суду за російську мову

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today
Міський голова оскаржує штраф мовного омбудсмена за дописи недержавною мовою у соціальних мережах.

Ігор Терехов оскаржив постанову та адміністративний штраф, накладений на нього за використання російської мови у Фейсбуці. Перший штраф за мову агресора він сплатив.

Харківський міський голова розпочав 2023 рік із захисту мови країни-агресора. За нашою інформацією, він подав скаргу на постанову, яку виніс наприкінці минулого року уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Ігор Терехов не хоче вдруге платити адміністративний штраф за любов до російської. Цього разу за користання нею в соціальних мережах, а саме у верифікованому акаунті "Харьковского городского головы Игоря Терехова".

1
Сторінка Харківського міського голови у Фейсбуці. Скрин. 

Уповноважений із захисту державної мови підтвердив, що якраз під Новий рік виписав постанову стосовно Харківського міського голови, причому не першу. "Дебют" стався 24 листопада, тоді постанова і адмінштраф були за використання недержавної мови під час телемарафону "Єдині новини". Цей штраф у 3400 гривень міський голова не оскаржував, оплатив 2 грудня.

Того ж 24 листопада Терехову винесли ще й попередження за російську в соцмережах. Адже впродовж 2022 року дописи на його сторінці були здебільшого російською, зокрема робочі, наприкінці кожного заїжджений вислів  "мы - харьковчане". За законом від липня 2022 року чиновник і перша посадова особа українського міста Харків не може послуговуватися недержавною мовою на роботі. На це попередження в Терехова не відреагували. У грудні Уповоноваженому із захисту мови уже скаржилися харків'яни, яких непокоїло те, що Харківський міський голова після 24 лютого послуговується російсько. Мешканці багаторазово писали в коментарях і в соціальних мережах на сторінці Терехова, але їхні зауваження до очільника міста залишалися без уваги, дописи знову були недержавною мовою. І вже після цього, 29 грудня, Тарас Кремінь виписав постанову про накладання штрафу у 3400 гривень.

"Поява судового позову стосується того, що мною винесена постанова про використання недержавної мови Харківським міським головою на його сторінці у соціальних мережах. Кожен громадянин України повинен володіти українською мовою. Мовою органів державної влади є виключно українська. Я переконаний у тому, що для харків'ян і мешканців України зараз є надзвичайно важливим використання української мови. Ци питання консолідації, єдності, майбутнього України. Я хотів би, абит українська мова мала якомога більшу підтримку серед мешканців Харкова", - сказав KHARKIV Today Тарас Кремінь.

1
Численні зауваження харків'ян на російську в соцмережах міського голови. Скрин.

Мовний омбудсмен вважає, що Ігор Терехов, використовуючи недержавну мову, обмежує права тих мешканців Харкова, які не володіють іноземними мовами. А під час війни загроза українській прирівнються до загрози національній безпеці.

У Харківській міській раді поки не змогли пояснити, чому Ігор Терехов звернувся до суду відстоювати російську. Інформацію обіцяли надати пізніше, після 15 січня.

ПРО ЩО ГОВОРИТЬ ЗАКОН

"Робочою мовою діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, є державна мова" - Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

З 16 липня набрала чинності частина друга та шоста статті 27 Закону про мову. Згідно з новими нормами, сайти та сторінки в соціальних мережах мають вестися українською мовою. Йдеться про YouTube-, Viber-, Telegram-канали, мобільні застосунки представників органів влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, ЗМІ, зареєстрованих в Україні, а також суб'єктів господарювання, які зареєстровані в Україні і надають тут свої послуги чи продають товари.

Раніше KHARKIV Today писав, чому Ігор Терехов тримається за російську. У Харкові систематично порушується мовне законодавство. Комунальна газета за гроші платників податків "Харьковские известия" досі видається російською, цією ж мовою користуються чиновники, але головний приклад порушення закону подає міський голова Ігор Терехов. Навіть дуже проросійський раніше мер Одеси Геннадій Труханов після 24 лютого перейшов на українську у публічних зверненнях та підтримав знесення пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ, і лише Харків залишався заповідником "руського міра" — з російськомовним міським головою, який активно підтримував збереження на мапі міста імен російських поетів, бо "Пушкін не винен, що народився Путін",

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.