Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Ігор Терехов не підтримав мерів міст, які виступили проти скандальної містобудівної реформи

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today
Очільники великих міст України вимагають допрацювати законопроект №5655 в інтересах громад.

Сьогодні у Верховній Раді будуть розглядати законопроєкт №5655 про зміну системи містобудування, який обмежує права громад і наділяє владою забудовників.

Більшість очільників українських міст не підтримують прийняття цього документа саме в такому вигляді і написали звернення з поясненням причин.

"Ми, голови українських міст, сіл і селищ, висловлюємо свою позицію та наголошуємо, що у цьому питанні абсолютно одностайні та категорично проти ухвалення цього законопроєкту. Сильне місцеве самоврядування завжди було і залишається надійним партнером державної влади. А в умовах воєнного стану це стало ще більш очевидно. Українські міста стали тією силою, на яку змогли опертися наші Збройні Сили. І саме це дозволило вберегти нашу Державу від загарбницьких зазіхань ворога", - йдеться в документі.

Асоціація міст просить не приймати документ саме в такій редакції. Причини, які називають міські голови: 

− законопроєкт №5655 створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок, а тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування;

− контроль і нагляд місцевого самоврядування знищуються шляхом заміни їх на моніторинг, який включає в себе лише спостерігання за самовільним будівництвом;

− вводиться будівельна амністія та відшкодування вартості будівництва самовільним забудовникам з місцевого бюджету;

− порушуються права власників земельних ділянок, адже відповідальності за самовільне будівництво не буде;

− ліквідовується можливість громадськості контролювати законність забудови та впливати на незаконні будівництва;

− знищуються досягнення реформи децентралізації, вся галузь централізується та звільняється від реального контролю.

Звернення підписали 39 міських голів, очільника Харкова Ігоря Терехова серед них немає. Проти монополії забудовників виступили, зокрема, міський голова Львова Андрій Садовий, Дніпра Борис Філатов, Києва Віталій Кличко, Тернополя Сергій Надал, Чернігова Владислав Атрошенко, Вінниці Сергій Моргунов, Житомира Сергій Сухомлин, Івано-Франківська Руслан Марцінків, Бучі Анатолій Федорук, Маріуполя Вадим Бойченко, Ужгорода Богдан Андріїв, Миколаєва Олександр Сєнкевич та інші. 

Мери міст вимагають від ВР "доопрацювання, широкого громадського обговорення, консультацій із професійними середовищами і тільки тоді голосування у сесійній залі Верховної Ради України".

Законопроєкт #5655 уже пройшов профільний комітет. Представники руху "Чесно" докладно пояснюють, кому вигідно протягувати містобудівну реформу без обговорення в матеріалі на сайті "ЛБ". Зокрема, на підтримку цієї ініціативи беззастережно виступила низка організацій із сумнівною репутацією, які пов’язані з одіозним Михайлом Добкіним. А дотискали голосування на комітеті голосами “Слуги народу” та представників проросійської і вже забороненої ОПЗЖ.

Доступно пояснює, чому не можна голосувати за цей законопроект у такому вигляді, Львівський міський голова Андрій Садовий.

"Група українських парламентарів вважає, що права мають усі, крім українських громад. Один приклад, що саме тут не ОК. Згідно з пропонованим законопроєктом, контрольні функції отримає приватна інспектуюча компанія. Її може створити, наприклад, сам забудовник. Натомість представники міської ради навіть не матимуть права потрапити на територію, де відбувається будівництво. Нам пропонують керувати містом, але зав’язують руки. Мені дуже прикро, що це відбувається сьогодні. Не можна говорити про місцеве самоврядування без місцевого самоврядування", - написав Садовий у соцмережах.

І наостанок: серед депутатів, які підтримали законопроект у Комітеті держвлади, були двійко харківських представників: Дмитро Микиша і Олександр Литвинов.

UPD Увечері 13 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності. Законопроєкт в цілому підтримали 228 народних депутатів. Жодного голосу не дали "Європейська солідарність" та "Батьківщина". У "Голосу" лише один депутат проголосував "за".

Почався збір підписів під петицією з вимогою до президента накласти вето на законопроект.

Як за законопроект №5655 голосували харківські нардепи:

"За": Юрій Здебський, Олексій Красов, Олексій Літвінов, Андрій Одарченко, Павло Сушко, Павло Якименко, Євген Пивоваров, Дмитро Микиша, Вікторія Кінзбурська, Федір Веніславський, 

Не голосували: Олександр Куницький, Анна Колісник

Утрималися: Олександр Бакумов 

Відсутні: Марія Мезенцева, Віталій Данилов, Олександр Фельдман.

Проти: Юлія Світлична.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.