Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Байдужі харків'яни. Жителі області розповіли про своє ставлення до вакцин і політики

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Чим молодшими були учасники опитування, тим частіше вони підтримували інтеграцію з ЄС.

Соціологи запитали харків'ян про їхнє ставлення до політиків, Євроінтеграції, вакцин, карантину і здивувалися, як багато серед жителів області людей без власної думки з багатьох питань.

З березня до вересня 2021 року експерти Фонду "Демократичні ініціативи" ім. І. Кучеріва проводили опитування жителів Харківської області різних вікових груп на предмет їхнього ставлення до коронавірусу і карантину, суспільного життя і місцевих політиків, Росії та Євросоюзу. Свої думки висловили 500 респондентів, 260 з них живуть в обласному центрі (похибка опитування не перевищує 4%). І ось що вони розповіли.

Не хочуть ні вакцин, ні карантину

Зараз коронавірус у всіх на вустах, але влітку досить мало жителів області турбувалися про щеплення. За результатами опитування, 55% схилялися до того, щоб взагалі не вакцинуватися. Вони пояснюють це тим, що не вірять в ефективність вакцин і взагалі не довіряють медичній системі. Тільки 15% відповіли, що зроблять щеплення проти коронавірусу обов'язково.

"З одного боку, ситуація, коли половина населення області не збирається
вакцинуватися, здається загрозливою, адже Харківська область межує з РФ, звідки до
України вже потрапив і почав поширюватися Дельта-штам коронавірусу. З іншого боку,
не всі з цих 55% до кінця впевнені у своїх антивакцинаторських поглядах", — говорить експерт Фонду Сергій Шаповалов.

Кожен четвертий з тих, хто не збирається вакцинуватися, сказав, що міг би поміняти свою думку. Місцева влада, вважають дослідники, шляхом заохочень могла б агітувати жителів робити щеплення і знизити ймовірність епідемії восени. Але час уже втрачено.

Парадоксально, але водночас серед актуальних для харків'ян труднощів є і ті, які є в основному наслідками пандемії коронавірусу. 36% опитаних сказали, що недоступність медичної допомоги є однією з найбільших проблем для їх сімей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків'яни не довіряють уряду і бояться вакцинуватися

Боротьбу влади з пандемією як центральних, так і місцевих, жителі Харківської області оцінюють невисоко. 42% сказали, що нічого не знають про те, що роблять місцеві мери або голови громад, щоб побороти пандемію, кожен п'ятий не обізнаний про урядову політику. Але ніяких карантинів водночас харків'яни не хочуть. 43% готові підтримати голову громади, якщо він скасує карантинні заходи, і лише кожен десятий був би проти. В умовах виборів у Харкові владі вигідніше ігнорувати карантинні заходи, щоб сподобатися потенційному виборцю — підбивають невеселий підсумок дослідники.

За Росію чи за ЄС?

Дослідники помітили цікавий збіг. Серед антивакцинаторів набагато більше прихильників союзу з Росією, ніж інтеграції в ЄС.

"Серед прихильників вступу України у Митний союз з Росією не збираються вакцинуватися 72%, а серед прихильників європейської інтеграції таких вдвічі менше", — говорять дослідники.

Попри те що Харківська область вважається більш проросійською, ніж інші регіони, міф цей не виправдався. 56% жителів області бачать її частиною унітарної України і тільки 5% говорять, що області потрібно вийти зі складу країни і або стати незалежною, або приєднатися до іншої держави.

Харків'яни хочуть в Європу. Інтеграцію з ЄС підтримує трохи більше третини жителів регіону (36%). Водночас кожен четвертий хотів би об'єднуватися з Митним союзом і ще 20% думають, що ми повинні бути самі по собі. Найбільше прихильників євроінтеграції — серед молодих жителів обласного центру.

Впливає на геополітичні симпатії харків'ян і рідна мова. Україномовні жителі області частіше віддають перевагу союзу з ЄС, російськомовні — з Росією.

Не хочуть мати свою думку

Аналізуючи результати опитування, дослідники були дуже здивовані тим, що з багатьох питань харків'яни не мають своєї думки і займають пасивну позицію. Аж 33% не змогли відповісти, чи потрібно області бути у складі України чи ні, кожен четвертий не визначився, куди потрібно Україні вступати — до Митного союзу чи ЄС, стільки ж не впевнені, підтримати їм карантин чи виступити проти. Така інертність викликає стурбованість дослідників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У рейтингу міст Харків поступився Маріуполю і Хмельницькому

"Майже половина (45%) жителів регіону оцінюють політичну ситуацію в області як спокійну. Однак така оцінка може бути не наслідком раціонального аналізу ситуації в області, а швидше наслідком відчуження жителів регіону від суспільно-політичного життя", — кажуть соціологи, відзначаючи, що в середньому українці активніші.

У суспільному житті харків'яни теж займають пасивну позицію. 42% або взагалі не хочуть ні в чому брати участі, або не знають, що відповісти. Лише кожен десятий готовий брати участь у громадських слуханнях або вуличних акціях.

"Це парадоксальна ситуація, тому що Харківщина має потужний і розвинений громадський сектор. Його цілком можна порівняти з громадським сектором Києва та Львова. Але останні 10-15 років ситуація в місцевому самоврядуванні була несприятлива, щоб залучати представників громадського сектору до співпраці. У нас один з найвищих у країні порогів для організації громадських слухань: за 28 днів зібрати 10 тисяч підписів. Міський Статут відбиває бажання брати участь у суспільному житті", — пояснила парадокс політолог Юлія Біденко.

Дослідники дійшли висновку, що досить пасивна громадянська і політична позиція харків'ян, з одного боку, робить жителів області довірливими, які легко піддаються впливу, — зокрема і через інформаційні канали Росії. З іншого ж боку, байдужих харків'ян досить складно буде вивести на вулиці для масових акцій — зокрема і для дестабілізації ситуації у країні.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.