Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Навіщо в Харкові об'єднують чотири університети?

Коллаж: Никита Лысенко.
У Міністерстві освіти вирішили створити новий університет і приєднати до нього вже наявні виші.

Всі сільськогосподарські університети, а також Університет харчування та торгівлі об'єднуються в єдиний навчальний заклад — Харківський державний біотехнологічний університет.

Повідомлення про створення Державного біотехнологічного університету з'явилося 12 травня на сайті Міністерства освіти. Водночас розпорядження Кабінету міністрів поки що немає у вільному доступі.

"Ніхто мене не закривав"

До новоствореного університету повинні влитися чотири наявних харківських ВНЗ: Національний технічний університет сільського господарства ім. Василенка, зооветеринарна академія, аграрний університет ім. Докучаєва та Державний університет харчування і торгівлі. Для керівників і викладачів це стало цілковитою несподіванкою. Ректор університету харчування Олександр Черевко каже, що дізнався про реорганізацію з новин.

"Мені ніхто нічого не говорив. Міністерство мовчить, це ні з ким не узгоджувалося. Ні виші, ні колективи — ніхто нічого не знає. Тому вступна кампанія буде йти, як зазвичай — ніхто ж мене не закривав!", — розповів ректор KHARKIV Today.

У зооветеринарній академії теж нічого не знають про плани Міністерства, але не схвалюють об'єднання.

"Ніхто нічого не говорив. Вчора про це в інтернеті вичитав. Це об'єднання призведе до великих кадрових скорочень, кафедри будуть об'єднувати. На жаль, ніхто не думає про перспективу, про те, що треба зберегти кадри", — говорить колишній ректор академії, професор Дмитро Барановський.

В університеті харчування, зооветакадемії, а також у двох інших аграрних вишах говорять, що вступна кампанія буде йти за планом, оскільки ні документів, ні будь-яких інших розпоряджень про реорганізацію з Міністерства вони не отримували. У МОН не поставили до відома про свої наміри навіть Харківську обласну адміністрацію, у профільному департаменті нічого не знають про те, як і коли буде створюватися новий університет.

Економія чи угіддя?

Міністр освіти Сергій Шкарлет неодноразово говорив про те, що держава не в силах фінансувати стільки вищих навчальних закладів, скільки існує зараз, тому виші будуть об'єднувати. У цьому році в Харкові вже зник один виш. Харківський регіональний інститут держуправління приєднали до університету ім. Каразіна.

Сільськогосподарські університети Харкова намагалися об'єднати і раніше. У 2012 році прем'єр-міністр Микола Азаров підписав розпорядження про створення Слобожанського державного аграрного університету. Туди повинні були увійти технічний університет сільського господарства, аграрний університет і зооветакадемія. Професор Дмитро Барановський тоді входив до складу робочої групи, яка готувала об'єднання.

"Там теж було багато "непоняток", люди чинили опір, йшли гострі дискусії. Але з нами хоча б зустрічалися, приїжджали з Міністерства, опрацьовували всі питання", — говорить учений.

На думку Дмитра Барановського, і 9 років тому, і зараз основною причиною для об'єднання були і залишаються великі угіддя аграрних вишів, які будуть намагатися вивести із власності університетів.

"За сільськогосподарськими вишами збереглася земля. За нашим — 200 гектарів землі і 8 гектарів лісу, за аграрним — така ж територія і 8 гектарів лісу. Коли я був ректором, я часто отримував погрози з вимогою відписати якимись шляхами цю землю. У процесі реформи відріжуть кому що потрібно", — упевнений колишній ректор зооветакадемії.

У тому, що саме ресурси університетів зацікавили можновладців, не сумнівається і колишній міністр аграрної політики Ігор Швайка.

"Ціна питання дуже проста. Під видом економії коштів на утримання університетів буде виставлено на продаж їх майно, яке виявиться незадіяним. Йдеться, перш за все, про нерухомість", — заявив Швайка KHARKIV Today.

У 2014 році Ігор Швайка скасував рішення уряду Азарова і не сумнівається, що така ж доля чекає і рішення нинішнього Кабміну, як тільки зміниться уряд або міністр освіти. За його словами, у 2012-2014 році Кабінету міністрів не вдалося провести реформу головним чином тому, що чиновники зіткнулися із серйозною протидією і саботажем з боку керівництва університетів. Те ж саме чекає і нинішній Кабмін. 
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.