Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

«Зміїний сезон»: кого боятися в Харківській області і що не можна робити після укусу

У Харківській області зустрічаються два види отруйних змій. Це —степова гадюка і гадюка Нікольського.

Нещодавно змія укусила дитину. Відомо, що 12-літній хлопчик відпочивав з сім'єю біля річки Уди в Васищево. Потерпілому знадобилася сироватка, хлопчика відвезли до дитячої клінічної лікарні №1.

KHARKIV Today дізнавався, які отруйні змії живуть в Харківській області і чи варто використовувати рекомендовані в мережі кошти на кшталт накладення джгута або розрізу після укусу.

Коли пік активності змій

За інформацією Центру громадського здоров'я України, в минулому році в країні зареєстрували 363 звернення за медичною допомогою, причиною яких були укуси змій. Найбільшу кількість звернень в 2019 році було зареєстровано у:
Львівській області — 59 звернень;
Дніпропетровській — 37;
Запорізькій — 26.
У Харківській області було зареєстровано менше 20 укусів, а ось в 2018 році — більше 30.
"Зміїний сезон" — пік активності змій — в Україні триває з квітня по жовтень. Найбільше шансів зустріти їх в квітні-травні, під час шлюбного періоду. Другий пік — восени, у вересні, якраз припадає на грибний сезон.

Гадюка Нікольського чорна небезпека

Як розповів KHARKIV Today провідний науковий співробітник Музею природи ХНУ імені В. Н. Каразіна, кандидат біологічних наук Олександр Зіненко, в нашій області зустрічаються два види отруйних змій. Це — степова гадюка і гадюка Нікольського, названа на честь герпетолога, академіка Олександра Нікольського, який працював в Харкові на початку ХХ століття. Ця повністю чорна (дорослі особини) гадюка хоч і занесена до Червоної книги України, зустрічається досить часто.

"Її багато в дубових лісах, в місцевості, що межує з дубовими лісами, — каже Олександр Зіненко. — Водиться навіть в самому Харкові, в межах окружної, її багато в районах, через які протікає Сіверський Донець: Вовчанському, Печенізькому, Чугуївському, Зміївському".

Саме ця змія може стати раптовою "гостею" на пікніку в лісі або біля водойми. Інша справа — степова гадюка. Вона — рідкісна і потайна і водиться на тих територіях області, де збереглися залишки степів. За словами Олександра Зіненка, це, переважно, степові острівці в межах Краснокутського, Красноградського, Балаклійського, Дворічанського, Борівського районів Харківської області. "Зіткнутися"з цієї гадюкою — надзвичайна рідкість.

Забудьте про "відрізнити гадюку від вужа по жовтих цятках"

Фахівці озвучують золоте правило, завдяки якому вам не доведеться гарячково згадувати візуальні відмінності вужа від гадюки: не чіпайте змію, і вона на вас не нападе.

"Так, є різні ознаки: у гадюк масивне коротке тіло, короткий хвіст, зіниці вертикальні, немає жовтих привушних плям, як у вужа, але я настійно рекомендую не починати перевіряти все це, зустрівши змію в природі, а просто її не чіпати. Навіть якщо ви впевнені, що це неотруйний вуж, не намагайтеся його зловити і взяти в руки", — закликає Олександр Зіненко.

У Центрі громадського здоров'я відзначають: в більшості випадків змії, які проживають в Україні, намагаються сховатися, як тільки помічають людину; агресію виявляють лише в разі небезпеки. Гадюки активні в денний час: як всі холоднокровні, вони люблять грітися на сонці. Зазвичай людей кусають, якщо ті випадково наступають, сідають або лягають на рептилію. Однак буває, що змія стає об'єктом своєрідного полювання з боку людини. Якщо ви побачили змію, відійдіть в сторону без різких рухів, безпечну відстань — 1,5-2 метри. Не намагайтеся зловити або вбити змію — саме так і відбувається більшість укусів.

Чого НЕ робити, якщо вас укусила отруйна змія

Перш за все, за словами біологів, не займатися самолікуванням і не намагатися використовувати відразу всі народні методи: висмоктати отруту, випити спиртне, накласти міцний джгут або, навпаки, зробити розріз на рані. Так можна лише нашкодити собі ще більше. Головне правило — забезпечити нерухомість укушеної кінцівки і зателефонувати до "швидкої" або, якщо це швидше, доїхати до найближчої лікарні на автомобілі, знову ж таки — намагатися якомога менше рухати постраждалу від укусу руку чи ногу. До лікарні можна прийняти антигістамінний препарат. Пийте багато води.

"Укуси гадюк, які водяться в Харківській області, не смертельні, але для алергіків можуть становити небезпеку, як і для дітей. Для дітей — через їх маленьку вагу, — говорить Олександр Зіненко. — Я завжди раджу під час поїздки на природу брати з собою не тільки стандартний набір: перекис водню, йод і бинт, але і лоратадин або інший подібний протиалергічний препарат".

Тільки іноді після укусу гадюки може знадобитися спеціальна сироватка.
За інформацією Департаменту охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації, протиотрута (точніше — сироватка) від отрути змій є:

  • в Центрі екстреної допомоги та медицини катастроф;
  • в Обласній клінічній лікарні;
  • в дитячій обласній лікарні №1;
  • в КНП "Міська клінічна лікарня №2";
  • в кожній районній лікарні Харківської області.

Лікування протиотрутою проводиться безкоштовно.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.