Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Зеленський підписав антикризовий закон: надбавки до 300% для медиків і продовження соцвиплат

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Закон буде діяти протягом всього періоду карантину.

Закон повинен підтримати громадян і бізнес в умовах протидії поширення коронавірусної інфекції.

1 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав закон про забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусу. Про це повідомили в Офісі президента.

Закон передбачає оплату медикам та іншим працівникам, задіяним в лікуванні хворих коронавірусом в розмірі до 300% зарплати, і співробітникам сфери соціального захисту населення, які надають послуги громадянам, які перебувають вдома, — до 100% зарплати. А співробітникам малих і середніх підприємств, для яких будуть збережені робочі місця під час карантину, виплатять допомогу по частковому безробіттю.

Закон дозволяє співробітникам, які пішли на дистанційну роботу, розподіляти робочий час на свій розсуд, і гарантує захист трудових прав і збереження повної зарплати. Крім того, на час карантину продовжать автоматично, без відвідування відповідних установ, соціальні виплати.

Відповідно до закону, під час карантину граничні ціни на товари протиепідемічного призначення і соціально значущі товари буде встановлювати уряд. На ввезення в Україну ліків, медичних виробів і обладнання для протидії коронавірусу скасовується сплата податку на додану вартість. Також закон встановлює нульовий акциз і спрощує адмінпроцедури виробництва і закупівель спирту для дезінфекторів.

Документом забороняється під час карантину підвищувати процентні ставки за всіма кредитними договорами. Також банки не зможуть нараховувати штрафи або пеню за споживчі кредити, взяті до 2017 року. Ліміти для груп платників єдиного податку фізосіб-підприємців збільшили. Так, для першої групи цей ліміт збільшений із 300 тисяч гривень до 1 мільйона гривень, другої групи — з 1,5 мільйона гривень до 5 мільйонів гривень і третьої — із 5 мільйонів гривень до 7 мільйонів гривень.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.