Зеленський і Харків: що змінилося у відносинах з президентом

Рівно рік тому Володимир Зеленський вступив на посаду президента. Харківська область на виборах надала йому колосальну підтримку, однак за 12 місяців любов харків'ян до політика стихла.

Рівно рік тому Володимир Зеленський вступив на посаду президента. Харківська область на виборах надала йому колосальну підтримку, однак за 12 місяців любов харків'ян до політика стихла.

На виборах 2019 року Харківська область беззастережно підтримала Володимира Зеленського, тоді —  актора, теле- і кінопродюсера і новачка у великій політиці. За рік Володимир Зеленський в Харківській області встиг поміняти голову адміністрації, пообіцяти зупинити незаконні вирубки лісів і відродити промисловість, а також трохи розчарував своїх виборців.

40% поставили Зеленському двійки і одиниці

Харківська область рік тому дала Зеленському в другому турі виборів набагато більший відсоток голосів, ніж в середньому Україна. У другому турі лідер "Кварталу 95" набрав 73%, але від Харківської області він отримав неймовірні 86%, по деяких округах підтримка наближалася до стовідсоткової. Максимум політичному новачкові дали 176-й і 178-й округи з центрами в Чугуєві та Балаклеї, а також Шевченківський район Харкова — більше 90%.

Як писав після виборів KHARKIV Today, таку підтримку Володимир Зеленський отримав тому, що за нього віддала голоси частина виборців Юрія Бойка, який до другого туру не вийшов. Цим пояснювався високий відсоток в традиційно "біло-блакитних" східних районах області.

Через рік харків'яни стали симпатизувати Зеленському менше, а ось представнику ОПЗЖ Юрію Бойку більше. 18 травня соціологічна група "Рейтинг" опублікувала результати опитування на тему оцінки діяльності президента, який провела у всіх областях. Результат вийшов суперечливим: на Сході, куди соціологи включили в основному Харківську область, а також підконтрольні Україні райони Луганської та Донецької областей, Володимиру Зеленському все ще довіряють, при тому, що оцінюють його роботу не дуже високо.

На Сході Зеленському довіряють 57% респондентів, стільки ж, скільки і на Заході, ця цифра приблизно однакова у всіх регіонах. А ось ставлення до Бойка і Порошенка в цифрах відрізняється від тих, які показали інші області. 45% харків'ян, а також жителів неокупованих районів Донецької та Луганської областей довіряють Юрію Бойку, це найвища оцінка серед українців. Менше, ніж жителі інших регіонів, на Сході довіряють Петру Порошенку — тільки кожен десятий респондент.

Примітно, що на сході України живе найбільше незадоволених діяльністю Зеленського на посаді президента. "Відмінним" його перший рік роботи вважають тільки 2% харків'ян і жителів Донбасу. В інших регіонах відсоток опитаних, які поставили "п'ятірку" лідеру країни, був в два-три рази більшим. При цьому більшість — майже 40% опитаних — оцінили рік роботи президента "незадовільно" і "жахливо". Ні Центр, ні Захід, ні Північ не поставили президенту таких низьких оцінок.

Візит перший: "Потрібно просто припинити вирубку лісів"

За рік президентства Володимир Зеленський двічі відвідав Харків з офіційними візитами. Перший раз, 17 липня, він тріумфально пролетів над лісами області, а після влаштував "рознос" працівникам лісгоспів і поліцейським.

"Вам потрібно просто сісти, розібратися і припинити вирубку лісів на Харківщині. Якщо ви цього не зможете зробити, на ваших місцях з'являться інші люди", — суворо сказав Зеленський представникам силових структур.

Голови, дійсно, полетіли. Вірніше, одна голова — директора Гутянського лісгоспу Віктора Сиси, якого прямо на тому ж засіданні назвали "найголовнішим лісорубом Харківщини". Президент тоді подзвонив ліснику по телефону і прилюдно відчитав його. Але взяти Сису під арешт вдалося тільки через три місяці під час передачі ним хабара детективу НАБУ, і судити його будуть саме за це — слідство завершилося 24 квітня. Сиса знаходиться під частковим домашнім арештом.

Директора, який проштрафився, звільнили з Гутянського лісництва, однак вирубки там не припинилися. Один з останніх випадків зафіксували 21 лютого. Збиток державі становив 1 мільйон 28 тисяч гривень. Незважаючи на обіцянки президента і його команди посадити правоохоронців, які "кришували" крадіжку лісу, нікого так і не посадили.

Візит другий: промисловість і новий губернатор

Другий і поки що останній раз Зеленський був у Харкові 6 листопада, коли він представляв нового голову облдержадміністрації. На той час Юлія Світлична залишалася чи не останнім губернатором, призначеним ще Петром Порошенком. Невизначеність ситуації породила безліч чуток і пліток: говорили про призначення на посаду прикордонника часів Януковича Вадима Слюсарева, проте президент спростував їх ще влітку. Пророкували на посаду і Ірину Венедіктову, нині Генпрокурора, її як можливого кандидата називав сам Зеленський, проте в підсумку вибір свій він зупинив на депутатові від "Слуги народу" Олексію Кучеру, який пройшов в Раду по 179 округу. Саме його Зеленський і привіз до Харкова на початку листопада.

Офіційно візит був присвячений оборонній промисловості Харкова. Президента звозили на завод ім. Малишева і на авіапідприємство. Зеленський на заводах замерз.
"Перше питання — чому у вас в будь-якій будівлі дуже холодно? Хотів би запитати мера і голову облдержадміністрації", — з таких слів розпочав президент засідання на авіапідприємстві. Після чого він висловив незадоволення тим, в якій ситуації опинилася харківська промисловість.

"Зараз ми були на авіаційному заводі, на легендарному заводі імені Малишева та бачили, що там відбувається. По-перше, я в шоці. Нам сказав директор. Що з 2009 року був один танк. А з радянських часів було 900 танків на рік. Що відбувається? ", — обурювався Зеленський.

Тоді він закликав керівництво "Укроборонпрому" і свіжопризначеного губернатора терміново розробити план виходу з кризи для харківської оборонної промисловості, а головного харківського олігарха Олександра Ярославського публічно попросив допомогти заводам організувати нормальні умови праці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантинне самоврядування: чому Кернес вирішив не йти на конфлікт із Зеленським?

З того часу минуло півроку. Борги авіапідприємства по зарплатах тільки ростуть, на 1 березня цього року сума заборгованості заводу перед працівниками перевищила 207 млн гривень, це більше половини заборгованості по заробітній платі області. Час від часу в облдержадміністрації заявляють, що ось-ось буде розроблений план санації і завод знову буде випускати літаки.

Справи заводу ім. Малишева теж невеселі: за даними Національного промислового порталу, збитки підприємства за перший квартал 2020 року перевищили збитки за аналогічний період минулого року на 200%, дохід від реалізованої продукції впав на 20%.

Кадровий голод президента

Крім невиконаних або тільки частково виконаних обіцянок (посадити "чорних лісорубів", відродити промисловість), на негативну оцінку роботи президента харків'янами могла вплинути і невпевнена кадрова політика. Сам Зеленський визнав на підсумковій прес-конференції, що кадри — його головна проблема.

"Я не можу знайти багато людей, які були б і професійними, і чистими. На жаль, виклики в кадровій політиці щоденні", — журився глава держави.
Кадровий голод гостро відчувається і в Харківській області. До цього часу не призначені всі голови райдержадміністрацій. Так само довго і болісно, ​​як президент підбирав губернатора, Олексій Кучер призначав своїх заступників. Майже до Нового року він сидів в будівлі на Сумській в оточенні заступників Світличної. Зрештою, губернатору вдалося зібрати різношерсту команду заступників. Але через кілька місяців колишній соратник Порошенка з Вінниці, перший заступник Віталій Погосян пішов, недавно звільнився з ХОДА друг Кучера, голова апарату Леонід Шпиньов.

Кадрова яма розверзлася на всю ширину на позачергових виборах по 179 округу. Там, де Олексій Кучер переміг з величезним відривом від суперників, його колегу по Верховній Раді Вікторію Алєксєйчук довелося знімати з огляду на те, що її рейтинг в порівнянні з Юлією Світличною був незначним.

"Ці вибори показали, що хоча у "Слуги" ще є потенціал, персоналіїв команда не має в своєму розпорядженні. Регіон, який був тріумфальним, може провиснути, особливо в конкуренції з "ОПЗЖ", — розповіла KHARKIV Today політолог Юлія Біденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про що сказав Зеленський в свою річницю

Незважаючи на це, харків'яни все ще люблять Володимира Зеленського. Як показує опитування групи "Рейтинг", якби вибори президента повторилися найближчим часом, на них область віддала б більшість голосів за діючого президента. Ось тільки відсоток вже не той. Якби до другого туру вийшли Зеленський і Порошенко, симпатії виборців розподілилися б так: 59% за Зеленського і 10% за Порошенка. А ось з Бойком вони б йшли вже практично врівень: 45% на 41%.

Симпатії до президентської партії теж кілька охололи: на Сході тільки 27% опитаних готові переобрати в парламент "Слугу народу", а ось за "Опозиційну платформу" голосували б 32%. Попереду ще і місцеві вибори, на яких певну частину виборців у "слуги" відкусять проєкти міських голів. І хоча нардепи від партії влади  в інтерв'ю KHARKIV Today  говорять про те, що у них буде сильний кандидат на посаду харківського міського голови, однак зізнаються, що тільки починають формувати команду передвиборчих штабів. Приблизно така ж історія була і на парламентських виборах, що не завадило команді президента з тріумфом перемогти, але рік потому приставка "Зе" вже не зачаровує виборця сама по собі, що показують вибори на 179 окрузі і рейтинги соціологів.

Автор: Олена Павленко