Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Як голосували харківські нардепи за Революцію Гідності

Евромайдан в Харькове, 2013 год. Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Революція Гідності - один з ключових моментів становлення України.

Народні депутати схвалили заяву Верховної Ради в зв'язку з сьомою річницею початку Євромайдану і подій Революції Гідності.

17 лютого 295 парламентаріїв підтримали відповідний проект постанови №2739.

"Схвалення заяви необхідно для надання політичної оцінки подіям Євромайдану, Революції Гідності та їх наслідкам. Зокрема, дається оцінка діям Віктора Януковича, міліцейським підрозділам "Беркут" та іншим особам і організаціям, які здійснювали протиправні дії", — йдеться в пояснювальній записці.

У документі також підкреслюється важливість мирних зібрань і неприпустимість свавілля, важливість європейських цінностей, як фундаменту Української держави.

Підтримали проєкт постанови про визнання Революції Гідності одним з ключових моментів становлення держави "слуги народу": Олександр Бакумов, Олег Бондаренко, Юрій Здебський Вікторія Кінзбурська, Микола Кириченко, Ганна Колісник, Олександр Куницький, Олексій Красов, Олександр Літвінов, Дмитро Любота, Дмитро Микиша, Андрій Одарченко і Марія Мезенцева, Євген Пивоваров, а також позафракційний нардеп Юлія Світлична.

Не голосували Павло Сушко ( "Слуга Народу") і Олександр Фельдман ( "ОПЗЖ"). Позафракційний нардеп Дмитро Шенцев утримався.

Як писав KHARKIV Today, Євромайдан в Харкові розпочався 19 листопада 2013 року — раніше, ніж в Києві, і вважається одним з найбільших за кількістю учасників. Тоді харків'яни вийшли на площу Свободи на мітинг на підтримку Асоціації з ЄС.

Через три дні — 22 листопада 2013 року відбувся перший мітинг євромайдану. Через добу міська влада огородила площу Свободи сіткою під приводом підготовки до Нового року.

У період з 18 лютого по 20 лютого 2014 року в центральній частині Києва непізнані силовики вбили сотню учасників євромайдану. 20 лютого 2014 року в столиці загинули троє харків'ян: Владислав Зубенко, Євген Котляр і Юрій Паращук. Посмертно їм всім присвоїли звання "Герой України". На честь їх самопожертви з'явився термін "Небесна сотня". Українські правоохоронці розслідують кримінальну справу стосовно цих розстрілів і участі в них спецпідрозділу міліції "Беркут".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.