Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Я пропустила мороз в січні?": Чому харків'яни отримали платіжки за січень втричі більші грудневих

Фото: KHARKIV Today
Харків'яни отримали січневі рахунку за опалення. У порівнянні з груднем суми зросли у два-три рази.

На ціну опалення вплинуло збільшення вартості газу і особливості зняття показань лічильників.

Прем'єр-міністр, а також і мер Харкова в кінці січня пообіцяли чергове зниження тарифів. Геннадій Кернес повідомив, що від суми опалення в "ХТМ" віднімуть 14% в зв'язку з тим, що знизилася ціна на газ.

"А для тих городян, будинки яких не обладнані лічильниками тепла, буде додаткове зниження ціни за послугу з урахуванням температури зовнішнього середовища. А січні було набагато тепліше, ніж зазвичай",—  заявив Кернес.

Температура повітря в січні, дійсно, була майже такою ж, як і в грудні — більшу частину місяця градусник термометра не опускався нижче нуля. Однак в квитанціях, які харків'яни отримали днями, сума за опалення в кілька разів перевищувала ту, що була в грудні.

"Прийшов рахунок за опалення за січень — майже 6 000 грн., в грудні було 2 600 грн. Приблизно. Я пропустила сильні морози в січні?", — здивувалася співзасновниця "Станції Харків" Юлія Конотопцева.

Набагато зросли суми і в квитанціях у власників квартир невеликого розміру.  Анна Гончаренко за опалення двокімнатної квартири в 9-поверхівці на Ньютона за грудень заплатила 656 гривень, а за січень повинна вже віддати 1762 гривні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гончарук рассказал, как сэкономить на отоплении

При цьому в квитанції додатково зазначили, що нарахування повинні були бути трішки більше двох тисяч гривень. Але наприкінці минулого року Кабмін прийняв постанову, за якою постачальники тепла можуть перераховувати ціну щомісяця, з урахуванням вартості газу. Харківські тепловики, якщо вірити сумі в квитанції, цей коефіцієнт застосували, і списали жительці Нових домів майже 300 гривень.

Як пояснили KHARKIV Today в інформаційно-довідковому відділі КП "ХТМ", є кілька причин, за якими грудневий і січневий рахунки так відчутно відрізняються.

"У грудні знижка була більша, ніж в січні, аж 23% по опаленню, а в січні — тільки 14%. Крім того, в грудні через свята показання лічильників знімали не в кінці місяця, а числа 24-го, і цей тиждень тепер "додали" до січня ", — розповіла співробітниця інформаційно-довідкового відділу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директор "Харьковских теплосетей" рассказал, какие платежки получат потребители в феврале

Деякі харків'яни помітили, що в січні температура в квартирах була значно вищою грудневої. Це — неофіційна, але цілком ймовірна причина подорожчання послуги. У тих будинках, де мешканці самостійно встановлювали лічильники, суми в платіжках не дуже відрізняються від грудневих. Жителі такого будинку за адресою вул. Бучми, 8б кажуть, що в однокімнатних квартирах ці суми відрізняються буквально на 200 гривень, у двокімнатних і трикімнатних — трохи більше, але ніяк не в два рази. А все тому, що мешканці будинку самі можуть регулювати подачу тепла, а також самі роблять перевірку лічильника.

Доки споживачі обурюються цінами, в уряді заспокоюють тим, що в лютому ми заплатимо за тепло навіть менше, ніж в грудні.

"У лютому сума в платіжках буде значно меншою, ніж в грудні. Ціни на газ продовжують знижуватися. Ми це точно забезпечимо, щоб це було враховано в платіжці. Тобто, в грудні вона була мінімальна , в січні вона трохи виросте, а в лютому буде найнижчою за всю зиму ", — заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Міністерські прогнози можуть і не збутися, адже вартість опалення залежить не тільки від вартості газу, але і від температури повітря. Лютий цієї зими видався набагато холоднішим грудня.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.