Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Who is mister Терехов і чи стане він головним в Харківській області?

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Віце-меру сватають роботу голови ХОДА.

Голові Харківської ОДА вкотре пророкують відставку. На його місце в навколополітичних колах сватають першого заступника Харківського міського голови Ігоря Терехова.

З тих пір, як в листопаді 2019 року Олексій Кучер був призначений керівником облдержадміністрації, не проходить і місяця, щоб не з'являлися чутки про його швидке звільнення. Не став винятком і листопад 2020 року.

Операція "губернатор"

Після виборів чутки про швидке закінчення кар'єри Кучера на посаді голови ХОДА підігріла новина про відставку заступника голови Офісу президента Сергія Трофімова. У харківських навколополітичних телеграм-каналах з'явилися новини про можливих наступників, серед яких називали і нинішню першу заступницю голови ХОДА Тетяну Єгорову-Луценко, і колишню заступницю Геннадія Кернеса, нині — голову апарату Дніпропетровської облдержадміністрації Айну Тимчук.

Про те, що питання про звільнення голови ХОДА винесуть на засідання Кабміну, ще 28 жовтня писав перший заступник голови Харківської облради і непримиренний опонент губернатора Володимир Скоробагач. Але засідання пройшло, а за ним — і наступне, а Кучер — все там же, де і був.

Днями масла у вогонь додала "Українська правда". З посиланням на свої анонімні джерела в уряді і в міністерстві МВС видання пише про те, що ймовірним "наступником" Олексія Кучера в кріслі голови ХОДА буде не хто інший, як перший заступник Кернеса Ігор Терехов. Лобістом призначення цієї кандидатури співрозмовники "УП" називають міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Останній свого часу очолював Харківську облдержадміністрацію, а Ігор Терехов з 2007 по 2010 рік був його заступником.

кучер
Перепалка Терехова і Кучера в ефірі "1+1". Фото: стопкадр

"По Харкову є кілька варіантів. І Терехов — один з них", — розповідає співрозмовник видання.
Сам Ігор Терехов обговорювати своє ймовірне призначення на нову посаду не захотів, тобто, не відповів ні так, ні ні на питання, чи надходили подібні пропозиції з Офісу президента.

"Так, я читав цю статтю. Але я вас прошу, зателефонуйте Сидоренку (Юрій Сидоренко — директор департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю міськради, — ред.), — відповість віце-мер KHARKIV Today.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік Кучера. Як і чим керував голова Харківської області?

В даний момент, поки Геннадій Кернес лікується від наслідків коронавірусу в німецькій клініці "Шаріте", Ігор Терехов як його перший заступник залишається за головного в мерії. Його готують на посаду секретаря міськради, оскільки згідно із законом "Про місцеве самоврядування" саме секретар керує міськрадою за відсутності мера. Поки ніхто не може сказати, скільки саме ця відсутність триватиме, хоча сам Ігор Терехов вже пообіцяв, що Геннадій Кернес повернеться до Харкова до першої сесії новообраної ради, а вона пройде до 20 грудня.

У той же час в кадрову гру втрутилася несподівана, але типова для 2020 го року подія. І президент Володимир Зеленський, і керівник Офісу президента Андрій Єрмак злягли з коронавірусом. Очевидно, на час їх лікування всі кадрові пересування завмерли. Оскільки питання не вирішене, то і розповісти Ігорю Терехову поки нема про що.

Від Авакова — до Кернеса, від Кернеса — до Авакова?

Призначення віце-мера на посаду голови ХОДА могло б нівелювати традиційне для Харкова протистояння між міською та обласною радами. У 2010-му році такий же "фокус" показав Віктор Янукович, призначивши міського голову Михайла Добкіна керувати адміністрацією і, таким чином, створивши в Харкові єдину синьо-блакитну команду. Зараз розклад зовсім інший: ні в однієї політсили немає абсолютної більшості ні в обласній, ні в міській радах, як це було у "Партії регіонів" в 2010-му, значить, "Слугам народу" і "Блоку Кернеса" треба буде домовитися.

Ігоря Терехова називають компромісною фігурою, яка б цілком влаштувала різні політичні табори. Його не вперше сватають на посаду губернатора. У травні 2019-го подейкували, віце-мер прийде на зміну Юлії Світличній, його кандидатуру нібито пропонував олігарх, друг Кернеса Павло Фукс. Але в минулому році не склалося.

терехов
Терехов працював с Кернесом з 2010 року. Фото: facebook.com/igor.terehov

Останні 10 років він відомий як права рука Геннадія Кернеса. Але до цього Терехов встиг попрацювати таким же першим заступником у губернатора Арсена Авакова. Терехов — чиновник зі стажем. До призначення в ХОДА він з 1999 року працював начальником управління споживчого ринку в міському управлінні економіки та комунального майна при мерах Михайлу Пилипчуку і Володимиру Шумілкіну. У 2006 році він навіть спробував увійти до великої політики і балотувався до парламенту від партії Віктора Ющенка "Наша Україна", проте не пройшов. З тих пір позиціонував себе виключно як чиновник і господарник.

"Муніципалітет — це не арена якихось політичних висловлювань та політичних проєктів", — заявляв Ігор Терехов в квітні 2009 року, відразу після призначення до міськради.

Через сім років журналісти запитали, чи не шкодує він, що пішов від Арсена Авакова відразу ж, як той програв мерські вибори і вимушено виїхав до Італії.

"Я ні про що не шкодую. Відразу хочу сказати, тому що мені дуже цікаво працювати з Геннадієм Кернесом. Ми багато пройшли і багато ще належить", — розповів Терехов в інтерв'ю "Громадському" в 2017 році. 

терехов2
У місьраді Терехов залишився за головного. Фото: facebook.com/igor.terehov

Втім, зв'язків з оточенням Арсена Авакова його колишній заступник не втрачав. Ще з середини 2000-х Ігоря Терехова та екс-нардепа з оточення Авакова Ігоря Котвицького пов'язував спільний бізнес, мережа тютюнових кіосків "Кисет". Серед засновників фірми немає Терехова, але є Котвицький і колишня дружина віце-мера Олена Винник. Як і у багатьох бідних чиновників, колишня дружина Ігоря Терехова — успішна бізнес-вумен, вона значиться директором і засновником 23 компаній, в тому числі підрозділів медичного центру "ОН Клінік" в різних містах. Сам же Ігор Терехов в декаларації вказує, що разом з матір'ю володіє квартирою у 68 кв. м., позашляховиком Mercedes-Benz GL 350 CDI, годинником Omega і сертифікатами КУА "Фінекс-Капітал", від якої отримує дивіденди і Кернес. Офіційного бізнесу у віце-мера немає.

Маневр Ігоря Терехова назад на орбіту Арсена Авакова дуже посилить вплив міністра внутрішніх справ на близький йому регіон. Однак не слід скидати з рахунків бажання Олексія Кучера будь-що утриматися в своєму кріслі. Дотепер кожен його візит до Офісу президента в день передбачуваної відставки був вдалим.

Автор: Олена Павленко.
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.