Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Вузи Харкова пішли на карантин, але студентів із гуртожитків не виселять

Фото: Константин Чегринский / KHARKIV Today
Студентів відправили на дистанційне навчання, а викладачі продовжують ходити на роботу.

За підсумками засідання комісії з техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій керівництво Харківської облдержадміністрації прийняло рішення про введення карантину в усіх вищих навчальних закладах.

З 12 березня всі харківські вищі навчальні заклади закрили на карантин через коронавірус. Навчальний процес призупинено до 3 квітня. Про це повідомив губернатор Харківської області Олексій Кучер під час брифінгу в Харківській облдержадміністрації.

"Всі вузи будуть закриті, тому що вони зобов'язані зробити це. З 12 березня по 3 квітня. Вони переходять на карантин", — сказав Кучер.

Відзначимо, не дивлячись на введені карантинні обмеження в вузах, викладачі продовжують ходити на роботу. Студентів перевели на дистанційну форму навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школи та садочки Харкова офіційно йдуть на карантин

У соцмережах студенти стали скаржитися, що відразу після оголошення карантину їх попросили залишити гуртожитки Харківської гуманітарно-педагогічної академії (ХГПА). Однак в самій установі цю інформацію спростували.

"Ні, ніхто й нікого не відправляв додому. Ми не рекомендуємо студентам залишати гуртожитки. Але є батьки, які категорично налаштовані, вони подзвонили своїм дітям і деякі додому поїхали, це однозначно. Але ми працюємо в звичайному режимі. Куди ж ми їх відправимо? , — пояснила KHARKIV Today перший проректор ХГПА Лариса Петриченко. — Ми діємо згідно листа від Міністерства освіти, де написано, що потрібно призупинити навчальний процес, тому що почався карантин з 12 березня по 3 квітня. Тому всі студенти з Харкова — вдома, а іногородні — в гуртожитках. І навчальний процес буде відбуватися в дистанційному режимі ".

За її словами, в гуртожитку обладнали дві ізольовані кімнати на випадок виявлення захворювання у студентів.

"Якщо у когось будуть ознаки ГРВІ, то у нас є місця, де розмістити студентів. У нас — два медичних працівника, які стежать за здоров'ям студентів, в тому числі в гуртожитках. Це звичайна кімната, два ліжка, тумбочки, стіл, шафа . І поруч — медичний пункт ", — сказала Петриченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус скасовує поїздки. Путівки в Єгипет подешевшали в чотири рази

У Харківському національному медичному університеті коментувати KHARKIV Today введення карантину і виселення студентів із гуртожитків відмовилися, зазначивши, що вся інформація розміщена на сайті згідно указу, опублікованому на порталі ХНМУ "Про зупинення освітнього процесу в ХНМУ", коменданти гуртожитків повинні призначити відповідальних, які будуть вчасно виявляти хворих і відправляти їх в ізоляцію. Судячи з цього, виселяти в вузі нікого не збираються. Навпаки в гуртожитках підготують приміщення для тимчасової ізоляції і доповідатимуть ректору про кількість хворих. А ось відвідувати гуртожитки під час карантину людям, які не проживають в них, забороняється.

В НТУ "ХПІ" також діє тритижнева заборона на відвідування гуртожитків сторонніми. На випадок виявлення ГРВІ в гуртожитках обладнують кімнати для ізоляції. Окрім цього, на період карантину студентам і викладачам заборонили виїжджати з країни. Викладачам з маленькими дітьми можуть надавати відпустку, оскільки в школах також ввели карантин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Все про коронавіруси в Харкові: кінотеатри на замку, спецперевірки на ринку і обмеження в садках

Студентам ХНУРЕ, які живуть в гуртожитках, порекомендували їхати додому.

"Студенти Харківського національного університету радіоелектроніки будуть переведені на дистанційну форму навчання, мешканцям гуртожитків, за можливості, рекомендується повернутися додому, а також відмовитися від проведення та участі в масових заходах освітнього, наукового, соціального, спортивного та художньо-розважального характеру", — відзначили в вузі.

Харківський національний університет імені В. Каразіна студентів по домівках не відправляє. У гуртожитках проводять дезінфекцію і рекомендують утриматися від відвідування багатолюдних місць.

"Студенти можуть за бажанням поїхати додому і навчатися дистанційно. Поки не було ні розпоряджень, ні наказів, ні інших документів, які б приписали студентам покинути гуртожитки. Ми рекомендуємо їм утриматися від місць масового скупчення людей, щоб не підхопити інфекцію, але рекомендацій настійних з нашого боку немає. Студенти ж там проживають, у них це місце тимчасової прописки. Якщо у них є таке бажання і можливість, вони звичайно ж можуть виїхати і можуть навчатися дистанційно вдома на час карантину ", — сказала KHARKIV Today керівник прес-служби ХНУ Лілія Змій.

У гуртожитках університету двічі на день проводять вологе прибирання і обладнали кімнату для ізоляції хворих.

Як писав KHARKIV Today, 11 березня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про введення карантину по всій країні. Згідно постанови, яку підписав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, спортивні заходи проводити дозволяється, але без участі уболівальників. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.