Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Військового кореспондента з Харкова номінували на журналістський "Оскар"

Мстислав Чернов номинирован на престижную премию. Фото: Мстислав Чернов/Facebook
Мстислав Чернов номинирован на престижную премию. Фото: Мстислав Чернов/Facebook
Журі оцінить роботи Мстислава Чернова про Україну, Гренландію, Париж та Гонконг.

Військового кореспондента з Харкова номінували на журналістській "Оскар" .

Військовий кореспондент інформаційного агентства "The Associated Press" Мстислав Чернов родом з Харкова. Він номінований на британську премію "RTS Television Journalism Awards 2020" як відеооператор. Журі оцінить його роботи за 2019 рік - сюжети про Гренландію, Україну, протести в Парижі та Гонконзі. Про це розповів KHARKIV Today сам Мстислав Чернов.

Всього в цьому році представлені 57 учасників в 19 категоріях. Висувають кандидатів на отримання премії засоби масової інформації.

"Найбільші ЗМІ світу подають заявки на участь в номінаціях своїх кращих журналістів і операторів. " Тhe Associated Press" зазвичай подає відразу декількох операторів (всього нас майже 300 осіб)", - пояснив  Чернов.

Сюжети Чернова про Україну охоплюють кінець 2018 і початок 2019 років - період перед президентськими виборами. Під час паризьких сутичок між протестувальниками і поліцією Мстислав вів прямі включення з місця подій, був поранений, а його камеру розбили каменем. Сюжети про гонконгські протести також нелегко далися оператору: з камерою він пройшов через сльозогінний газ і заворушення. 

У важких умовах - при сильному морозі і густому тумані - відеооператор документував глобальні зміни навколишнього середовища, перебуваючи з камерою на льодовику Хельхейм в Гренландії.

Роботи номінантів оцінить міжнародне журі з представників  агентств новин і телеканалів. Чернов радий своїй участі в престижній номінації, хоча і зазначає високу конкуренцію.

"Ця премія дуже важлива для мене. Це найпрестижніша премія для операторів, які працюють в міжнародних новинах. Номінація - це вже дуже багато, тому що в конкурсі беруть участь кращі оператори  найбільших і кращих в світі ЗМІ. Виграти її завжди дуже складно, - сказав Чернов. - Ще для мене це дуже важливо, тому що збіглося з виходом книги і відкриттям виставки-інсталяції, де теж є роботи, які беруть участь в номінації ".

Високу якість висунутих робіт зазначив і голова "RTS Television Journalism Awards" Саймон Бакс. "Якість робіт в цьому році краща, ніж будь-коли. Усі кандидати в кожній категорії були б гідними переможцями", - вважає Бакс.

Переможців оголосять 26 лютого. Церемонія відбудеться в готелі "Hilton on Park Lane".

Відзначимо, Мстислав Чернов номінований на премію "RTS Television Journalism Awards" вп'яте. Здобути перемогу йому вдавалося в 2015 і 2016 роках в номінаціях "Молодий талант року" і "Оператор року" відповідно.

Чернов працював в більш ніж 40 країнах світу. З 2014 року він є співробітником "The Associated Press". Він висвітлював події Революції гідності в Україні, анексію Криму і війну на Донбасі, події в Сирії, Іраку, протести в Каталонії. Одним з перших Чернов задокументував наслідки катастрофи малайзійського літака.

Як писав KHARKIV Today, Чернов презентував книгу про Донбас.

 У кінці січня 2020 року Мстислав Чернов презентував психологічний роман "Час знову" про війну на Донбасі.

У своїх фото Чернов висвітлює події не тільки в Україні, а й Сирії, Іраку, міграційну кризу в Європі, протести в Гонконзі, Каталонії, Франції.

 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.