Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Вічна дистанційка. Як харківські студенти вчитимуться в 2021 році

Карантин може тривати до весни.

Черговий локдаун знову сплутав плани університетів. В кінці грудня — початку січня вищі навчальні заклади йдуть на канікули. Деякі не планують виводити студентів до аудиторій до весни. 

З 8 по 25 січня в Україні оголошено локдаун. Якщо його не скасують, студентам доведеться починати новий семестр повністю онлайн. Втім, багато хто з них так толком і не бували в університетських аудиторіях.

Вийшли двічі за семестр

Навчальний семестр в багатьох вузах вже закінчився, в інших тільки добігає кінця. Для першокурсників він був найкоротшим в новітній історії Харкова, тому що вони тільки в кінці вересня-початку жовтня вперше переступили пороги університетів. Інші студенти за карантинний 2020 й рік вже звикли до домашньої освіти.

"У вівторок здали останній залік, все дистанційно. За цей семестр ми були в університеті два рази у вересні. У жовтні в черговий раз оголосили локдаун, і нас відправили на дистанційку", — розповіла KHARKIV Today студентка соціологічного факультету ХНУ ім. Каразіна Катерина Тимоніна.

Зараз, коли всі вчаться вдома, в деканаті не дозволяють переходити на індивідуальний план відвідування лекцій, як це було раніше. Багатьом студентам це необхідно, тому що вони підробляють і не завжди можуть бути онлайн.

университет
До університету регулярно ходили далеко не всі студенти. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Січневі іспити більшість "каразінців" будуть здавати дистанційно.

"Є факультети, які будуть очно здавати деякі екзамени, але соціологічний — повністю дистанційно. Окремий час перед заліком або іспитом виділяється для того, щоб включити камеру, назвати себе. З нового — потрібно буде показати паспорт, права або студентський квиток. У минулому семестрі такого не було", — розповідає Катерина.

Великою незручністю для студентів стало те, що викладачі користуються різними онлайн-платформами. Між лекціями важко перебудуватися.

Іспити каразінці-першокурсники будуть здавати з 8 до 24 січня, старші студенти — до 15 січня. Потім у них у всіх почнуться канікули.

"З 8 лютого розпочнеться другий семестр. Як він буде проходити, залежить від того, яка буде ситуація в Україні і які розпорядження буде підписано урядом", — повідомила прессекретарка університету Лілія Змій.

Онлайн до весни

Так само здають іспити і заліки і в інших університетах міста. Винятком не стали навіть майбутні спортсмени, чия спеціальність передбачає практичні знання. Але в педагогічному університеті студентам факультету фізвиховання і спорту дали більше можливостей повчитися очно, ніж іншим.

"Так як у нас практична спеціальність, то вчилися ми 50 на 50: половину часу — дистанційно, половину — в залі. Наприклад, українську мову, англійську вивчали, як і всі, під час онлайн-лекцій, а волейбол, баскетбол — в спортзалі , там же здавали нормативи, щоб потім вже здати заліки та іспити дистанційно", — розповіла KHARKIV Today голова студради факультету фізвиховання і спорту Наталія Фокіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після зимових канікул харківські школярі підуть на "дистанційку"

Сесію майбутні педагоги вже закрили і зараз відпочивають на канікулах. Як вони будуть вчитися в новому семестрі, студенти поки не знають.

Деякі університети вже в грудні вирішили продовжити дистанційне навчання до весни. Як мінімум до 28 лютого будуть діяти карантинні обмеження в Харківському національному університеті радіоелектроніки, з 8 по 25 січня — тільки дистанційна форма. Такий же наказ підписав і ректор НТУ "ХПІ".

"Це тимчасове рішення, ми будемо дивитися по епідеміологічну обстановку, виводити чи ні студентів до університету після 25 січня", — розповіла KHARKIV Today прессекретарка вишу Олена Розова.

До кінця року студенти складатимуть сесію за змішаною системою — і в аудиторіях, і онлайн.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.