Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Вибори у 179 окрузі: спостерігачі зафіксували порушення

Довыборы в 179 округе. Лозовая. Фото: KHARKIV Today
Агітація в день виборів і засідання без протоколів — представники "Опори" спостерігають за ходом голосування.

Спостерігачі громадської організації "Опора" зафіксували порушення під час виборів у одномандатному виборчому окрузі №179.

Серед найпоширеніших порушень: видача бюлетенів одним членом комісії, спроби заздалегідь заповнити виборчу документацію і агітація в день голосування.

"Видача бюлетенів одним членом комісії поки є найпоширенішим з порушень в роботі дільничних виборчих комісій під час голосування. Випадки були зафіксовані спостерігачами на дільницях №630533, №630541, №630542, №630530, №630569, №630535. Порушення усунули після звернень спостерігачів ", — повідомляють в організації.

Згідно ч. 3 ст. 85 Закону України "Про вибори народних депутатів" при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії надає виборцю список для підпису; другий — вписує своє прізвище на контрольних талонах бюлетенів для голосування, а також розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очень странные выборы. Зачем Зе заигрывает со Светличной?

Також спостерігачі відзначили, що в поодиноких випадках вранішнє засідання комісії провели без протоколів. "Протоколи ранкових засідань не велися на ділянках №630535, №630569, №630542, №630533. В більшості випадків порушення усунуті після звернення в комісію спостерігача "Опори", — розповіли в організації.

Також спостерігачі запобігли спробам заздалегідь заповнити виборчу документацію: протоколи про підрахунок і наклейки.

Крім того, кандидати порушили закон, не прибравши агітацію зі стовпів (прибрати всю рекламу повинні були до півночі п'ятниці). В "Опорі" кажуть: помітили плакати Кирила Оксеня, Ігоря Швайки, Юлії Світличної, Дмитра Авакіна, Ольги Коваленко.

Як писав KHARKIV Today, позачергові вибори в цьому окрузі призначили, тому що 5 листопада нардепа-переможця Олексія Кучера президент Зеленський призначив головою Харківської ОДА. Кучер склав повноваження парламентаря.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.