Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Верховна Рада зменшила кількість районів: що це значить

У Харківській області буде 7 районів замість 27.

Багатостраждальну постанову про районування прийнято — в Харківській області буде 7 районів замість 27, в Україні — 136 замість 490.

Україна нарешті йде від застарілого радянського адміністративно-територіального устрою, яке місцями не мало нічого спільного з тим, як насправді живуть громадяни на території країни. 17 липня Верховна Рада підтримала проект постанови № 3650. Вибори депутатів райрад ліквідованих районів більше не проводитимуться, а повноваження депутатів районних рад в ліквідованих районах припиняться в день вступу в повноваження депутатів, обраних на виборах в нових районах.

"Так, райони стануть більшими, але влада не віддаляється від людей, — каже народний депутат від партії "Слуга народу" Олександр Литвинов. — Адміністративні послуги можна буде отримати на місці, вся влада буде в громадах".

На думку депутатів, навколо реформи ходить багато чуток і міфів, а деякі політичні сили спекулюють на відсутності у людей інформації.

"Боятися реформи децентралізації не потрібно, до неї потрібно йти. Найголовніше, що вона дасть, — усвідомлення того, що люди є господарями на своїй землі. На місця буде передано багато повноважень, а також фінанси, які ці повноваження будуть забезпечувати", — коментує народний депутат Дмитро Микиша.

У тому, що проблем з децентралізацією немає, а є проблема з роз'яснювальною роботою серед людей, впевнений і народний депутат від партії "Слуга народу" Олександр Литвинов.

"На місцях люди не розуміють суть реформи, хоча вона почалася ще в 2014 році і триває вже шостий рік", — зазначив нардеп.

"Хочемо ще раз наголосити — всі базові послуги, які потрібні жителям, і далі будуть надаватися в ОТГ. Отримати послугу можна буде не в центрі району, а в центрі громади, тобто швидше і якісніше. А спекуляції місцевих еліт і політичних опонентів — спосіб перешкодити реформі, посіяти у людей сумніви і зберегти свою владу і доступ до ресурсів", — говорить народний депутат Дмитро Любота.

А ось скорочень співробітників райдержадміністрацій не уникнути. Армія чиновників, які проїдають гроші платників податків, буде скорочена. Частина співробітників РДА зможе перейти на роботу в органи місцевого самоврядування.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.