Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Вчені вимагають не називати проспект Науки і метро на честь Кернеса

Громадська організація, до якої входять провідні вчені університетів, зробила заяву.

Наміри харківської влади замінити слово "наука" в деяких топонімах, щоб увічнити пам'ять мера, вчені вважають помилковими.

Академія наук вищої школи України виступила проти перейменування проспекту Науки і станції метро "Наукова" в Харкові на честь Харківського міського голови Геннадія Кернеса. Про це пише "Новинарня" з посиланням на відповідну заяву президії Академії наук вищої школи України.

На думку членів Академії наук, таке перейменування образить чинних вчених, а також пам'ять тих, кого вже немає.

"Президія академії звертає увагу на ту унікальну роль, яку зіграв Харків в розвитку національної і світової науки. Тому зникнення з карти міста топонімів, пов'язаних зі словом "наука", стане не тільки показником ставлення міської влади до чинних вчених, а й образою пам'яті тих десятків і сотень пов'язаних з Харковом видатних українських і зарубіжних вчених, чиї імена вписані золотими літерами в історію науки", — сказано в заяві.

Як писав KHARKIV Today, розглядати питання про увічнення пам'яті Харківського міського голови Геннадія Кернеса будуть в Харківській міській раді на сесії 30 грудня.

Після смерті мера харків'яни продовжували писати петиції  з проханням увічнити його пам'ять, пропозиції були різні — перейменувати на честь Геннадія Кернеса парк імені Горького і Харківський зоопарк, аеропорт "Харків" і станцію метро "Держпром", проспекти Науки, Московський, Григоренка, а також звести пам'ятник у центрі міста.

Секретар Харківської міськради Ігор Терехов повідомив, що зараз пропонується назвати ім'ям Кернеса станцію метро, вулицю, встановити пам'ятник і посмертно присвоїти звання Почесного харків'янина.

Нагадаємо, п'ятий Харківський міський голова Геннадій Кернес помер 16 грудня у віці 61 рік. Причиною стали серйозні ускладнення від коронавірусу, які порушили роботу життєво важливих органів і систем організму.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.