Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Вантажівкам доведеться зважуватися: в Харківській області з'явився перший ваговий комплекс

Фото: KHARKIV Today/Сергей Козлов
Раніше в Харківській області працювали тільки стаціонарні комплекси перевірки великих вантажівок.

Для Харківської області потрібно від трьох до чотирьох мобільних комплексів перевірки великих вантажівок.

У п'ятницю, 4 вересня, в Пісочині презентували перший мобільний ваговий комплекс перевірки великих вантажівок. За словами керівника Державної служби України з безпеки на транспорті в області Олександра Гринюка, регіону потрібно три-чотири таких системи, щоб дороги залишалися цілими.

"Наступного тижня нам передадуть ще одні такі ваги, ми будемо їх тестувати. Я б попросив керівника області підняти питання про покупку також стаціонарних вагових комплексів, які ми встановили б при в'їздах в місто або на якихось дорогах, де їздить найбільше великих вантажівок", – зазначив Олександр Гринюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир Зеленський пообіцяв "будувати дороги, які об'єднують з Донбасом"

Комплекс складається з ваг і комп'ютера, на який передаються результати вимірювання ваги. На прохання співробітників Укртрансбезпеки водій великої вантажівки заїжджає на ваги і вже через хвилину готові результати зважування.

"За допомогою клавіатури ми вводимо номер транспортного засобу та кількість осей. Після того, як фура проїде через ваги, з приладу вилазить чек. І там ми дивимося, на якій осі яка вага, а також загальна вага. Якщо транспорт без порушення вагових норм, ми відпускаємо його. Для наших доріг, відповідно до правил дорожнього руху, допустима вага – 40 тонн. Якщо це контейнеровоз, то 44 тонни", – повідомив старший держінспектор Олексій Мартинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Копи розповіли про найпоширеніші порушення на харківських дорогах

За його словами, в режимі 24/7 ваги працюють другу добу. Щодня є можливість перевірити від 40 до 50 вантажних автомобілів.

"Якщо транспорт перевищує допустиму вагову норму, ми складаємо акт і накладаємо штрафні санкції", – зазначив Мартинець.

Керівник обласної Укртрансбезпеки Олександр Гринюк зазначив, що сума штрафу визначається за спеціальною формулою.

"Є формула. Ми працюємо відповідно до постанови Кабміну №879. Береться відстань, скільки він проїхав із перевищеною вагою. Наприклад, він їхав з Києва до Харкова. Допустима маса – 40 тонн, а він віз 45. П'ять тонн перевантаження, він проїхав 500 кілометрів приблизно. Це буде від трьох до чотирьох тисяч євро штрафу. Якщо транспорт везе перевантаження більше 20%, то це ще й автоматично 34 тисячі гривень штрафу", – розповів Гринюк.

Пересувний комплекс буде працювати по всій області.

KHARKIV Today раніше писав про те, що в Первомайському районі ремонтують дороги зусиллями громади та бізнесу.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.