Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У храмах Харкова миють підлоги із хлором і дезінфікують ікони

Фото: mykharkov.info
Голова ХОДА попросив голів усіх конфесій дотримуватися карантинних правил в храмах.

У харківських храмах дезінфікують приміщення і ікони, а співробітників і прихожан зобов'язують надягати маски.

24 березня на зустрічі з духовенством губернатор Харківської області Олексій Кучер закликав дотримуватися в храмах карантинних правил: використовувати індивідуальні засоби захисту, обмежити кількість людей на службах і подбати про здоров'я віруючих.

"Ми знаємо, що ви дуже багато вже зробили, що використовуються індивідуальні засоби захисту під час служб. Знаємо, що ви обмежили кількість людей на службах, деякі конфесії максимально включилися, і проповіді та інші обряди проводять дистанційно, — зазначив Кучер.— Береженого Бог береже. Тому саме нам з вами треба максимально створити умови для того, щоб наші громадяни — ваші віруючі — були здорові ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в Харкові перевіритися на коронавірус

При цьому начальник Головного управління Нацполіціі в Харківській області Валерій Сокуренко зазначив, що не всі храми дотримуються карантинних обмежень. Зокрема, одним з останніх порушень стало недотримання обмеження кількості прихожан на службах. Випадок зафіксували в церкві Московського району. У поліції пригрозили продовжуватиму виписувати адмінпротоколи.

У Свято-Пантелеймонівському храмі запевняють, що правил дотримуються. До того ж, на цьому тижні відвідувачів було небагато. У храмі кажуть: нині пост, тому в будні дні служби не проводять. Проте в приміщенні проводять дезінфекцію, а співробітники і парафіяни надягають маски.

"Хлорують підлоги, ікони протирають дезінфікуючими засобами, парафіяни та співробітники носять маски — батюшка нас забезпечив, — пояснила KHARKIV Today співробітниця храму.— Служби поки не проводяться. Це пост, в будні дні немає нічого. Храм відкритий, заходить людина, може, одна на годину. У нас тут навіть двоє-троє не зустрічаються одночасно протягом дня ".

Чи будуть переходити в Свято-Пантелеймонівському храмі на дистанційний режим, щоб не допустити можливого поширення коронавірусу, поки не відомо.

"Поки ми в такому режимі, кожен день щось нове — розпорядження, вказівки. Все залежить від того, як керівництво вирішить. Розпорядження повинно бути, я так розумію. Це до батюшки",— сказала співробітниця храму.

Священик також відзначив: храм підпорядковується єпархії, тому будуть виконувати вказівки єпархії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків на карантині. Скільки коштує в супермаркетах гречка, часник і лимони

Про здоров'я віруючих в Свято-Миколаївському храмі дбають так само за допомогою деззасобів, масок і рукавичок. Про служби в дистанційному режимі мови поки не йде, сьогодні парафіяни, як зазвичай, прийшли в храм.

"Майже кожну годину протираємо дезінфікуючим засобом ікони, у нас — одноразові стаканчики для запису, жінки, які працюють із просфорами, всі в рукавичках. Провітрюємо приміщення, робимо вологе прибирання, протираємо пил. Чи будемо переходити на дистанційний режим, може сказати тільки настоятель" , — розповіла співробітниця Свято-Миколаївського храму Олена Попова.

Відзначимо, 24 березня Православна церква України дозволила проводити богослужіння в храмах тільки священнослужителям, церковнослужителям і хористам, тобто без особистої присутності прихожан. Останні можуть брати участь в богослужіннях, "використовуючи можливості віддаленого зв'язку".

Як писав KHARKIV Today, 17 березня Харків пішов на жорсткий карантин. У місті закрили всі кафе, ресторани, ТРЦ і метрополітен.

Нагадаємо, 11 березня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про введення карантину по всій країні. Наступного дня на карантин пішли всі вузи Харкова, а із 13 березня оголосили карантин в школах і дитсадках. Пізніше роботодавцям порекомендували відправити співробітників на віддалену роботу.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.