Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харкові розпочався пляжний сезон: що, де, почому

Навіть в будні дні на міських пляжах багато людей.

Незначно підняли ціни на платному пляжі на Журавлівці, а на Безлюдівці працюють далеко не всі пляжні комплекси.

У минулі "довгі вихідні" в Харкові ознаменувалися кілометровими пробками в сторону Безлюдівки, які починалися від "Епіцентру" на Гагаріна. Городяни, користуючись першими по-справжньому спекотними днями, кинулися до води.

Пізній і бурхливий старт сезону

В цьому році пляжний сезон в Харкові відкрився набагато пізніше, ніж зазвичай. І хоча деякі відчайдушні купальники розсікали води Журавлівського водосховища і Олексіївського лугопарку ще в квітні, а офіційне розпорядження мер підписав 18 травня, харків'яни масово вийшли на пляж тільки в неділю. І відразу ж утворили величезні затори в сторону Безлюдівських пляжів, найпопулярніших серед городян.

"Величезні затори на в'їзді від кладовища, скоро буде від "Епіцентру". Хто збирався швидко мотнутися на Одеську в "Епіцентр" — не варто", — писали вдень ​​в паблік жителі селища Безлюдівка і скаржилися на те, що раніше таких заторів в розпал пляжного сезону не було.

Відпочиваючих на Безлюдівці ваблять численні безкоштовні пляжі і відносно чиста вода. Є там і платні комплекси, проте далеко не всі вони ще працюють.

"Ми збираємося відкриватися тільки в кінці червня, десь числа 27-го, можливо, раніше. Потрібно встигнути все привести в порядок, почистити, прибрати, тому що думали, що взагалі не відкриємося в цьому році через карантин", — розповіли KHARKIV Today в адміністрації "Білого пляжу" на Безлюдівці.

Ціни на вхід і оренду альтанок в пляжному комплексі підвищувати не планують. На рівні торішніх залишилися і інші послуги. Наприклад, заїзд на автомобілі на безкоштовний пляж "Пісочниця" коштує 30 гривень, як і в 2019-у, оренда альтанок теж не подорожчала і стартує від 500 гривень.

В "Акважурі" у Журавлівському гідропарку, навпаки, підняли ціни на оренду альтанок приблизно на 100 гривень. Якщо в минулому році ціна стартувала від 700 грн, то зараз менше, ніж за 800 місце для пікніка не орендуєш.

"Альтанки швидко йдуть, так що якщо потрібна на вихідні, то краще приїхати і вибрати за два тижні", — розповіли в адміністрації пляжу.

акважур
Альтанки на Журавлівці подорожчали. Фото: "Акважур"

При цьому вхід на пляж, всупереч очікуванням, залишається платним і коштує 50 гривень. У лютому міськрада розірвала договір з ТОВ "Контакт-Плюс", яке бере плату за вхід, про що радісно повідомив в соцмережах нардеп Олександр Куницький, але підприємці подали до суду. 25 травня рішенням Східного апеляційного господарського суду, апеляцію "Контакт- Плюс" задовольнили, договір оренди не був розірваний.

Ощадливі городяни можуть відпочити поруч на безкоштовному пляжі, там немає човнів і шезлонгів, зате є сміттєві урни і рятувальний пункт. У рятувальників в цьому році, до речі, додалося роботи.

"Нам доводиться просити людей дотримуватися дистанції на березі. Маски, звичайно, в таку спеку ніхто не надягає, тому просимо хоча б зберігати безпечну відстань", — розповів заступник начальника "Спеціалізованої водно-рятувальної служби Харкова" Андрій Кириченко під час інспекції Олексіївського лугопарку.

На пляжі, втім, карантинних вимог дотримуватися важко. Навіть в будній день тут — багато людей.

Бази відпочинку без дозволу

З 10 червня міністр охорони здоров'я Максим Степанов дозволив відкрити бази відпочинку, але в Харківській області не стали чекати дозволів і відкрилися самі. Наприклад, центр відпочинку "Карнавал" в Зміївському районі запрацював з 22 травня.

"Ми проводимо всі рекомендовані МОЗ заходи", — говорять в адміністрації.

При цьому з 1 червня в готельному комплексі працює басейн, а днями відкрився новий ресторан. Ціни тут залишили на торішньому рівні. А ось в "Soich Park" в Старому Салтові, де бронювання номерів на літо відкрили ще в кінці квітня, ціни трохи підвищили в порівнянні з минулим роком. В середньому оренда номера на добу зросла на 100-150 гривень.

соича
Турбази давно працюють. Фото: Youtube / стопкадр

"Кафе поки не працює, але є їдальня, де ви можете замовити комплексне харчування. Всі розваги вже доступні — прокат велосипедів, ігрові майданчики і так далі", — розповіли KHARKIV Today на базі відпочинку.
Плата за в'їзд з минулого року не змінилася: 50 гривень з автомобіля.

База відпочинку "Бурштинова" (Печеніги) відкрилася ще раніше — 12 травня. На відміну від великих готельних комплексів, тут здають в оренду окремі будиночки, тому, можливо, і проігнорували вимоги карантинного часу — гості і так самоізолювались один від одного.

Екокурорт "Коста Брава" на Печенізькому водосховищі взагалі працював протягом всього карантину. Про це красномовно свідчать сторінки в соцмережах екокурорту. У березні, коли була заборонена будь-яка готельна діяльність, адміністрація зазивала відвідувачів акцією з шашликами на мангалі біля альтанок і терас до 30 квітня, а 21 квітня, коли карантин тільки почали трохи пом'якшувати, готельєри не криючись пропонували знижки на проживання до 12 травня в розмірі 50 %. Так що стосовно харківських курортів міністр дещо запізнився з дозволом.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.