Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харкові показали протези для бійців за мільйон

У харківському НДІ протезування показали, як проходить процес протезування.

В Українському науково-дослідному інституті протезування у Харкові для військовослужбовців, які втратили кінцівки на Донбасі, виготовляють високотехнологічні міоелектричні протези.

До Харкова з Кропивницького приїхав на протезування і військовослужбовець Василь Белень. У лютому 2015 року він втратив кисть правої руки під час бою під Дебальцевом. Зараз молодший сержант повернувся на службу в 3-й окремий полк спеціального призначення і працює діловодом.

Раніше хлопець користувався тяговим протезом, а новий міоелектричний отримав лише 26 січня, але вже жартує, що керує ним за допомогою сили думки.

"Це рука фірми Touch Bionic з підвищеною функціональністю, всі п'ять пальців працюють. Це вже моя рука, підібрали культеприймач, залишилася зовнішня гільза. Майстри роблять усього за тиждень. Комплектуючі приходять із-за кордону, завдання наших фахівців — підігнати під куксу, щоби не було жодного дискомфорту, щоб не тиснуло, не жало, не спадало", — розповів військовослужбовець.

Військовослужбовець Василь Белень і міністр соцполітики Юлія Соколовська. Фото: KHARKIV Today
Військовослужбовець Василь Белень і міністр соцполітики Юлія Соколовська. Фото: KHARKIV Today

"Тут усе на сенсорах. Я м'язами подаю команду, він програмується — із однієї позиції перемикається на іншу. У червні 2019 року був перший мій протез тяговий, коли я адаптувався до нього, за програмою протезування отримав протез із підвищеною функціональністю", — пояснив молодший сержант.

За словами завідуючої лабораторії протезування верхніх кінцівок Оксани Литвиненко, ціна такого протеза перевищує мільйон гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові дельфіни лікують ветеранів АТО (фото, відео)

"За комп'ютером — допомагатиме, під час самообслуговування, водіння авто... У таких протезах може використовуватися електричний гачок. Він замінює тонку роботу кисті, не відтворює зовнішньої руки, але пристосований для більш грубої роботи. Кисть від'єднується дуже просто, приєднується гачок і людина може користуватися і з'єднувати в одному протезі два функціональних девайси", — розповідає Литвиненко.

Завідуюча лабораторією протезування верхніх кінцівок уточнила, що протезів верхніх кінцівок за час війни зробили близько 30-40, а міоелектричних — до 15.

Військовослужбовець освоює новий протез. Фото: KHARKIV Today
Військовослужбовець освоює новий протез. Фото: KHARKIV Today

27 січня, НДІ відвідала і міністр соцполітики Юлія Cоколовська, яка розповіла, що на протези, ортези, візки та їхній ремонт з бюджету на 2019 рік виділили 2 мільярди гривень. "Ми взяли всіх, хто був записаний у центральній базі людей з інвалідністю, порахували, які вироби їм потрібні. Порахували вартість і виділили цей бюджет. Вийшло 500 тисяч засобів реабілітації, які необхідні орієнтовно 300-400 тисячам людей",  — пояснила Соколовська.

Міністр соцполітики вважає, що в сучасному світі необхідно приділяти увагу не тільки відсутнім пандусам і підйомникам, а й належній реабілітації людей з інвалідністю.

"Новими технологіями, сучасним протезуванням ми допоможемо людям повернутися до життя. Якщо раніше була черга, ми намагаємося зробити так, щоб більше не було черг у людей, які потребують протезування та реабілітації. Протягом останніх двох років я пропрацювала в сфері охорони здоров'я, і я бачила рівень реабілітаційних послуг, він насправді в Україні критично низький", —  говорить Юлія Соколовська.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.