Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харкові іноземців та людей без громадянства від коронавірусу вилікують безкоштовно

Ілюстративне фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today
Таку відповідь дали в департаменті охорони здоров'я Харківської міськради.

У разі підозри на коронавірус допомога надається всім жителям України незалежно від наявності громадянства або декларації.

Всім хворим із підозрою на коронавірус, зокрема іноземцям та особам без громадянства надають безкоштовну медичну допомогу. Про це йдеться у відповіді  департаменту охорони здоров'я Харківської міськради на інформаційний запит благодійної організації "Право на захист".

"Медична допомога хворим з підозрою на COVID-19 здійснюється у відповідності з указом Міністерства охорони здоров'я від 28.03.2020 №722 "Організація надання медичної допомоги хворим коронавірусною інфекцією (COVID-19)" без будь-яких ознак дискримінації", — сказано в документі .

Також наголошується, що в інших випадках іноземці та особи без громадянства оплачують послуги і ліки.

"Держава забезпечує оплату необхідних медичних послуг і лікарських засобів, пов'язаних з наданням екстреної медичної допомоги з повним відшкодуванням вартості наданих медичних послуг і лікарських засобів, — сказано у відповіді. — Медичні послуги та лікарські засоби, пов'язані з наданням інших видів медичної допомоги, оплачуються іноземцями і особами без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, за рахунок власних коштів, коштів добровільної медичної страховки та інших джерел, не заборонених законодавством. Іноземцям та особам без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, медична допомога, зокрема, екстрена, надається на платній основі, якщо законодавством або міжнародними договорами України не передбачено інше".

Всі діти, зокрема зазначених осіб, мають право отримувати медичну допомогу в комунальних лікарнях: "Амбулаторна допомога хворим, зокрема дитячому населенню в місті Харкові, надається комунальними некомерційними підприємствами охорони здоров'я Харківської міської ради, які надають первинну медичну допомогу та вторинну амбулаторну допомогу в рамках програми медичних гарантій".

У департаменті відзначили: при відсутності декларації з лікарем, потрібно зателефонувати до чергових лікарів, в реєстратуру або знайти інформацію на сайтах комунальних лікарень Харкова.

Також у відповіді йдеться про надання допомоги безхатькам. Сьогодні особи без постійного місця проживання, в тому числі без документів, які в Харківському міському центрі реінтеграції бездомних осіб, отримують амбулаторну допомогу в Харківській міській поліклініці №18.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.