Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харкові бояться закриття єдиного інституту, в якому вчать чиновників

Колектив побоюється, що Нацакадемія перестане існувати як окремий заклад освіти.

Національну академію держуправління передадуть у підпорядкування Міністерства освіти і науки. Виконуючий обов'язки міністра освіти і науки Сергій Шкарлет запропонував зробити її складовою Київського нацуніверситету ім. Тараса Шевченка. Колектив Академії просить передати їх в підпорядкування Кабінету міністрів і залишити самостійним закладом.

5 листопада 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про впорядкування використання об'єктів державної власності, які перебувають в управлінні Державного управління справами".

Згідно з цим указом, Національну академію державного управління при Президентові України (включає Харківський, Дніпропетровський, Львівський і Одеський регіональні інститути) повинні передати в управління Міністерства освіти і науки України. Однак є загроза, що Нацакадемія перестане існувати як окремий заклад освіти. Про це повідомили співробітники Нацакадемії держуправління під час прес-конференції в "УНІАН"

Рішення про передачу Національної академії державного управління приймали на підставі пропозицій Кабінету міністрів, Державного управління справами і за результатами розгляду звернення Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Однак в Нацакадемії державного управління заявляють: таке рішення може розформувати спеціалізований заклад освіти для підготовки і підвищення кваліфікації держслужбовців і поставити під загрозу підготовку кадрів і реформування державного управління в Україні в цілому.

"Нам не відома справжня причина виходу такого указу. Є різні прогнози і тлумачення. Для колективу Національної академії цей указ був несподіваним. Колектив знаходиться в стані невизначеності, психологічної напруги за свою долю і долю всієї системи підготовки та перепідготовки публічних службовців в Україні, — пояснив голова первинної профспілкової організації НАДУ, доктор наук Олександр Пухкал. — Є прогнози, що Академія буде виключена з загальнонаціональної системи, буде змінений її статус. Вона стане складовою Київського національного університету імені Тараса Шевченка".

10 листопада в Академії пройшли профспілкові збори, де ухвалили текст звернення до Президента України Володимира Зеленського та до колишніх президентів, голови Верховної Ради, прем'єр-міністра, голови Національного агентства з питань державної служби. Основна теза — якщо не можна зберегти Академію при Президентові України, то варто повернутися до витоків академії, яка існувала в форматі інституту державного управління та освіти при Кабінеті міністрів України.

Відтак, Нацакадемія державного управління підпорядковуватиметься Міністерству освіти і науки, але загальне керівництво Академією буде здійснювати Кабінет міністрів України. Колектив сподівається, що його позицію врахують при прийнятті остаточного рішення про статус Нацакадемії і регіональних інститутів.

"Краще було б залишити Академію в підпорядкуванні президента. Наш колектив на цьому наполягає в своєму зверненні. Але ми розуміємо, що це зробити важко. Тому звертаємося з проханням залишити Академію як самостійний заклад вищої освіти, який спеціалізується на підготовці кадрів. Держава в цьому має потребу . Академія повинна бути частиною державного управління, а не просто системою освіти, не просто наближеною до практики державного будівництва, а приносити практичну користь. Це основне наше пояснення", — зазначила директорка Інституту публічного управління та адміністрування Нацакадемії держуправління Ія Дегтярьова.

Колектив відзначає: в указі президента не йдеться про приєднання Нацакадемії до університету Шевченка, однак таку думку вже висловлював Шкарлет. Тому рішення можуть прийняти, побоюються співробітники.

"Склалася така ситуація — з одного боку, Академією буде управляти МОН, тому що це його сфера управління, президент передав. Коли нас передадуть університету Шевченка, це означає, що нас передадуть з усією матеріально-технічною базою. У колективу є побоювання, що нас передадуть до університету Шевченка, це було зазначено на офіційному сайті Президента України, про це повідомив пан Шкарлет. В указі президента про це не йдеться. Але колектив боїться, що указ президента можуть реалізувати саме таким чином, це буде не самий законний спосіб. Руйнування системи професійної підготовки державних службовців — це буде більше шкоди для України. На даний момент цього ще не сталося. Можна запобігти цьому", — підкреслив завідувач кафедри глобалістики, євроінтеграції та управління національною безпекою, кандидат юридичних наук Юрій Мельник.

Відзначимо, Національна академія державного управління при Президентові України створена 30 травня 1995 року в базі Інституту державного управління і самоврядування при Кабінеті міністрів України. Національна академія державного управління готує державних службовців.

Серед відомих випускників Національної академії державного управління при Президентові України Харківського регіонального інституту — Харківський міський голова Геннадій Кернес (2013 рік), голова Харківської обласної організації "Опозиційна платформа — За життя" Ігор Райнін (2000 рік), народний депутат Юлія Світлична (2012 рік) і кримський політик Анатолій Гриценко (2007 рік).

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.