Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харківській області газівники відсудили 5,5 мільйона гривень у боржників

Фото: Константин Чегринский / KHARKIV Today
Фото: Константин Чегринский / KHARKIV Today
"Харківгаз Збут" виграв майже 70% справ відносно неплатників.

Споживачам газу, які не платять за рахунками, нагадують, в разі суду, їм доведеться не лише погасити заборгованість, а й сплатити штраф, а також судовий збір.

З початку 2020 року "Харківгаз Збут" передав до судів 729 справ щодо стягнення простроченої заборгованості на загальну суму 13 мільйонів 200 тисяч гривень. На користь компанії рішення винесли по 498 справах на 5 мільйонів 500 тисяч гривень, з цієї суми на сьогодні стягнули 1 мільйон 100 тисяч гривень. Про це повідомив директор компанії Павло Тиндик.

За його словами, борги побутових споживачів за природний газ — велика проблема. Їх накопиченню, в тому числі, сприяли пандемія і недосконале державне регулювання — невизначеність норм споживання газу і не приведення обсягів споживання до стандартних умов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківській області п'ять тисяч сімей залишилися без газу

"Розуміючи це,"Харківгаз Збут" не застосовує зараз санкцій щодо припинення газопостачання побутових споживачів. Але разом з тим, компанія змушена вживати заходів в частині примусового стягнення боргу в судовому порядку. Павло Тиндик зазначив, що повернення боргів через суд збільшить суму самого боргу, адже споживачеві потрібно буде сплатити судовий збір, який становить понад 2 тисячі гривень, а також штрафні санкції за несвоєчасну оплату", — пояснили в компанії.

Вони уточнили, боржникам, які змінили газового постачальника, не уникнути судових позовів.

"Ми живемо в правовій державі і робота по стягненню заборгованості буде проводитися згідно з чинним законодавством: звернення до суду, нарахування штрафних санкцій, отримання відповідного рішення та робота з виконавчою службою", — додав директор "Харківгаз Збуту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замерзаюче місто в Харківській області: до "Нафтогазу" доїхав тільки один боржник, другого чекають

За даними компанії, станом на 1 листопада сума боргу побутових споживачів Харкова і області за спожитий природний газ становить 2 мільярди 327 мільйонів гривень.

Як писав KHARKIV Today, в листопаді газ для населення подорожчав. Вартість "блакитного палива" в листопаді за тарифом "Місячний" становить 6,33 грн / кубометр з ПДВ (без ціни на розподіл). 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.