Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Білорусі оприлюднили підсумки виборів

У Лукашенка виявилося на 70% голосів більше, ніж у Тихановської.

Найбільшу кількість голосів набрав Олександр Лукашенко.

Центральна комісія Республіки Білорусь з виборів і проведення республіканських референдумів оприлюднила результати виборів в Білорусі 9 серпня. Чинний президент Олександр Лукашенко отримав 80,1% голосів виборців, Світлана Тихановська — 10,1%.

"Рішенням комісії затверджені підсумки виборів. Президентом Республіки Білорусь обраний Олександр Григорович Лукашенко", — сказано на сайті Комісії.

Решта троє кандидатів на пост президента розмістилися так: Андрій Дмитрієв (1,2% голосів), Анна Канопацька (1,68% голосів) і Сергій Черечень (1,14% голосів). Проти всіх кандидатів проголосували 4,59% виборців.

Тихановська, Дмитрієв, Канопацька і Черечень вже подали скарги про невизнання виборів до Центральної комісії, проте їх відхилили.

Згідно з даними Комісії, всього у виборах взяли участь 5 818 956 осіб з 6 904 649, тобто не проголосували 1 085 694 виборців.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі пройшли вибори президента. За офіційними даними, Лукашенко набрав 79% голосів. Однак опозиціонери підрахували, що 80% виборців підтримали Світлану Тихановську — дружину арештованого блогера, який збирався балотуватися в президенти.

Жителі країни вийшли з протестами, відбулися зіткнення з силовиками. Під час них постраждав журналіст Associated Press Мстислав Чернов. Фотографа, родом з Харкова, "швидка" доставила до лікарні. 10 серпня в Мінську загинув один з активістів.

Як писав KHARKIV Today, харків'яни кілька разів виходили на акції в підтримку білорусів. Ще один мітинг пройде сьогодні, 14 серпня, біля пам'ятника Тарасу Шевченку на Сумській. Початок о 19:00. Організатори запрошують всіх бажаючих. Їх просять прийти в білому одязі. Білий одяг став символом білоруського протесту, оскільки білий — один з кольорів історичного білоруського прапора, який ще в 1990-х скасував Олександр Лукашенко.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.