Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Там люди гірші живуть?": Карту Харківської області знову переглянули

На підкомітеті знову не змогли підтримати варіант з сімома районами, а Комітет переглянув своє попереднє рішення.

Комітет Верховної Ради з другої спроби підтримав рішення Харківської обласної державної адміністрації та Харківської облради і вирішив залишити в регіоні 7 районів. Наступного тижня проголосувати повинна Верховна Рада. Відкладати вже не можна.

На позачерговому засіданні комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування знову обговорювали районування Харківської області. Це виявилася одна з найбільш суперечливих областей: не змогли домовитися між собою місцеві жителі, не було єдності і серед депутатів. Вранці 9 липня на підкомітеті обговорювали прохання Харківської облдержадміністрації про перегляд попереднього рішення про 4 райони на користь 7 районів.

"На минулому засіданні комітету дане рішення (про 7 районів — ред.) було провалене під час голосування і було підтримано альтернативну пропозицію народних депутатів про створення чотирьох районів замість семи. У той же час ми отримали величезну кількість звернень і листів, в тому числі від обласної державної адміністрації, Харківської обласної ради з проханням переглянути цю пропозицію. Пропозиція Харківської обласної державної адміністрації також має точкові відмінності від пропозиції, яку пропонувала робоча група при комітеті. Йдеться про те, що пропозиція робочої групи — було сім районів і один з них з центром в місті Богодухів, Люботин увійшов безпосередньо до Харківського району. У пропозиції ОДА також міститься сім районів, але з центром безпосередньо в Люботині. Напередодні засідання цього комітету ми проводили засідання підкомітету з цих питань. І позиція така — обидві пропозиції комітетом були відхилені. Тому я розумію, що зараз буде відбуватися дискусія, є запрошені люди, які представляють різні позиції, але я, як голова підкомітету, повинен висловлювати ту позицію, яку підтримали 40 хвилин назад — обидві пропозиції підкомітет відхилив", — сказав голова підкомітету Віталій Безгін.

Народний депутат Олександр Качура назвав попереднє рішення комітету помилковим і закликав виправити його, прислухатися до позиції ХОДА та Харківської облради. Він намагався переконати колег прийняти рішення про 7 районів, а, можливо, і більше.

"Вважаю, що ми зробили помилку під час попереднього голосування, тому що, можливо, хтось не розібрався. Але ми не прислухалися до органів місцевого самоврядування, обласної ради, людей, які безпосередньо ходять там по землі. Харківська область знаходиться безпосередньо на кордоні з іншою відомою нам країною. Тому мені не зрозумілий підхід, чому у Львівській області створено 7 районів, а в Харківській — 4. Це що, гірший регіон якийсь? Там люди гірші? Я вважаю, що нам треба виправити цю помилку, прислухатися до цих пропозицій. Тому сім районів. А я вважаю, що ще більше має бути. Потрібно навпаки збільшити присутність органів центральної влади на тих територіях, які є прикордонними. Це абсолютно правильний підхід", — сказав Качура.

1
Такою пропонували зробити карту на попередньому засіданні Кабміну.

Віталій Безгін почав іронізувати і запропонував в такому випадку залишити 490 районів. Народний депутат від Харківської області Дмитро Микиша і в першого разу апелював за 4 райони, і цього разу залишився на своїй позиції.

"Я вважаю, що рішення від 1 липня, за яке проголосував комітет, абсолютно зважене і мудре. Районування Харківської області, яке складається з чотирьох укрупнених районів, не взяли з неба. Його не придумали в останній момент. Це рішення ще опрацьовував Мінрегіон два роки тому. Трохи пізніше на обласному рівні включилися і почали промовляти саме це моделювання. Спочатку було дев'ять районів, потім стало сім. Проговорювали, проговорювали. Але це не те, що ми вирішили питання, стало ще більше конфліктів. Я бачу, що за останні два місяці ці конфлікти вийшли на новий рівень. Хочу повторити, що Богодухівський район, там вже зараз не точно Богодухів і Люботин змагаються, хто буде адміністративним центром, там вже і Валки претендують. Кожен член комітету отримав листа, де навіть смт Краснокутськ вважає, що повинен бути адміністративним центром в Західно-Слобожанському районі Харківської області. Це щоб ви розуміли, яка ситуація відбувається. Вона не те, що не зупиняється, а ще й збільшується, якщо це буде сім районів. Зміївський район категорично проти, Нововодолазька ОТГ категорично проти того, щоб увійти до Красноградського району і так далі", — сказав Микиша.

В результаті дебатів комітет поставив на голосування питання про поділ на 7 районів. Більшість депутатів проголосували за, Дмитро Микиша був проти.

На наступному сесійному тижні, який буде останнім в цій сесії, питання розглядатимуть у Верховній Раді. Відкладати його не можна: в "Слузі народу" хочуть, щоб місцеві вибори 25 жовтня 2020 року пройшли вже з новим адміністративним устроєм України.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.