Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Суд зобов'язав відновити пам'ятник архітектури в центрі Харкова

Фірма незаконно почала будівельні роботи влітку 2020 року на вулиці Гоголя, 2.

У фірми не було письмових дозволів на будівництво на місці пам'ятки архітектури.

Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов прокуратури до забудовника про відновлення пам'ятки архітектури на вулиці Гоголя, 2. Про це повідомили в прес-службі Харківської обласної прокуратури.

Слідство встановило, що влітку 2020 року власник мансардних приміщень почав будівельні роботи в будинку під виглядом капітального ремонту. Однак насправді фірма реконструювала будівлю у вигляді надбудови додаткових поверхів.

"Зазначені дії суперечать Закону України "Про охорону культурної спадщини", яким заборонено змінювати пам'ятки культурної спадщини і передбачено обов'язки власника при використанні пам'ятки забезпечувати збереження її автентичності, просторової композиції, а також елементів обладнання, упорядження, оздоби", — пояснили в прокуратурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директор фірми привласнив 350 тисяч гривень на ремонті медзакладу в Харкові

Рішення суду поки не вступило в силу, оскільки триває час на апеляційне оскарження.

Як писав KHARKIV Today, фахівці заявляли, що фірма не реставрує, а реконструює пам'ятку на вулиці Гоголя, 2.

Там відбувалася надбудова третього та четвертого поверхів, у забудовника не було документації від Державної архітектурно-будівельної інспекції України та місцевих органів влади.

У цій будівлі жив знаменитий архітектор Євген Васильєв (він його і побудував). Пізніше будинок добудував не менш відомий колега Васильєва Андрій Тон. З 1840 майже 100 років будинок належав лютеранській громаді: тут жив пастор і була школа.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.