Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Спецзасоби та температурний скринінг: як Харків готовий до боротьби з коронавірусом

Фото: А. Мариенко
коронавирус фото А. Мариенко
В аеропорту, на кордоні і двох вокзалах вимірюють температуру у приїжджих, а в інфекційній лікарні закупили тест-системи.

Щоб не пропустити вірус через кордон, у декількох пунктах почали вимірювати температуру.

26 лютого прикордонники Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України отримали 1000 масок, 1000 пар рукавичок і 15 термометрів для дистанційного визначення температури. Обласна інфекційна лікарня закупила тест-набори на 100 визначень для виявлення нового коронавірусу, лабораторний центр все ще в очікуванні діагностичних наборів. В аеропорту, на "Гоптівці" і двох залізничних вокзалах ввели температурний скринінг.

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Михайло Черняк запевнив: в області коронавірусу немає. При цьому він акцентував увагу на необхідності вимірювати температуру у тих, хто перетинає кордон, щоб вірус не потрапив на територію області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Украинцам рекомендуют воздержаться от поездок в Италию и Иран из-за коронавируса

"На сьогоднішній день жодного випадку на території області немає. Спалах — в Італії. Ми знаємо, що там багато українців. Є доручення, щоб усім людям, які перетинають кордон, вимірювали температуру і проводили огляд. Нам вдалося допомогти прикордонникам з одноразовими рукавичками, масками і безконтактними термометрами. Сьогодні є потреба в масках і рукавичках ", — заявив Черняк на засіданні обласної протиепідемічної комісії.

У Харківський обласний лабораторний центр тест-набори для виявлення коронавірусу поки не доставили. За словами директора Харківського обласного лабораторного центру Любові Махоти, вони повинні надійти з дня на день.

"Затримка з постачанням, сьогодні-завтра будуть. Ще 29 січня ми провели нараду з працівниками аеропорту, 4 лютого — на "Гоптівці", в середині лютого — в аеропорту", — сказала Махота.

У середу, 26 лютого, на брифінгу після засідання Кабінету міністрів України прем'єр-міністр Олексій Гончарук оголосив про призначення Віктора Ляшка головним санітарним лікарем України. Ляшко заявив, що з 25 лютого на всіх пунктах перетину державного кордону з Європейським Союзом ввели температурний скринінг.

"На всіх пунктах перетину державного кордону з Європейським Союзом працюють епідеміологи. У семи найбільших — стоять машини швидкої допомоги, щоб госпіталізувати людей, у яких є підозра на можливе інфікування коронавірусом в інфекційні лікарні", — сказав Ляшко.

Температурний скринінг в аеропорту, на "Гоптівці" і залізничних вокзалах

Харківська область теж долучилася до вимірювання температури. За словами директора Харківського лабцентру Любові Махоти, температурний скринінг ввели на митному пункті "Гоптівка" і в аеропорту "Харків". Вимірюють температуру тільки тим, хто прибув із країн, де оголосили епідемію коронавірусу. Поки що, всі — здорові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайский грипп подбирается к Украине. Как не заболеть?

"Минулого тижня співробітники прикордонної служби на "Гоптівці" при проведенні паспортного контролю виявили шістьох людей, які виїхали з Китаю, в провінції Хубей вони не були. Їх оглянув черговий лікар санітарно-карантинного пункту. Ознак захворювання не виявили. Станом на 14:00 26 лютого в аеропорту "Харків" оглянули 280 осіб, які прибули з Єгипту, всі були здорові. На "Гоптівці" оглянули 223 особи з Росії, підвищення температури також не зафіксували ",— сказала Махота.

Якщо у пасажира аеропорту буде висока температура, його зупинить співробітник санітарно-карантинного пункту, щоб прийняти рішення: відправити додому, але під наглядом лікарів, або госпіталізувати в "інфекціонку". Щоб скоротити час процедури огляду, температуру вимірюють не в літаках, а в терміналах.

На "Гоптівці" співробітник санітарно-карантинного пункту вимірює температуру пасажирам автобусів міжнародного сполучення, а прикордонники — пасажирам автомобілів з місцевими номерами (Бєлгородська і Харківська область).

Вимірювати температуру планують і в поїздах на залізничних вокзалах "Харків-Пасажирський" і "Куп'янськ-Вузловий".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Харькове продают маски и БАДы от коронавируса

За словами Махоти, на сьогоднішній день Харківській області необхідно отримати ще 80 комплектів костюмів біозахисту, 80 респіраторів, 200 пар рукавичок, 100 штук окулярів, захисний водонепроникний спецодяг і 152 комбінезони. У Міністерства охорони здоров'я є список необхідних засобів для кожного регіону, однак, за словами Махоти, поки що в область нічого не поставили.

"МОЗ зібрало з регіонів потреби в дуже широкому асортименті включаючи обладнання, але на сьогодні нічого не поставили",— сказала вона.

коронавирус фото А. Мариенко

Харківська обласна клінічна інфекційна лікарня

За рахунок обласного бюджету купили і спецзасоби для Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні. Зараз у медиків є 440 захисних костюмів проти чуми, 240 респіраторів, 3000 тришарових масок, 8000 пар рукавичок і захисні окуляри. Антибактеріальних препаратів теж досить, але головлікар лікарні каже: в разі виявлення захворюваності коронавірусом знадобиться в рази більше спецзасобів.

"Ми вирішили визначити кількість засобів індивідуального захисту на той випадок, якщо будуть підозри і перші хворі будуть госпіталізовані в наш медзаклад. Ми взяли з розрахунку на дві бригади, які будуть працювати протягом 14 днів по 12 годин. Бригада складається з чотирьох медсестер, чотирьох молодших медсестер і двох лікарів. Наприклад, захисних костюмів, яких у нас зараз 440, на дві бригади потрібно 700 штук, респіраторів — 2000 і рукавичок — 1400, відповідно до рекомендацій МОЗ. Уже є план заходів. Хворі будуть перебувати в наших відділеннях. Пацієнтів, які знаходяться зараз, переведуть до інших лікувальних закладів Харкова ", — пояснив головлікар Харківської обласної інфекційної лікарні Павло Нартов.


З температурою — у "швидку"

Харків'яни намагаються убезпечити себе, і при щонайменших ознаках нездужання звертаються до медиків. Останні попереджають: виїжджають за кожним викликом, але скоро перестануть справлятися з великою кількістю викликів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кернеса просят закрыть рынок "Барабашово" из-за коронавируса

"На виклики про високу температуру виїжджали і будемо продовжувати це робити. Зіткнулися з ситуаціями, коли викликають на субфебрильну температуру (підвищення температури тіла протягом тривалого часу від 37,1 до 38 градусів. — Авт.). Навіть госпіталізуємо таких пацієнтів. Ми розуміємо, якщо вони повернулися з-за кордону, то — відповідаємо. Виїжджаємо до пацієнта з будь-якою температурою. Але якщо так далі піде, просто не впораємося. "Первинна" повинна підключатися ", — зазначив директор "Центру медичної допомоги та медицини катастроф" Віктор Забашта.

Як писав KHARKIV Today, харьковские медики подготовили специальные боксы для пациентов с коронавирусом.

В обласних дитячій та дорослій інфекційних лікарнях звільнили по 150 ліжок на випадок, якщо буде така необхідність. Всього ж в області в разі епідемії медичні установи можуть розмістити 750 пацієнтів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.