Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Скучно або грошей немає: навіщо Добкін зібрався йти на Київ?

Екс-мер Харкова хоче "міцно господарювати" в столиці.

Напівзабутий християнський соціаліст кинув виклик Віталію Кличку. Екс-мер Харкова заявив про намір боротися за крісло столичного міського голови. Шансів на перемогу немає, зате є своя вигода.

Поки в Харкові лише одна людина заявила про бажання балотуватися на посаду мера (діючий міський голова Геннадій Кернес), знайшлося чимало охочих позмагатися за столичний "престол". Крім Віталія Кличка, бути мером столиці виявили бажання відразу кілька людей — від шоумена Сергія Притули до "Слуг народу" Ірини Верещук і Миколи Ткаченка. Тепер в цій компанії — ще і харків'янин Михайло Добкін. KHARKIV Today дізнавався, навіщо він вирішив повернутися у велику політику.

Під маскою господарника

16 червня колишній опоблоківець і регіонал, а також християнський соціаліст Михайло Добкін заявив про бажання боротися за посаду мера Києва. Оголосив він про це в ефірі телеканалу "НАШ", викликавши напад реготу у ведучих, які, схоже, не сприйняли серйозно його заяву. Але коли політик повторив про намір балотуватися ще кільком телеканалам, стало зрозуміло, що налаштований він серйозно.

Останній рік Михайла Добкіна в політиці було не видно і не чутно. Про нього згадували лише в контексті купівлі нового мотоцикла або вокальних експериментів його дочки. Минулий політичний сезон екс-мер Харкова закінчив не дуже вдало. "Опозиційний блок", в списках якого він балотувався під 15-м номером до Верховноїу Радї, набрав на дострокових виборах до парламенту безславні 3% голосів. Ще один проєкт Добкіна, партія "Християнські соціалісти", з 2018-го року не подає ознак життя навіть в соціальних мережах. Проте, в ефірах телеканалів політик заявляє про те, що має всі шанси подолати Віталія Кличка. Він збирається виступити на виборах в образі "міцного господарника".

"Моя столиця повинна бути більш доглянутою, чистою і комфортною. Ми її відремонтуємо, зробимо такою ж класною, якою вона була до приходу Кличка", — заявив він в ефірі.

На цьому ж полі грає Геннадій Кернес, тільки в Харкові. Відносини двох господарників останнім часом не були однорідними. У 2006-му році саме Кернес керував виборчою кампанією Михайла Добкіна на посаду мера Харкова. Цей етап їх стосунків увічнений в знаменитому ролику про те, що нудним особам ніхто не дасть грошей. У 2010-му Добкін був призначений головою Харківської ОДА, а Кернес обрався мером. Після Революції Гідності колишній губернатор пройшов до парламенту з "Опозиційним блоком", але покинув партію в 2017-му році під тиском кримінальних справ.

Весь цей час відносини з колишнім соратником Кернесом у політика складалися непросто. Мер Харкова не втрачав можливості "потролити" Добкіна.

"Михайло Добкін може з'явитися в своїй квартирі. Не більше того", — так Кернес в інтерв'ю "Лівому берегу" прокоментував намір Добкіна вплутатися в президентську гонку.

Сам же Добкін щодо Кернеса або утримується від оцінок, або відгукується дуже високо.

"З Харковом все в порядку, там мера міняти не треба", — так відреагував політик на питання про те, чому він хоче бути мером Києва, а не Харкова.

У Харкові у Михайла Добкіна мало шансів, оскільки антимайданівське електоральне поле щільно зайняте самим Кернесом з одного боку і "Опоплатформою" Райніна — з іншого.

"Вибір міста пояснюється теж просто. По-перше, він вже колись переїжджав і говорив, що тепер він киянин. По-друге, він розуміє, що в Харкові він зайвий, і Кернес його сюди не пустить ні в якому вигляді", — заявив KHARKIV Today політолог Антон Авксентьєв.

Сам Добкін каже, що шість місяців на рік проводить у Києві, тому має право стати там мером.

Одинокий кандидат бажає познайомитися

Хоча сам Михайло Добкін і заявив в ефірі каналу "Україна 24", що похід в мери Києва — це його лебедина пісня, "політична і господарська", політологи впевнені, що своєю появою на виборах він робить заявку вже на наступний політичний сезон.

"Міші просто стало нудно. Останнім часом він випав з політичного контексту, з "Опозиційним блоком" зараз незрозуміло що, про "Християнських соціалістів" забули. Він хоче таким чином привернути увагу, можливо, навіть майбутніх спонсорів", — вважає політолог Володимир Фесенко 

добкин
Політологи не вірять в шанси Добкіна. Фото: instagram.com/dobkinmm

Пошук грошей для продовження політичної діяльності став головним лейтмотивом появи Михайла Добкіна на київському політичному полі, впевнений його колега Антон Авксентьєв.

"Я думаю, це спроба нагадати про себе і бажання заробити на виборах. У нього є борги, в тому числі перед Ахметовим. Думаю, це був сигнал, статус "в активному пошуку" для інвесторів під місцеву кампанію. Суто комерційний проєкт", — каже політолог.

На думку Авксентьєва, роль Добкіна під час передвиборчої кампанії зведеться до того, щоб ходити на ефіри і вступати в перепалки з політичними опонентами. Що ж стосується його реальних шансів на перемогу, в них не вірить ніхто. Навіть "ОПЗЖ", яка грає на тому ж антимайданному електоральному полі, за оцінками експертів, знаходиться на межі проходження до Київради. Всі ж інші ідеологічно близькі політики вступають в боротьбу не для того, щоб наздогнати, а лише щоб зігрітися.

Автор: Олена Павленко
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.