Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Ситуація буде напруженою": в Харківському лабцентрі розповіли про кількість тестів і допомогу сусідам

Фото: KHARKIV Today.
Зараз лабораторія самостійно проводить дослідження.

У Харківській області не вистачило витратних матеріалів, тому біоматеріал відправили до лабораторій Києва, Дніпра і Кропивницького. Але це було тільки один раз.

В кінці вересня біоматеріал (більше 3 тисяч зразків) для проведення тесту на коронавірус з Харківського лабцентру віддавали до інших лабораторій. Однак це було одноразово. Зараз ситуація врегульована, — повідомила KHARKIV Today директорка Харківського обласного лабораторного центру Любов Махота.

"Дійсно, у нас були проблеми, ми відправляли до інших регіонів зразки біоматеріалів. Це був Київ (Центр громадського здоров'я), Дніпро і Кропивницький. Така ситуація була один раз. Дійсно, було накопичено велику кількість досліджень — понад три тисячі. Це сталося тому, що в цілому по Україні на складах не було витратних матеріалів для автоматичних станцій. Автоматична станція у нас вже була придбана одна, друга станція очікувалася. Зараз ця ситуація врегульована. У нас працюють дві автоматичні станції, витратні матеріали є в достатній кількості. Працюємо в звичному режимі", — пояснила Махота.

Зараз Харківський лабцентр навіть здатний допомагати іншим регіонам, де є затримка в проведенні тестувань. Нещодавно таку допомогу надали Донецькій області. Черги зразків біоматеріалів зараз немає: іноді залишки одного дня "переходять" на наступний, але вони незначні.

"Звичайно, є залишки. Вона (прим. — ситуація) завжди буде напруженою. На вчорашній день у нас також були залишки. Але вони незначні, не такі, як були у нас у вересні. Ситуація взагалі складна по всій Україні. Співробітники працюють в дуже напруженому режимі", — підсумувала директорка Харківського лабцентру.

До лабцентру щодня надходять для досліджень 1500-1900 зразків біоматеріалів з 17 лабораторій міста і області. Вчора було оброблено, наприклад, 1200 зразків, в цілому в області були досліджені 2000 зразків (з урахуванням двох лабораторій в дитячій і дорослій "інфекціонці").

Нагадаємо, 7 жовтня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Харківській, Донецькій та Одеській областях склалася напружена ситуація з проведенням аналізу на виявлення коронавірусу. Біоматеріали лабораторії направляли до інших областей.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.