Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Шкільна анархія в Харкові. Як вчаться діти в "червоній" зоні?

Більшість шкіл вибрали змішаний режим навчання.

В одній зі шкіл вирішили ходити в класи тільки по середах, в іншій знову вчаться вдома по інтернету, в третій скасували фізкультуру, малювання і працю — ці предмети школярі освоюють поза школою.

У п'ятницю, 30 жовтня, обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки (КТЕБ) відправила учнів середньої та старшої школи з "червоних зон" на віддалене навчання. У понеділок більшість харківських навчальних закладів проігнорували це рішення. Всі вихідні старшокласники та їхні батьки не знали, чи будуть уроки в понеділок. Звістка від вчителів прийшла у Viber лише в другій половині дня 1 листопада. У різних школах прийняли різні рішення.

Здрастуй, ZOOM!

В абсолютній меншості виявилися ті школи, в яких учнів старших класів повністю перевели на дистанційне навчання. В основному, це ті навчальні заклади, в яких і під час весняного карантину не виникало проблем з ZOOM-ом і організацією навчання. Наприклад, в 172 школі на Північній Салтівці учні 8-11 класів залишилися вдома. Таких шкіл в місті — одиниці. Більшість вирішили використовувати змішаний стиль навчання. До цього питання в адміністраціях шкіл підійшли творчо, і шкільні розклади відрізнялися різноманітністю.

"У нас діти пішли на змішане навчання, три дні в школі, два — на дистанційці. Дистанційка ще навесні була повноцінна в Zoom. Хоча в школі все суворо — вчителі в захисних прозорих штуках, діти весь день в одному класі, антисептики в наявності, переміщатися по школі — тільки в масках, і ще періодично чимось обробляють клас на вихідних", — розповіла KHARKIV Today мама шестикласника з 169 гімназії на Олексіївці Наталія Поспєлова.

Такий же напів дистанційний спосіб вибрали в Холодногірській школі № 152.
"Донька — в 8-му класі. Один день на тиждень — профілактичний день — заняття будуть проводитися дистанційно. На цьому тижні — це вівторок у нашому класі, — розповів батько школярки Павло Новик.

школа
Кілька днів на тиждень класи будуть порожні. Фото: KHARKIV Today / Сергій Козлов

У Пісочинському ліцеї "Мобіль" вирішили, що діти повинні ходити на уроки протягом усіх днів, крім середи. Але деякі батьки вирішили, що в неспокійні коронавірусні часи дітям краще посидіти вдома.

"Дочка в 10-му класі, вирішили, що пару тижнів вона побуде вдома, буде робити домашні завдання. Знаємо, що 10 днів дитина може не відвідувати школу, якщо батьки заздалегідь попередили класного керівника. Нам запропонували оформити чи то вільне відвідування, чи то домашнє навчання — ще не розбиралися", — розповіла мати учениці Юлія Кукліна.

Є й інші кумедні способи організувати освітній процес: в одній школі на Нових Будинках (батьки не захотіли називати номер) вирішили, що фізкультуру, малювання і працю діти будуть освоювати самі, під наглядом батьків. Тож, кількість уроків вдалося скоротити до 3-4 на день.

Міськрада, дай команду!

Є школи, які повернулися з канікул до повноцінного очного навчання для всіх класів. Це, в основному, приватні навчальні заклади.

"У нас приватна школа. Всі класи сьогодні пішли на уроки. Але школа маленька, всього по одному класу і по 12 чоловік в кожному. У кожного класу є свій розклад, діти не перетинаються ні на перерві, ні на обіді. До цього всі канікули тестували систему віддаленого навчання, кажуть, що в будь-який момент можемо на нього перейти", — розповіла мати учениці школи "Гравітація" Ольга Адаменко.

Навчаються діти і в школі Бойка. Канікули там були всього тиждень, а не два, як в міських школах, а після них в закладі знову запустили шкільні автобуси, які тимчасово перестали підвозити учнів. У повному складі в понеділок вийшли і учні ліцею №173.

удаленка
Старшокласники з 2 листопада повинні були вчитися вдома. Фото: ілюстративне

Ця плутанина в харківських школах утворилася тому, що в департаменті освіти і науки міськради так і не прийняли єдиного рішення про те, як же вчитися дітям в "червоній" зоні.

"Ми поки не отримували ніякого розпорядження від департаменту, як тільки ми його отримаємо, то, звичайно ж, будемо все виконувати", — розповіла KHARKIV Today директорка спеціалізованої школи №11 Світлана Проценко. Її школярі після канікул повернулися до того ж режиму, який був встановлений з 1 вересня: 1-4 класи ходять до школи щодня, середні і старші класи — по черзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто в Харківській області переходить на дистанційне навчання через затримку опалювального сезону

У міськраді кажуть: 2 листопада був пробний вихід, школярам пояснили, як вчитися і відправили по домівках.

"Ми після виборів зробили тотальну дезінфекцію всіх шкіл міста. Вчора закінчилися канікули і школи відновили свою роботу в дистанційному і змішаному режимі. Сьогодні більшість дітей були в школі, потрібно було провести медогляди, провести бесіди з дітьми, зробити корективи розкладу. Завтра молодша школа продовжує вчитися в звичному режимі, старша переходить на дистанційне навчання", —заявила директор департаменту освіти і науки на засіданні в міськраді.

Увечері, 2 листопада, в батьківських чатах нарешті почали надходити повідомлення про те, що середня і старша школи пішли на дистанційне навчання. Всі, без винятку.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.