Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Ще в одній державній лабораторії в Харкові можна зробити тест на коронавірус

Платну послугу надають у дитячій "інфекціонці".

10 вересня Харківська область вийшла на перше місце в Україні за кількістю підтверджених випадків коронавірусу за добу і з четвертого місця за кількістю діагнозів за весь період пандемії перемістилася на третє. У Міністерстві охорони здоров'я давно відзначали, що однією з причин зростання хворих є збільшення кількості проведених тестів.

Однак в деяких областях тестів не вистачає. Наприклад, в Одеській області вчора виявили 41 новий випадок коронавірусу. За словами представника лабораторного центру МОЗ України в Одеській області Сергія Дементьєва, це пов'язано не зі спадом хвороби, а саме з відсутністю тест-систем і реагентів.

"Гроші на тест-системи та реагенти є, але постачальники не можуть в достатньому обсязі надати необхідне, це загальнонаціональна проблема", — сказав Дементьєв.

В Харькове тесты на коронавирус делают и в частных, и в государственных учреждениях. Недавно коммерческая услуга по диагностированию коронавируса появилась в Харьковской областной детской инфекционной клинической больнице. 

В лабораторії (проспект Героїв Сталінграда, 160) роблять платний ПЛР і ІФА-тест. Вартість ПЛР-дослідження становить 1450 гривень, вартість ІФА на виявлення антитіл Ig M і Ig G — за 230 гривень кожен. Щоб пройти тест, потрібно попередньо зателефонувати за телефоном: (0572) 97-80-81.

Після цього на ваш мобільний номер відправлять реквізити, за якими потрібно сплатити в банку послугу з діагностування коронавірусу. У лікарню на здачу аналізу приходять з квитанцією про оплату та паспортом.

За словами лікаря-лаборанта, черги з охочих здати тест на коронавірус немає. Послуга користується популярністю серед тих, кому потрібно полетіти за кордон.

"Коли лабораторний центр "задихався", до нас по 200 чоловік надсилали, ми робили. Черги як такої немає. Від сили, може, чоловік 10. Але це ж швидко — з носоглотки взяли і записали вас. Ми відправляємо їх до лабцентру. Зараз є 12 лабораторій таких, де роблять. І 22-а робить, і обласна. Люди до нас приходять часто, яким за кордон треба, тому що ми в цей же день видаємо. Особливо роблять ті, кому потрібно встановити "Дій вдома", — пояснила співробітниця лікарні.

Директор Харківської обласної  дитячої інфекційної клінічної лікарні Дмитро Кухар зазначає: всім, кому належить, тести проводять безкоштовно, інші можуть скористатися платною послугою.

"У нас в лабораторії є платна послуга з визначення ПЛР-досліджень. Ті, хто практично не хворі. Хто хоче перевіритися просто для себе. По направленню сімейного лікаря повинні проходити безкоштовно в обласному лабораторному центрі", — пояснив Кухар.

Тут є тести українського, німецького і китайського виробництва. Достовірність українських систем становить 92%, німецьких і китайських — 95%. Це — не швидкі тести. В результаті аналізу буде вказано найменування лікарні і вид тесту. У лікарні запевняють, що тести для платної діагностики купують не за державні гроші. Однак за чиї —говорити відмовляються.

"Це не за державні кошти купують. За цим ми стежимо. І йде по колу — ті, що за державні кошти,  робимо хворим, які лежать в нашій лікарні, і хворим, які направляють обласні підприємства наші медичні, які лежать у них, або для контролю підозрюваних (є така група COVID-19). Там робиться і ПЛР, і ІФА. А тут на комерційній основі робиться. Це не бюджетні гроші. Це лікарня купує ці системи", — підкреслив Кухар.

Не став відповідати на це питання і заступник директора департаменту охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Геннадій Бондарчук.

"Якщо платні тести на коронавірус, це не до нас. Я не даю коментарів по телефону. Це можна дізнатися в обласній інфекційній лікарні", — заявив він, однак при зустрічі відповісти на нього теж не погодився.

На відміну від Одеської області, в Харківській тестів зараз досить. У Харківській обласній дитячій інфекційній клінічній лікарні заспокоїли: на місяць їх точно вистачить. Тут в середньому проводять від 50 до 60 тестів щодня.

"Все залежить від потреби. До нас везе чорнобильська лікарня, обласна лікарня, Муранова везе (прим. — Харківська обласна дитяча клінічна лікарня). Якщо треба — Будинок дитини, якщо є підозри. В обов'язковому порядку планово обстежуємо своїх співробітників. У нас тестів вистачає і вони з невеликим, але запасом зберігаються і є. А тут ми робимо тільки, якщо у нас є можливість, немає — не робимо. При тому надходженні, яке йде, або тій витраті матеріалу діагностичного, який йде за останній тиждень, цього вистачить на місяць, я так думаю. Все залежить від того, скільки дітей або скільки матеріалу для дослідження буде надходити з інших лікарень і скільки до нас надходитиме хворих, — пояснив Кухар. — Ми практично 100% робимо в перший день надходження або в першу добу, якщо дитина поступає ввечері або вночі. Для них цього вистачає — і ПЛР, і ІФА. Ми із запасом закуповуємо і за наші гроші ковідні, і за гроші обласного бюджету, і за гроші ці ж самі комерційні".

Відзначимо, згідно аналітичної панелі Кабміну щодо коронавірусної ситуації в Україні, 8 вересня в Харківській обласній дитячій інфекційній клінічній лікарні провели 73 ПЛР-дослідження на COVID-19. З них 16 припадає на хворих з пневмонією. 24 виявилися позитивними. ІФА-тестів (Ig M і Ig G) провели 50.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.