Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Ресторатори попросили чиновників про індивідуальні графіки роботи в Харкові

Фото: Богдан Затула / KHARKIV Today
Наступна зустріч повинна відбутися у вівторок, 10 листопада.

Ресторатори та чиновники домовилися напрацювати рішення проблеми, яка склалася через заборону закладам громадського харчування працювати після 20:00.

У п'ятницю, 6 листопада, о 10:00 під стінами Харківської обласної державної адміністрації відбулася акція, в якій взяли участь сотні представників ресторанного бізнесу. Їхня вимога — дозволити закладам харківського громадського харчування працювати після 20:00. Учасники мітингу сформували робочу групу, яка вирушила спілкуватися з керівництвом обладміністрації.

Об 11:30 учасники переговорів покинули стіни ХОДА. Представник робочої групи — засновник мережі ресторанів "AltBier" Сергій Коваленко — повідомив KHARKIV Today, що їм вдалося зустрітися із заступниками голови ХОДА Олександром Скакуном і Євгеном Грицьковим.

"Ми поговорили дуже м'яко і дійшли порозуміння. У нас було прохання: ми хочемо врятувати галузь. На сьогодні у нас немає ніяких засобів і способів виживання. Переважна більшість закладів громадського харчування, за винятком стріт-фудів, їдалень і так далі, не можуть працювати в режимі до 20:00. О 19:00 тільки закінчується у людей робочий день", — розповів Коваленко.

Ресторатори та чиновники домовилися зустрітися у вівторок, 10 листопада. До того моменту представники ресторанного бізнесу повинні напрацювати свої пропозиції.

c
Засновник мережі ресторанів "AltBier" Сергій Коваленко. Фото: Богдан Затула / KHARKIV Today

"Наша пропозиція — це дискретність роботи. Скажімо, вісім чи дев'ять годин. Є заклади ранкові, є заклади обідні. Для стандартного ресторану прийнятно попрацювати до 22:00, наприклад. Для ресторанів "AltBier", якими я керую, володію — простіше відкритися о 16:00 і закритися о 00.00-01.00 годині", — зазначив Коваленко.

Зі свого боку, представники галузі готові обговорювати ще більш жорсткі протиепідемічні заходи в кафе і ресторанах.

"Що стосується "AltBier", то ми ледве вижили під час весняного локдауна. Ми розраховувалися з персоналом протягом літа. І зараз ми на плаву, я не говорю зараз про прибуток. Я — власник — поставив собі зарплату керуючого і живу, як живуть всі. І зараз постало питанням: якщо працювати до восьмої, то зараз — це смерть закладу. Для нас робота до 20:00 дорівнює закриттю. Зараз у мене працює приблизно 50% штату від 2019 року. Так, до мене і відвідувачів приходить менше навіть без всяких обмежень на 30-40%. Цьому штату зараз зарплата виплачується. Комунальні послуги за листопад ми платимо в грудні за гроші, зароблені в грудні. Якщо ми їх не заробимо — ми жебраки, ми йдемо в мінус — держава втрачає галузь", — каже власник "AltBier".

Коваленко каже, що на зустрічі він побачив розуміння і бажання йти назустріч. Але, каже ресторатор, питання в тому, чи почує обласних чиновників столиця: "Вони кажуть: "Ми за вас, але на нас тисне Київ".

KHARKIV Today раніше писав про те, що співробітники кафе і ресторанів вийшли на акцію протесту в Харкові.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.