Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Рано зняли маски. Чому епідемія в Харкові не йде на спад?

Маски приспустили, але епідемія нікуди не пішла.

За прогнозами лікарів, незабаром слід чекати чергового спалаху захворюваності коронавірусом.

Маски геть: 5 червня Харківська область перейшла на черговий етап пом'якшення карантину. Запрацювали ресторани і кафе, басейни і спортивні клуби, в храмах тепер можна збиратися без обмежень. При цьому тільки вчора Україна поставила антирекорд епідемії. Лабораторний центр МОЗ підтвердив COVID-19 у 588 нових пацієнтів. Приріст інфікованих теж не зменшується. KHARKIV Today дізнавався, чи не небезпечно скасовувати карантин.

Не було навіть першої хвилі

Найгірше було на початку травня. 9 числа Харківська область поставила рекорд за новими хворими COVID-19: за добу їх було 52 випадки. До цього з початку травня лабораторний центр щодня фіксував більше 40 нових випадків зараження. Стрімке зростання виявлених тоді пов'язали з двома факторами: по-перше, стали робити більше тестів, по-друге, пройшло якраз два тижні після Великодніх свят, коли харків'яни ходили до храмів, на пікніки і в гості, масово порушуючи карантин.

Ситуація ненадовго стабілізувалася в середині місяця, а в кінці крива захворюваності коронавірусом знову рвонула вгору (див. графік). В останні дні в лабцентрі фіксують приблизно по 30 нових випадків. За весь час захворіло близько 1200 осіб, з них більше 500 вже одужали, а 51 людина померла.

В інфекційній лікарні кажуть, що останній місяць кількість хворих в палатах тримається на одному рівні, щодня "швидкі" привозять нових пацієнтів і менше їх не стає.

"Зараз в лікарні 189 хворих на 200 ліжок. 11 хворих знаходяться в реанімації", — розповів KHARKIV Today анестезіолог Харківської обласної інфекційної лікарні Володимир Корсунов.

графика

Якщо порівнювати з іншими українськими областями, Харківщина входить в першу десятку за кількістю хворих. Регіон відстає від Чернівецької області і Києва, де кількість заражених COVID-19 за весь час епідемії перевищила три тисячі осіб, але набагато випереджає Херсонську і Сумську області, де виявили менше 200 хворих.

Імунолог Андрій Волянський каже, що регіони проходять епідемію нерівномірно, але рано чи пізно показники захворюваності і смертності зрівняються. Він порівнює рівень захворюваності в Україні з цифрами в країнах, які вже оголосили про те, що побороли епідемію, і дійшов висновку, що в Україні взагалі і в Харкові зокрема перша хвиля навіть не починалася.

"У нас першої хвилі не було. Була така збочена хвиля через карантин, тому що 25 тисяч інфікованих в країні — це взагалі нічого. У нас приблизно 15 летальних випадків за добу, 20 була максимальна кількість. Це все та ж перша хвиля", — розповів Волянський KHARKIV Today.

Говорити, що Україна пройшла першу хвилю, можна буде, коли кількість смертей від коронавірусу вийде на сьогоднішній рівень США, Швейцарії чи Голландії, а це 200-300 смертей на мільйон чоловік. В Україні цей показник поки тримається на рівні 17 смертей на мільйон, і крива смертності все ще йде вгору.

Тестувати правильно

Перейти на черговий етап послаблення карантину дозволили не всім регіонам України, а тільки тим, де були дотримані певні умови. Вісім областей, включно зі столицею, до цього переліку не потрапили.

Перше правило для пом'якшення карантину: кількість інфікованих має бути не більше 12 осіб на 100 тисяч чоловік. Харківська область цілком вписувалася в норматив: менше 7 хворих на 100 тисяч. А ось за кількістю тестів регіон ледь не потрапив в число тих, де не дозволили ні ресторани, ні спортзали. На 2 червня в області проводили 11,63 теста на 100 тисяч населення, а треба було не менше 12 тисяч.

У лабцентрі пояснили, що спад стався через те, що  у вихідні робили менше тестів, за перші дні тижня піднатиснули і вийшли на необхідну МОЗ цифру.

тест
Тестування не повинно залежати від кількості населення. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Андрій Волянський вважає, що цей підхід до тестування необхідно докорінно змінити, тому що він не допомагає виявити нових хворих. Кількість тестів треба прив'язувати не до чисельності населення, а до кожного випадку зараження.

"Кількість тестів має бути пов'язане з кількістю нових інфікованих і тих, хто вже хворіють. На кожного нового інфікованого потрібно закладати можливість зробити не один тест, а 5 або 10, щоб розслідувати ланцюжок і перевіряти контактних. При цьому кожному з підозрою на коронавірус потрібно зробити два тести для його підтвердження і два, коли він одужає, щоб переконатися, що пацієнт одужав", — говорить інфекціоніст.

На думку лікаря, зараз, коли умови карантину пом'якшили, кількість хворих в Харківській області буде збільшуватися, але повертати суворі заходи немає сенсу, тому що в цьому випадку ми ніколи не зможемо виробити імунітет. Слід тільки захистити вразливі категорії населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в Харкові повинні працювати кафе і ресторани після карантину

В середині літа можливий тимчасовий спад рівня захворюваності, оскільки коронавірус чутливий до тривалості світлового дня, але він буде незначним, так як Україна і Харківська область зокрема навіть не вступили в епідеміологічний процес.

Що ж стосується інших країн, то експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я вважають, що світ досяг середини першої хвилі пандемії. Директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій в області охорони здоров'я Майкл Райан в ефірі  CNN  заявив про те, що крива поширення вірусу все ще на підйомі, а друга хвиля в цьому році може збігтися з сезонним грипом.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.