Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Примус Харкова": що думає Кернес про карантин і про що запізніле розпорядження міськради

Геннадій Кернес вважає, що Кабінет міністрів України "змусив" Харків йти на карантин, хоча епідобстановка цього не вимагала.

Запізнілим розпорядженням міськради без візії Кернеса учнів відправили на карантин, а працюючих зобов'язали мити руки.

12 березня стало відомо, що харківських школярів відправлять на тритижневий карантин із 13 березня, проте розпорядження Харківської міськради не було. Документ опублікували тільки опівдні  13 березня, але датували 11 березня.

У розпорядженні "Про організацію виконання на території Харкова на постанову Кабінету міністрів України від 11.03.2020 року №211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19", зокрема, сказано:

1. На три тижні забороняється відвідування навчальних закладів.

2. Забороняється проведення і участь у масових освітніх, спортивних і художньо-розважальних заходах на території шкіл (сюди входять олімпіади, змагання, конкурси, виставки, концерти та пробне зовнішнє оцінювання). У цей час учні будуть на дистанційному навчанні.

3. Співробітники департаментів освіти, культури та департаменту з питань сім'ї, молоді та спорту повинні проінформувати учнів і викладачів про коронавірус.

4. Чиновники не повинні проводити заплановані наради. 

5. Скасувати культурно-масові заходи в театрах, кінотеатрах і музеях. Розважальні центри та зони припиняють роботу.

6. У торгових мережах, торгово-розважальних установах та закладах громадського харчування (відвідуваність - понад 200 осіб) повинні посилити дезінфекційний режим, забезпечити співробітників достатньою кількістю засобів індивідуального захисту, дотримуватися температурного режиму в приміщеннях, стежити, щоб співробітники і відвідувачі мили руки, моніторити стан здоров'я співробітників і відправляти додому хворих, провести роз'яснювальну роботу щодо запобігання коронавірусу. У разі виявлення хворих з ознаками ГРВІ телефонувати 725-28-91 (департамент охорони здоров'я Харківської міськради).

7. В адміністративних будинках повинні посилити дезінфекцію, провітрювати приміщення, роздати співробітникам засоби індивідуального захисту, стежити за дотриманням правил особистої гігієни та кількістю хворих. 

8. Організатором масових заходів рекомендовано перенести заплановане.

9. Моніторити рівень захворюваності коронавірусом у Харкові буде начальник управління державного нагляду за додержанням санітарного законодавства в Харкові Головного управління Держродпотребслужби в Харківській області Ірина Зубкова.

Незважаючи на видане Харківською міськрадою розпорядження, сам Кернес вважає введення карантину неправильним.

"Відправляти на карантин 200 тисяч дітей із садочків і шкіл в місті, де немає жодної навіть підозри на коронавірус, здоровий глузд підказує неправильним. Фахівці стверджують, що саме в дитячих колективах дітворі практично неможливо заразитися CОVID-19. Статистика говорить про те, що за останні 20 днів відвідуваність шкіл зросла, а захворюваність на ГРВІ серед дітей знизилася вдвічі. Статистика стверджує, що в цьому сезоні від грипу і його ускладнень в лікарнях міста не помер жоден чоловік, а здоровий глузд задається питанням — чи правильно в цій ситуації ускладнювати життя сотням тисяч батьків харківських дітей, які в умовах карантину або повинні йти у відпустку за власний рахунок, або брати малечу із собою на роботу? ", — написав Кернес у своєму Telegram.

Харківський міський голова вважає, що Кабмін повинен був залишити вирішення питання про закриття шкіл і дитсадків на розгляд місцевої влади, яка "краще знайома з епідобстановкою". Кернес порекомендував роботодавцям відпускати у відпустку тих, кому немає з ким залишити дітей на період карантину, і всіх харків'ян попросив не "змітати товари з полиць магазинів".

"Я як міський голова, проти таких заходів. Це зроблено центральною владою без будь-яких консультацій з органами місцевого самоврядування, — зазначив Кернес. — Звертаюся до керівників підприємств та роботодавцям всіх форм власності — будьте лояльні до своїх співробітників. Розгляньте можливість тарифних відпусток для тих, кому на період примусу Харкова до карантину немає з ким залишити своїх дітей".

Нагадаємо, розпорядження про карантин в Харкові підписав не Геннадій Кернес, а секретар міськради Олександр Новак.

Как писал KHARKIV Today, Харьковский горсовет выдал распоряжение о карантине, но без Кернеса.

Нагадаємо, 11 березня на засіданні Кабінету міністрів України прийняли рішення про введення карантину по всій країні. Наступного дня на карантин пішли всі вузи Харкова, а з 13 березня оголосили карантин в школах і дитсадках. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.