Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Вона залишається. Навіщо Зеленському Юлія Світлична?

журналист

«Президент наполягає на тому, що повинні бути звільнені з посад всі губернатори», - пообіцяла журналістам 10 червня прес-секретарка глави держави Юлія Мендель. Цього дня Зеленський одним махом звільнив 15 голів облдержадміністрацій. До осені на своїх місцях залишилися лише двоє - голова Чернівецької ОДА та Юлія Світлична. Доля останньої, схоже, перебуває в надійних руках.

Екстравагантне рішення

6 вересня Кабінет міністрів затвердив проект указу президента про звільнення Світличної з посади голови ХОДА і ще один - про її призначення на цю посаду. До пуття пояснити це рішення міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет не зміг, відповівши питанням на питання: «Я вас дуже засмучу, якщо скажу, що я не знаю?»

За іронією долі, за день до цього політики і громадські діячі Харківської області опублікували відкрите звернення до Володимира Зеленського. Вони просили у президента публічно представити свої кандидатури на посаду голови Харківської ОДА, щоб жителі регіону могли висловити свою думку - як це було, наприклад, в Одеській області, де Зеленський представив п'ять можливих кандидатур. Рішення Кабміну стало для ініціаторів звернення великою несподіванкою.

«Це - дуже екстравагантне рішення, яке у прихильників Зеленського викличе багато питань. Якщо, на думку Володимира Олександровича і його команди, так виглядають зміни - які можуть бути коментарі? Повинні були бути представлені кандидати. Якщо вони хотіли запропонувати Світличну - вона повинна була бути в цьому шорт-листі з, припустимо, п'яти кандидатів. Тоді жителі висловилися б з приводу всіх п'яти, включно з нею», - прокоментував KHARKIV Today рішення Кабміну глава Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах, один з підписантів звернення.

Не зміг приховати свого розчарування і один з найбагатших людей Харкова, власник гольф-клубу Юрій Сапронов, який активно підтримував Зеленського на виборах.

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today.

«Відчуваю себе повним ідіотом. Так мені і треба. Чергова наука. Тепер на пенсію. Визнаю - тандем І.В.Коломойскій і А.Б.Аваков сьогодні найвпливовіший і наймогутніший в країні. Вони можуть все. Це їхня перемога. Нокаутом», - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Про те, що у Зеленського немає жодних видів на губернатора Харківської області, він сам сказав ще в липні, коли приїздив до Харкова лаяти лісників.

"Дивіться, ми шукаємо в кожній області адекватних менеджерів. Я знаю, що порушувалося питання Вадима Слюсарева, хтось мені казав. Я не знаю, може, з локального штабу запускав цю інформацію. Я не розглядав цю людину на цю посаду. Нікого ще (не розглядав), я не бачу менеджерів. Не знаю, є кращі?", - сказав тоді Зеленський.

Колишній прикордонник Вадим Слюсарев дійсно якийсь час фігурував як можливий наступник Світличної, однак його ім'я пов'язане з контрабандними скандалами ще часів Януковича, за якого він зробив запаморочливу кар'єру, тому від Слюсарева президент публічно відхрестився. 

Васал міністра

Світлична залишилася головою Харківської обласної державної адміністрації тому, що на своїй посаді міністра внутрішніх справ залишився її патрон, Арсен Аваков. Свого часу саме Аваков пролобіював призначення спочатку головою ОДА, потім - Адміністрації президента Петра Порошенка свого соратника Ігоря Райніна. Коли Райнін пішов в АП, його місце в кріслі губернатора посіла найближча соратниця - Світлична.

Аваков єдиний зі старих міністрів зберіг свою посаду при новому президенті. Не в останню чергу тому, що ще під час виборчої кампанії фактично відмовив у підтримці чинного керівника держави. Так само вчинили і його васали.

«Світлична під час виборчої кампанії не стала пускатися у всі тяжкі, як інші губернатори, займала нейтральну позицію. Не чужий їй Райнін так само відмовився ламати когось через коліно, пішов на конфлікт і фактично був відсторонений - можливо, там були вже якісь контакти з командою Зеленського», - розповів KHARKIV Today політтехнолог Андрій Золотарьов.

За те, щоб утриматися в кріслі, Аваков змушений був віддати Зеленському Національну гвардію. За це, вважають політологи, йому дозволили залишити в Харкові свою людину.

«Можна припустити, що результатом домовленостей Авакова і Зеленського (а також більш ранніх Авакова і Коломойського) став приблизно такий формат: Аваков гарантує лояльність Президенту, у його міністерства відбирають ряд повноважень, щоб послабити міністра у загальнонаціональній політиці, але зберігається його вплив у Харківському регіоні як власній вотчині. І умовою цього впливу виступає персонально лояльна до міністра голова ХОДА, якою на даний момент і є Юлія Світлична. Ймовірно, одним з аргументів Авакова стала безальтернативність Світличної - у Зе-команди не було свого кандидата», - вважає експерт Аналітичного Центру «Обсерваторія демократії» Антон Авксентьєв.

Подальша політична кар'єра Світличної залежить від успіху чи неуспіху покровителя. Відносини Арсена Авакова з Зеленським і прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком проходять по межі конфлікту. Команда президента намагається приставити до Авакова свого зама, так само, швидше за все, вчинять і з Світличною. Голова ОДА, до речі, сама пообіцяла «перезавантажити» свою команду ще на початку липня. З того часу в адміністрації нікого не звільнили і не призначили - у цьому, швидше за все, не було сенсу до остаточного меморандуму між командами Авакова і Зеленського.

Тандем цих команд важко назвати довгостроковим.

«Авакову дадуть «погуляти» ще, але тримати за своєю спиною самостійний центр прийняття рішень ніхто не буде», - вважає Андрій Золотарьов.

Що ж стосується Світличної, то, судячи зі швидкості прийняття рішень, її посади може не стати вже до місцевих виборів - буде прийнята територіально-адміністративна реформа та облдержадміністрації скасують. У «Обсерваторії демократії» вважають, що на місце голів ОДА прийдуть префекти. Чи отримає Світлична цю посаду, буде залежати від того, як вона забезпечить успіх Зе-команди на місцевих виборах у 2020 році - президенти змінюються, але принципи кадрової політики незмінні.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.