Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Повідомляти до міськради про хворих на ГРВІ та відкласти планові операції: нові карантинні правила для Харкова

Фото: KHARKIV Today/Сергей Козлов
Харківський міський голова підписав нове розпорядження про карантинні зміни.

Із 6 квітня в Україні посилили карантин. Через два дні Геннадій Кернес видав розпорядження зі списком карантинних обмежень в Харкові.

У Харкові, як і по всій Україні, продовжує діяти заборона під час карантину на роботу закладів громадського харчування, торгово-розважальних центрів, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного та побутового обслуговування. Однак є список деяких послаблень карантинних заходів. Змінений перелік опублікований на сайті Харківської міської ради в розпорядженні від 8 квітня "Про внесення змін до розпорядження "Про організацію виконання на території Харкова постанови Кабміну "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу СOVID-19". 

ТОРГІВЛЯ

1. За новим розпорядженням, жителі Харкова можуть торгувати продуктами харчування, паливом, деталями і устаткуванням для автомобілів і сільськогосподарської техніки (раніше на цю категорію діяла заборона). Дозволяється продавати засоби гігієни, ліки та вироби медичного призначення, ветеринарні препарати і корми для тварин.

2. Також знімається заборона на продаж пестицидів і агрохімікатів, насіння і посадкових матеріалів, добового молодняку птиці. Засоби зв'язку і телекомунікацій (мобільні телефони, смартфони, планшети і ноутбуки) в спеціалізованих магазинах також можна продавати.

3. Кернес дозволив під час карантину надавати послуги громадського харчування, але тільки із застосуванням адресної доставки замовлень і за умови дотримання персоналом усіх карантинних правил.

4. У період карантину дозволили надавати фінансові послуги у відповідних установах, ремонтувати транспортні засоби, здійснювати роботу автозаправних станцій, сертифікувати авто.

5. Можна підключати клієнтів до Інтернету, надавати послуги оплати рахунків мобільного зв'язку, комунальних послуг. Продовжують працювати установи по ремонту комп'ютерної техніки, побутових приладів, об'єкти поштового зв'язку. 

Однак продаж зазначених категорій і робота установ повинна здійснюватися при дотриманні всіх карантинних правил: захист очей і обличчя у персоналу, засоби захисту — у відвідувачів (респіратори та маски), дотримання дистанції — 1 людина на 10 квадратних метрів, між людьми — 1,5 метра відстані.

ТРАНСПОРТ

Метрополітен залишається закритим. Діє заборона на регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом по місту. Сюди входять пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі. Винятки діють на перевезення медиків, співробітників продовольчого забезпечення, управління та надання найважливіших державних послуг, а також послуг енергозабезпечення, водопостачання, зв'язку та комунікації, фінансових і банківських послуг, функціонування інфраструктури транспортного забезпечення, сфери оборони, правопорядку і захисту, об'єктів критичної інфраструктури.

Однак всі перевезення передбачають наявність у водіїв і пасажирів респіраторів або захисних масок, документів на транспорт, кількість пасажирів повинна бути в межах кількості місць для сидіння і дотримання санітарних правил в міському електричному (трамваях і тролейбусах) та автомобільному транспорті.

МЕДИЦИНА

До 24 квітня в Харкові припинено проведення планової госпіталізації і планових операцій. Медики можуть проводити тільки термінові і невідкладні. Також забороняється відвідування установ паліативної допомоги, соціального захисту. Одиноким людям похилого віку, особам з інвалідністю та тим, хто знаходиться на самоізоляції, під час карантину повинні допомагати соціальні працівники.

Крім того, в департамент охорони здоров'я повинні надходити відомості про всіх людей з ознаками ГРВІ.

"ДИСТАНЦІЙКА"

Роботодавцям рекомендується визначитися з можливістю переходу співробітників на віддалену роботу і забезпечити на час карантину дотримання трудових прав працівників — збереження посади тим, хто працює дистанційно, зарплат і соціальних гарантій. Рекомендується використовувати для віддаленого формату роботи платформу Zoom Video Conferencing або інші.

Кернес дав доручення посилити дезінфекційні заходи в адміністративних будинках, провітрювати приміщення, забезпечити співробітників засобами індивідуального захисту, щодня моніторити стан здоров'я підлеглих.

САМОІЗОЛЯЦІЯ

Окремих правил для людей у віці 60 років і більше у місті не вводили: для них на період карантину діє правило самоізоляції. Обмеження для тих, хто допомагає боротися з поширенням коронавірусу або забезпечує діяльність об'єктів критичної інфраструктури.

ІНШЕ

Згідно з розпорядженням, у Харкові діє заборона на відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон, спортивних і дитячих майданчиків. На зазначених об'єктах розмістять інформаційні повідомлення.

Крім того в житлових, виробничих, навчальних та санітарно-побутових приміщеннях, які знаходяться в комунальній власності, проводиться дезінфекція.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.