Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Помирає кожен 25-й. Чому в Харкові пацієнти з коронавірусом одужують рідше, ніж в інших регіонах?

Хворих привозять до лікарні занадто пізно.

Харківська область входить до першої п'ятірки регіонів з найвищим рівнем смертності пацієнтів з COVID-19. Причин тому кілька: мало тестів, пізнє виявлення хвороби і гостра нестача медиків.

Майже 4% хворих коронавірусом в Харківській області не одужують. За даними Ради нацбезпеки і оборони, ця цифра співвідноситься із загальносвітовою, але набагато більша, ніж в інших областях України (див. графіку). За версією облдержадміністрації, винні лікарі першої ланки, які не приділяють уваги ранній діагностиці. В Обласній інфекційній лікарні називають іншу причину: важкі хворі не отримують достатнього догляду через те, що доглядати за ними нікому.

Пацієнтів пізно привозять

З початку епідемії коронавірусу в Харківській області померло 87 пацієнтів з таким діагнозом. Це — в 13 разів менше, ніж тих, хто одужав, але більше, ніж в середньому по Україні. Частіше, ніж в Харківській області, від COVID-19 помирають тільки в Кіровоградській, Івано-Франківській, Полтавській та Черкаській областях.

На цьому тижні вмирати стали частіше, до сумної статистики додалося ще 7 летальних випадків. Загрозливу ситуацію обговорювали навіть на засіданні Комісії з техногенно-екологічної безпеки облдержадміністрації (КТЕБ). Чиновники дійшли висновку, що пацієнти потрапляють до лікарні часто у важкому стані, що врятувати їх уже не можна.

"Як показує практика, останнім часом відзначається збільшення кількості важких випадків захворювання, що вимагають госпіталізації", — розповіла в. о. голови лабораторного центру Неля Новицька.

Більшість "важких" пацієнтів надходить з Харкова. Обласні чиновники вважають, що лікарі в поліклініках недопрацьовують і не відправляють пацієнтів на діагностику, поки хвороба не переходить у важку стадію.

"В Обласній клінічній інфекційній лікарні перебуває сьогодні 219 осіб, з яких з області 20 осіб, решта надійшли з Харкова. Якщо проаналізувати стан хворих, що знаходяться в області, вони в основному надходять на ранніх стадіях захворювання. Їм вчасно встигають надавати допомогу, і люди за 9-10 днів повертаються додому", — заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації Тарас Пастух.

табличка

Чиновники адміністрації закликали міських лікарів уважніше проводити епідеміологічне розслідування.

В цілому в Харківській області проводиться мало тестів на COVID-19 в порівнянні з іншими регіонами. За даними Центру громадського здоров'я, цей показник у області в нормі і здатний задовольняти вимоги щодо переходу на наступний етап адаптивного карантину (більше 40 тестів на 100 тисяч населення при допустимих 25). Але це — якщо брати дані за тиждень. А якщо порівняти кількість тестів в різних областях за весь час епідемії, то виявиться, що Харківська область за темпами тестування пасе задніх: тільки 931 тест на 100 тисяч населення. Гірше показники тільки у Дніпропетровській, Донецькій, Луганській та Полтавській областях. Для порівняння: середньоукраїнський показник перевищує 2 000 тестів на 100 тисяч населення.

"Недостатнє тестування може бути однією з причин високої смертності, тому що це пов'язано з пізнім зверненням за медичною допомогою", — заявив KHARKIV Today імунолог Андрій Волянський.
Про те, що в Харкові і області проводять мало тестів на коронавірус, свідчить і інший показник: кількість позитивних результатів. Їх в Харкові — більше 13%. При цьому експерти YouControl кажуть, що населення вважається недотестованим, якщо відсоток позитивних тестів ПЛР перевищує 10%.

Один черговий лікар на всіх

Хворий коронавірусом з запізнілим діагнозом в кінцевому підсумку потрапляє до Харківської обласної інфекційної лікарні. І там у нього є високий ризик померти від того, що йому вчасно не нададуть допомогу. В "інфекціонці" не вистачає 42 медиків за штатним розкладом, хоча навантаження на тих, які залишилися, таке, що штатному вже давно не відповідає.

"Хворі не отримують належного догляду через брак кадрів. Не через невміння, не з небажання, а через те, що не вистачає лікарів і медсестер, щоб справлятися з такою кількістю пацієнтів. Уявіть, що на чергуванні — один лікар. Одночасно відбувається зупинка серця у одного пацієнта і виклик до приймального відділення до іншого пацієнта. Що повинен робити черговий лікар? Така ситуація в інфекційній лікарні тривала дуже довго. Зараз чергує нарешті двоє лікарів", — повідомив KHARKIV Today анестезіолог Харківської обласної інфекційної лікарні, професор Володимир Корсунов.

инфекионка
Медики "інфекціонки" чекають підмоги. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Найбільше не вистачає молодшого медперсоналу. Відділення реанімації розраховане на 6 ліжок, там знаходиться 13 пацієнтів і тільки дві медсестри.

"Всі пацієнти — на ШВЛ. Роботи біля кожного пацієнта кожній медсестрі вистачить на 24 години, а вона повинна розірватися на 6. Якби чорнобильська лікарня не взяла частину пацієнтів, була б катастрофа", — говорить лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Катя і Саша. Молодь йде на посилення коронавірусних команд в Харкові

У Харківській облдержадміністрації шукають медиків для "інфекціонки" і чорнобильської лікарні по всій області. Минулого тижня працювати там погодилися кілька випускниць медколеджу і інтернів. Але все це, на думку професора Корсунова, необхідно було зробити ще в березні. Саме тоді завідувачі відділеннями анестезіології та реанімації при сприянні головного анестезіолога України склали для ХОДА довідку про те, як потрібно підготувати "інфекціонку" до коронавірусу. На 200 ліжок потрібно було створити 40 ліжок інтенсивної терапії, оснащених відповідним чином, до них найняти медперсонал.

Автор: Олена Павленко
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.