Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Половину погорільців з Дворічанського району залишили без грошей: люди знову мітингують

Фото: KHARKIV Today
Жителі Гороб'ївки протестували під Харківською облдержадміністрацією.

На початку вересня від лісової пожежі згоріли будинки 26 сімей в селі Гороб'ївка (Дворічанський район). Компенсацію — 300 тисяч гривень, обіцяну державою, отримали тільки 11 з них. У решти — проблеми з документами на згорілу нерухомість.

1 грудня погорільці, які залишилися без даху над головою і не отримали грошей, приїхали під Харківську ОДА. Вони просять виплатити їм компенсації, оскільки сум, отриманих від району і області, по 80 і 20 тисяч гривень відповідно, не вистачить, щоб купити нове житло.

"Ми без житла залишилися, у нас хороший був будинок, але все дотла згоріло. Обіцяли нам по 300 тисяч гривень від держави. Ми не встигли будинок переоформити, жили — двоє пенсіонерів, прописані, дрова у нас є, субсидія. Довіреність прострочена і нам тільки через суд встановлювати права на будинок. Поневіряємося з чоловіком, жили у матері, сина, а тепер не знаємо, купимо ми за ці 80 тисяч гривень що чи ні", — розповіла мешканка Гороб'ївки Тетяна Кононихіна.

Тетяна Гряник також без компенсації від держави не може купити новий будинок.

"Наша хата згоріла найперша, майже за 15 хвилин все. Ми приїхали домагатися, щоб дали нам компенсацію. Від держави не отримали, оскільки не було документів. Район нам виділив тільки 80 тисяч і область 20 тисяч. Але за ці гроші ми не можемо купити житло, яке втратили. Ми живемо зараз на квартирі, добрі люди пустили", — нарікає вона.

Вимагає виплати 300 тисяч гривень і Сергій Рудковський, він вважає несправедливими отримані суми.

"Нам за новобуд недобудований дали 15 тисяч гривень, як можна? І 20 тисяч дали від області. Сказали, що у нас залишився старий будинок, а він зараз такий зробився після пожежі — полопався і хто знає, чи буде він стояти. Хочемо, щоб нам додали компенсацію, зима ж йде", — пояснив житель Гороб'ївки.

Фото: KHARKIV Today
Фото: KHARKIV Today

До мітингувальників погорільців вийшла перша заступниця голови Харківської ОДА Тетяна Єгорова-Луценко. За її словами, компенсацію від держави з 26 постраждалих сімей отримали 11, у них були правовстановлюючі документи на свої будинки. Дані 15 власників будинків взяти ніде.

"Це дійсно проблема і ми думаємо, як юридично цю проблему вирішити. Нова очільниця Харківської ОДА, я впевнена, що найближчими днями це питання буде обговорено мною і оперативно будемо приймати рішення. Провівши роботу і аналіз тих домоволодінь, де немає правовстановлюючих документів, ми розуміємо, що немає жодного документа. Ми розраховували, що, можливо, в сільраді є будинкова книга, в якій зазначено, хто власник, яка ділянка виділялася під будівництво. На жаль, цього теж немає", — повідомила вона.

Чиновниця уточнила, ексголова Харківської ОДА Олексій Кучер хотів звернутися до облради, щоб там дали матеріальну допомогу — 2-3 мільйони гривень для тих, хто не отримав компенсацію. Можливо, це питання розглянуть на першій сесії нового скликання 11 грудня.

"Щоб вони приблизно отримали таку ж суму, як і ті, у кого є правовстановлюючі документи. Перша сесія призначена на 11 грудня, там в першу чергу будуть вирішуватися питання обрання голови облради, заступників та голів комісій. Ми будемо ініціювати, щоб саме на цій першій сесії була можливість розглянути це питання. Якщо його не включать до порядку денного, то, звичайно, на наступній сесії, яка буде в цьому році, адміністрація буде ініціювати це питання і намагатися вирішити щодо можливості надання допомоги тим, у кого немає правовстановлюючих документів", — розповіла Тетяна Єгорова-Луценко.

Як писав KHARKIV Today, пожежа в Дворічанському районі спалахнула вдень 2 вересня. Загальна площа горіння склала 500 гектарів, з лісу вогонь перекинувся на житлові будинки. У селі Гороб'ївка він знищив  22 будинки, без житла залишилися 33 людини. Повністю ліквідувати вогонь вдалося 6 вересня.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.