Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Похорон в прямому ефірі. Як Харків проведе Кернеса в останню путь

Церемонію транслюватимуть в місті на великих екранах.

Харків наступного тижня очікує масштабне видовище: похорон міського голови. Геннадія Кернеса вже поминають в дитячих садках, а наступного тижня кілька годин прощатимуться з ним в Оперному театрі.

Три дні жалоби за Кернесом — таке не снилося ні Олександру Масельському, ні Євгену Кушнарьову, ні іншим батькам міста. Стільки часу в Харкові сумували останнього разу в 1982 році, коли помер генсек компартії СРСР Леонід Брежнєв. Згодом в міськраді одумалися і скоротили траур до пристойних події двох днів.

Поминати Геннадія Кернеса харків'яни почали відразу після його смерті, особливо ті сім'ї, де є дитсадівці і молодші школярі. У всіх дитсадках і школах Харкова вітальні новорічні набори цукерок від міськради цього року почали роздавати підозріло рано. Ранків зараз немає через епідемію коронавірусу, привітати школярів та вихованців садків планували в п'ятницю, до Дня святого Миколая.

Ще 15 грудня в батьківські чати почали писати класні керівники та виховательки з новиною про те, що 16 грудня, в середу, діти отримають свої подарунки. Так і вийшло: їм роздали набори цукерок в упаковці з Дідом Морозом і підписом: "З Новим роком та Різдвом Христовим. Геннадій Кернес. Ігор Терехов". Солодощі явно поспішали роздати.

17 грудня, коли стало відомо про смерть Геннадія Кернеса, багато харків'ян, чиї діти принесли з шкіл пакунки з цукерками, сумно жартували в соцмережах, що вони саме в нагоді "за Царство небесне".

конфеты

Як стало відомо KHARKIV Today, з друкарні, яка друкувала пакунки для цукерок, їх макет довелося переробляти буквально за кілька днів до того, як солодощі розвезли по школах. У початковому варіанті імені Ігоря Терехова не було.

Крім того, на вулицях Харкова почали знімати білборди з привітаннями з Новим роком від Терехова і Кернеса. Мабуть, повісять нові, на яких Ігор Терехов буде вже один.

Прощання без високих гостей

Тіло Геннадія Кернеса знаходиться в клініці "Шаріте" в Берліні. У Німеччині тим часом з 16 грудня набув чинності жорсткий локдаун. У столиці країни працюють тільки аптеки, банки і пошта, робота аеропортів також обмежена.

Як писав KHARKIV Today, тіло мера планують доставити до Харкова лише в понеділок. З літака його перевезуть до моргу лікарні №17. Похорон призначено на середу, 23 грудня. Розпочнеться з відспівування в Благовіщенському соборі. Секретар міськради Ігор Терехов, який тепер в місті "за головного", пообіцяв онлайн-трансляцію богослужіння не тільки по телеканалах, а й на екранах в центрі міста. До 9 ранку труну з тілом Геннадія Кернеса виставлять в Оперному театрі, до 13 години всі бажаючі зможуть з ним там попрощатися. Влада обіцяє пускати на прощання тільки в масках і з дотриманням соціальної дистанції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жив-був Кернес. Яким Харкову запам'ятався мер

Потім труну з тілом повезуть по Сумській до 2-го кладовища. Рух в центрі міста буде перекрито. Поховають Кернеса на центральній алеї, недалеко від могил Олександра Масельського і Євгена Кушнарьова. До слова, саме сценарій прощання з Кушнарьовим узятий за основу програми похорону Кернеса. З тією лише різницею, що в 2007 році церемонія прощання була куди пишнішою, ніж очікується в 2020. Євген Кушнарьов на момент своєї загибелі на полюванні був депутатом Верховної Ради і політиком всеукраїнського рівня. Попрощатися з ним до Харкова прилетіли нардепи з різних фракцій і спікер парламенту Олександр Мороз, а прем'єр-міністр Віктор Янукович навіть перервав свій офіційний візит до Туреччини, щоб встигнути на похорон.

З Кернесом все буде не так. Посли декількох держав надіслали співчуття, але бути присутніми особисто вони навряд чи зможуть через пандемію. Можливо, приїде мер Дніпра Борис Філатов, який на своїй сторінці висловив співчуття з приводу смерті харківського колеги. Мер Одеси Геннадій Труханов також написав про свої почуття, але особисто навряд чи буде на похороні, оскільки підхопив коронавірус. Мер Києва Віталій Кличко ніяких співчуттів не виявив. На сайті ХОДА розмістили текст співчуття рідним від імені голови адміністрації Айни Тимчук. Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков запостив співчуття на своїй сторінці в Facebook. В Офісі президента висловили співчуття рідним тільки в телеграм-каналі, згадавши при цьому "неоднозначність" Кернеса.

"Саме як міський голова він працював, вкладаючи в Харків всі свої емоції і компетенції. Люди це цінували. Люди обирали саме його міським головою. Якщо наступний мер Харкова зможе забезпечити якість управління міським господарством і таке ж соціально орієнтоване утримання міської політики, це буде мінімум того, що необхідно для пам'яті мера Геннадія Кернеса", — йдеться в заяві.

Сам Володимир Зеленський не сказав нічого. Президент проігнорував Геннадія Кернеса після смерті так само, як уникав його за життя.

Між храмом і синагогою

Церемонія прощання буде включати в себе і релігійний обряд. Як і інших високих посадовців, Геннадія Кернеса будуть відспівувати в кафедральному Благовіщенському соборі харківської Єпархії Московського патріархату.

Є інформація і про те, що головний рабин Харкова Мойше Москович домагався права провести іудейський похоронний обряд. Про це повідомив ізраїльський історик і публіцист, добре знайомий з Кернесом і Московичем, Шимон Бріман.

"Сподіваюся, йому організовують єврейське поховання. Принаймні, рабин Харкова Мойше Москович намагається це зробити — питання, чи дозволять йому", — написав Бріман.

моше
Геннадій Кернес і Мойше Москович. Фото: Шимон Бріман

Геннадій Кернес за національністю був євреєм, в 2008 році він офіційно прийняв іудаїзм як релігію, при проведенні хупи (релігійний обряд) взяв собі ім'я Мойше. Але згодом, повідомляє Шимон Бріман, він хрестився.

Швидше за все, це було "кар'єрне" рішення під впливом Михайла Добкіна. За часів президентства Віктора Януковича вся партійна еліта демонструвала прихильність Московському патріархату. Кернес, як і інші регіонали, вручав нагороди церковним ієрархам, жертвував на храми і поринав у купіль на Водохреще, втім, натільний хрест він не носив. Як і не забув про своїх друзів по першій релігії і продовжував давати гроші на підтримку синагоги.

Найближчий друг Геннадія Кернеса Юрій Димент залишався іудеєм. На його похоронах був присутній рабин Харкова Мойше Москович. Він був готовий організувати і похорон Кернеса за іудейськими канонами, не дивлячись на його вихід з синагоги. Але це не знадобиться — релігійний обряд прощання буде проведено за правилами православної церкви.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.