Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Після скандалу з "інфекційкою" голова Харківської обласної державної адміністрації взяв у радники волонтера

Фото: Facebook/Наталья Попова
Наталія Попова буде радником з гуманітарних і медичних питань на громадських засадах.

Волонтер буде збирати від медиків інформацію і передавати її очільнику ХОДА для прийняття подальших рішень. З наступного тижня в адміністрації обіцяють вирішити питання з нестачею кадрів в закладі.

28 травня голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер запропонував волонтеру Наталії Поповій, яка бореться за права медиків, зокрема, співробітників обласної інфекційної лікарні, стати своїм радником. Волонтер написала заяву і вже з наступного тижня вступає на посаду. Про це повідомила KHARKIV Today Наталія Попова.

Волонтер каже, що очікувала порушення питання з медиками на сесії облради 28 травня. Через те, що цього не сталося, пішла до голови ХОДА. За підсумками зустрічі вирішили, що Наталія буде і далі передавати інформацію безпосередньо губернатору.

"Розмова з Олексієм Володимировичем був довгим. Я розповіла те, що озвучували раніше Нартов, Корсунов, завідувач, який на даний момент залишається при виконанні в інфекційній лікарні. Продублювала інформацію з листа та проблемам по" швидким ". І озвучила побажання медиків. Ми прийшли до такої домовленості, що я буду його радником. Сьогодні я написала заяву. Наступного тижня, напевно, мені видадуть посвідчення. Це буде сфера лікарень "червоної" лінії, гуманітарні питання. Моя задача — отримувати інформацію безпосередньо від медиків, тобто те, що вони до цього розповідали мені безпосередньо, просили зберігати анонімність, публікували листи, просили допомоги. Усе, з чим вони не могли достукатися до департаменту, до профільних заступників, усе те, що, з їхньої точки зору, не передавалося, а з точки зору департаменту, передавалося. Тепер ця інформація не повинна спотворюватися якимись фільтрами, а просто повинна бути передана. Це потрібно, щоб губернатор міг віддавати вірні структуровані завдання", — сказала Наталія Попова.

За її словами, кадрове питання в "інфекційці" обіцяють вирішити вже наступного тижня.

"Губернатор зацікавлений в аудиті, в тому, щоб перевести людей-медиків на тимчасовій основі працювати в" інфекційку". Є в рамках України невирішена проблема — так звана сітка окладів, яка є в кожній лікарні. Щоб співробітник перейшов з іншої лікарні працювати в комунальне підприємство "Обласна інфекційна лікарня", він повинен потрапити в цю сітку окладів. Просто не можна, щоб він прийшов працювати, так він буде волонтером. Він повинен взяти відпустку за основним місцем роботи. Перейти, наприклад, працювати в інфекційну лікарню, укласти контракт і тоді він отримає і оклад, і до 300% окладу — те, що гарантує держава. Це питання має в найближчий день-два, я так розумію, вирішиться, щоб з понеділка "інфекційка" могла вже функціонувати нормально", — пояснила волонтер.

Чи відбудеться найближчим часом зустріч Олексія Кучера і Павла Нартова для з'ясування всіх обставин ситуації в лікарні, поки не відомо. Волонтер каже: перш за все потрібно дочекатися одужання головлікаря, стан якого погіршився. Щодо директора Департаменту охорони здоров'я Вадима Іваннікова, прогнози робити рано: поки вивчається документація.

"Я з Нартовим вчора спілкувалася. Говорити йому було важко. У нього реально є  проблема з диханням, до нього повернулася температура, яку, начебто, вдалося збити. Тому тут потрібно просто дочекатися. Дай Бог, щоб він просто одужав, — зазначила Наталія Попова. — Тільки сьогодні мені видали певний ряд документів законодавчих, щоб я розібралася в структурі управління. Я чекаю відмашки від Нартова, щоб знову з ним поспілкуватися і дуже чекаю документів з приводу тієї інформації, яка передавалася на Департамент — заяви, інформацію про необхідність допомоги. Як тільки я її отримаю, попрошу губернатора ознайомитися. Якщо Іванніков отримував як голова Департаменту цю інформацію, а нічого не зробив, то це порушення, яке могло спричинити страшні наслідки в рамках життя пацієнта. Тому що лікарів не вистачало, вибирали кого до кисню приєднувати ".

Тим часом, волонтеру продовжують надходити погрози на телефон, де невідомі вимагають мовчати про медицину в Харкові. Через це їй виділили в адміністрації охорону.

"Телефонні дзвінки, по мессенджерах певних контактів з проханням більше не лізти в питання медицини і трохи помовчати. ​​Припускати я не буду, хто. Єдине, чому я рада — на даний момент мені дали охорону. Я щиро сподіваюся, що в разі крайньої необхідності це допоможе. Це охорона від адміністрації. Ми підняли ті питання і підняли їх на такий рівень, про який раніше ніхто не говорив і не заїкався. І медики набралися сміливості і заговорили про це. Я розумію, що людям, які давно перебувають в цій системі, це заважає. Зараз я нікому не кажу, що я вступила в команду губернатора і тепер ми єдине ціле. Ми будемо разом працювати в одному напрямку. Щиро сподіваюся, що ми прийдемо до логічного фіналу, на який сподіваємося обоє ", -—підсумувала Наталія Попова.

Як писав KHARKIV Today, 26 травня колектив Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні відправив міністру охорони здоров'я Максиму Степанову листа. Склали документ в квітні, але відправити зважилися тільки зараз, коли конфлікт директора Павла Нартова з головою ОДА Олексієм Кучером перейшов у відкриту фазу. Підписалися під зверненням близько 20 осіб.

Нагадаємо, 28 травня комісія, яка інспектувала Харківську обласну клінічну інфекційну лікарню 26 і 27 травня, надала Міністерству охорони здоров'я України відповідний звіт. На підставі МОЗ пообіцяло зробити висновки.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.