Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Після пожежі в харківському пансіонаті для літніх людей президент підписав указ про безпечні соціальні послуги

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Президент дав доручення Кабінету міністрів, обласним і районним адміністраціям.

Володимир Зеленський підписав указ, який регулює надання соціальних послуг, через тиждень після пожежі в харківському пансіонаті для літніх людей "Золотий час". Він зобов'язує місцеву владу звернути увагу на потреби населення в соцпослугах і контролювати роботу закладів, які їх надають.

Президент України Володимир Зеленський дав доручення Кабінету міністрів і голам обласних і районних адміністрацій забезпечити права громадян на якісні та безпечні соціальні послуги. Відповідний указ №30 / 2021 опублікований на сайті президента.

Обласні та районні адміністрації зобов'язали визначити потреби населення у соціальних послугах, поліпшити координацію діяльності закладів, які надають соцпослуги, промоніторити послуги та їх якість, а результати оприлюднити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після пожежі в Харкові створять новий реєстр будинків для літніх людей

Також вони повинні проінформувати жителів про перелік соцпослуг і порядок їх надання, профінансувати витрати на замовлення соціальних послуг та компенсацію фізособам, які надають соцпослуги по догляду, але не оформлені як підприємці.

Кабмін повинен організувати перевірки в установах, які надають соціальні послуги, щодо дотримання правил пожежної безпеки, санітарних і будівельних норм.

Також указ запускає рейди по виявленню будинків для літніх людей та інших закладів (догляд, перебування, проживання людей), які фактично надають послуги, але не оформлені, і дає старт фактичного створення реєстру постачальників і одержувачів соціальних послуг. Інформацію про постачальників до такого реєстру вноситимуть через єдиний державний веб-портал електронних послуг "Дія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокат підозрюваного в справі про пожежу в пансіонаті для літніх людей розповів подробиці трагедії

Протягом трьох місяців Кабінет міністрів повинен подати до Верховної Ради законопроєкти, які вдосконалять систему соціальних послуг. Ці закони будуть враховувати складність життєвих обставин, потреб людини або сім'ї в соцпослугах, впровадять принцип фінансування соцпослуг "гроші ходять за одержувачем послуг", будуть розвивати недержавний сектор постачальників соцпослуг, закріплять обов'язкову реєстрацію постачальників соцпослуг в реєстрі і встановлять відповідальність за порушення вимог законодавства про соцпослуги .

"Розвиток системи соціальних послуг і забезпечення їх якості Володимир Зеленський визначив одним з основних пріоритетів. Розвиток цієї сфери дозволить своєчасно виявляти людей в складних життєвих обставинах і надавати їм необхідну допомогу. А створення ринку соціальних послуг з чіткими і зрозумілими правилами забезпечить необхідні послуги і мінімізує ряд можливих ризиків і труднощів для людей, що опинилися в складних життєвих обставинах, та допоможе запобігти виникненню негативних життєвих умов", — пояснили в Офісі президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще двоє підозрюваних у пожежі в харківському пансіонаті для літніх людей не хочуть залишатися в СІЗО

Як писав KHARKIV Today, 21 січня в приватному пансіонаті "Золотий час" сталася пожежа. Вогонь загасили через годину. У будівлі виявили 15 загиблих, п'ятеро осіб постраждали. На вікнах будинку були решітки, люди задихнулись чадним газом. По всій Україні почалися перевірки будинків для літніх людей. У Харківській області перевірити належить 118 будинків для людей похилого віку, пансіонатів і хостелів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.