Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Підозрюваному в катастрофі Ан-26 командувачу Повітряних сил обрали запобіжний захід

Фото: KHARKIV Today/Сергей Козлов
Печерський районний суд обрав запобіжний захід трьом підозрюваним в авіакатастрофі.

Командира військової частини А4104 та керівника польотами заарештували на 60 діб, командувача Повітряних сил відпустили під особисте зобов'язання.

22 грудня Печерський районний суд задовольнив клопотання Державного бюро розслідувань про застосування запобіжного заходу трьом військовим, яких підозрюють в катастрофі літака Ан-26 біля Чугуєва (Харківська область). Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Командира військової частини А4104 В'ячеслава Глазунова взяли під варту на 60 днів без права внесення застави. Його підозрюють у порушенні правил польотів і підготовки до них, а також порушення правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу і важкі наслідки, і недбале ставлення до служби (ст. 416 і ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України).

Такий же запобіжний захід обрали для керівника польотами групи управління польотами військової частини А4104. Йому вручили підозру в порушенні правил польотів і підготовки до них, а також порушення правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу і важкі наслідки (ст. 416 Кримінального кодексу України).

Командувачу Повітряних сил України Сергію Дроздову обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Його підозрюють в недбалому ставленні до служби, скоєному в умовах особливого періоду, крім військового стану, яке спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України).

"Зазначеним військовим посадовим особам в підозрах інкримінується, що вони допустили неналежну підготовку та затвердження документів про умови експлуатації повітряного судна з не передбаченим керівництвом з льотної експлуатації злетом з "конвеєра" і про порядок здійснення льотної підготовки курсантів, а також неналежне здійснення контролю за рівнем підготовки пілотів-інструкторів і навчального процесу і дотримання заходів безпеки під час виконання навчальних польотів і ряд інших порушень", — пояснили в Офісі генпрокурора.

Також наголошується, що такі порушення були системними, на борту літака знаходилися люди, які взагалі не повинні були там бути. Керівництво польотів не застосувало "досить адекватні заходи", щоб уникнути краху літака.

Відзначимо, експрезидент України і нардеп Петро Порошенко назвав вручення підозри командувачу Повітряних сил Сергію Дроздову дискредитацією української армії. Він зазначив, що в Україні часто стали "визнавати крайніми" військовослужбовців. Тоді як розслідування показало ланцюжок причин трагедії, відповідальність поклали на командувача.

"Державна комісія називає комбінацію причин трагедії: польоти були організовані з порушеннями, до підготовки курсантів є чимало зауважень, екіпаж підготовлений недостатньо. Але відповідальність за трагедію вирішили покласти на одну людину, — написав Порошенко в своєму Facebook. — Днями відбудеться судилище".

Порошенко перерахував заслуги Дроздова і припустив, що дискредитація таких людей потрібна Росії.

Нагадаємо, увечері 25 вересня військово-транспортний борт Ан-26Ш впал, а потім загорівся недалеко від Чугуєва. На борту перебувало 27 чоловік, вижити вдалося лише одному — В'ячеславу Золочевському. а місці загинули 25 людей, ще один — Виталий Вільховий помер в лікарні. Попрощалися з загиблими 6 жовтня на площі Свободи, після чого поховали в 11 регіонах України.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.