Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Перспективний план формування територіальних громад Харківської області допрацюють

Таке доручення дав Кабмін.

Перспективний план формування територій Харківської області допрацюють. Зміни внесуть по п'яти громадах.

20 травня на засіданні Кабінету міністрів України дали доручення Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і секретаріату Кабміну доопрацювати Перспективний план формування територіальних громад Харківської області.

"На засіданні уряду 15 квітня цього року було прийнято розпорядження Кабінету міністрів "Про затвердження Перспективного плану формування територіальних громад Харківської області" та доручено Мінрегіону разом з секретаріатом Кабінету міністрів доопрацювати і оформити його у триденний термін. В результаті доопрацювання зазначеного акта секретаріатом Кабміну виникла необхідність внесення змін до конфігурації окремих громад з урахуванням позицій комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Харківської обласної державної адміністрації, Асоціації міст України", —пояснив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Розглядати зміни будуть в п'яти територіальних громадах — Мереф'янській, Нововодолазькій, Зміївській, Первомайській та Біляївській.

"Зміни стосуються не переліку затверджених  територіальних громад, а виключно їх конфігурації. У зв'язку із зазначеним прошу доручити Мінрегіону спільно з секретаріатом Кабінету міністрів України під час доопрацювання зазначеного розпорядження врахувати пропозиції щодо уточнення конфігурації Мереф'янської, Нововодолазької, Зміївської, Первомайської та Біляївської здатних територіальних громад з урахуванням позицій комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, Харківської обласної державної адміністрації, Асоціації міст України", — зазначив міністр.

На засіданні Кабміну були присутні харківські нардепи від "Слуги народу" — Олексій Красов і Дмитро Микиша. Однак їхні думки в питанні Перспективного плану формування територіальних громад Харківської області розійшлися.

Красов підтримав внесення змін до зазначених п'яти громад.

"Хочу зробити зауваження щодо того, що Харківська область подавала своє бачення кілька разів щодо Перспективного плану Харківської області та даних громад. І прошу думку Харківської обласної державної адміністрації взяти до уваги", — сказав нардеп.

На що Чернишов відповів, що міністерство вже врахувало думку Харківської ОДА, тому і запропонувало доопрацювати План.

В цей час мікрофон включив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який обурився тим, що міністерство і обладміністрація ніяк не можуть узгодити План.

"У мене є питання. Так що у нас це не узгоджено з Харківською обладміністрацією? Позиції відрізняються?", — запитав Аваков.

Голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко підтвердив: позиція врахована, тому "додаткових питань немає".

Однак нардеп Микиша попросив залишити План, затверджений 15 квітня.

"Також представляю зазначені територіальні громади. Якраз 15 квітня 2020 року було прийнято правильне рішення щодо формування перспективного плану територіальних громад. Якраз із зауваженнями тих асоціацій, які їх надали. І вважаю, що його потрібно залишити саме в тій конфігурації, в якій було прийнято 15 квітня, і опублікувати для того, щоб ці громади вже почали існувати саме з цього дня", — зазначив він.

Нагадаємо, 15 квітня на засіданні Кабінету міністрів України затвердили Перспективний план формування територій громад Харківської області. Згідно з ним, в області створять 56 громад.

Однак Харківська область заявила, що подавала інший варіант Перспективного плану формування територій громад. Відмінності відбулися за чотирма громадам: Біляївською, Первомайською, Нововодолазькою та Мереф'янською.

Так, в документі, опублікованому нардепом Олексієм Гончаренком, який прийняв Кабмін, до складу Біляївської ОТГ входять громади — Суданська, Закутнівська, Миронівська і Роздольська. Однак рішення про об'єднання в Біляївську ОТГ ще в минулому році прийняли сім сільських рад. Крім зазначених, до її складу увійшли — Верхньоорільска, Дмитрівська та Красненківська громади. У підсумку ці три виявилися в списку Первомайської ОТГ.

Нестикування сталося і з формуванням Нововодолазької ОТГ. У документі, прийнятому Кабміном, в складі Нововодолазької ОТГ такі громади: Нововодолазька, Бирковська, Знам'янська, Одринська, Ордовська, Просянська, Сосонівська, Староводолазька. Однак раніше, відповідно до Перспективного плану, затвердженого Харківською обласною радою, до Новодолазької ОТГ входили ще дві громади — Ватутінська і Рокитненська, які зараз опинилися в Мереф'янській ОТГ.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.