Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Передвиборчий ремонт. Коли в Харкові полагодять всі під'їзди?

У міськраді обіцяють привести в порядок під'їзди багатоповерхівок і поставити пластикові вікна. У планах на цей рік — трохи більше тисячі ремонтів.

Секретар Харківської міськради Ігор Терехов, швидше за все, восени буде балотуватися на посаду міського голови. Він активно роздає обіцянки. Днями він дав слово відремонтувати під'їзди в багатоквартирних будинках. Передвиборчі розмови про ремонти в Харкові любили і при Геннадії Кернесі. Проте, більшість житлових будинків міста не знали капремонту з моменту спорудження.

189 під'їздів або три "зіркових неба"

Під'їзди з євроремонтом і пластиковими вікнами вже в цьому році. Секретар міськради Ігор Терехов обіцяє навести порядок в харківських багатоповерхівках. Відтепер, за його словами, ремонти будуть включати в себе не тільки звичне фарбування стін.

"У цьому році плануємо відремонтувати близько 1100 під'їздів, і це тільки за бюджетні кошти. Але будемо ще залучати і позабюджетні гроші. І підхід тепер у нас буде іншим: ми ремонтуємо вхідну групу, тобто сходинки, козирок, вхідні двері, далі — сходові марші, огорожу, фарбування стін", — розповів Терехов.

Старі дерев'яні рами в під'їздах поміняють на нові, металопластикові та енергозберігаючі.

Коли на посаду міського голови балотувався Геннадій Кернес, він будував свою кампанію на масштабних будівництвах в центрі міста, реконструкції парків та скверів. В інтерв'ю програмі "Місто Х" він пояснював, що лагодити всі під'їзди — дуже довго і дорого.

"У нас більше 20 тисяч під'їздів. Ремонт під'їздів потрібен скрізь. Ми зробили ремонт в 4 тисячах під'їздах, щороку робимо по 1200-1500 під'їздів. Порахуйте, скільки знадобиться років. 10 років знадобиться. Як зробити так, щоб зробити за два-три роки? Для цього необхідні нормальні зарплати, необхідні матеріали, люди, щоб відразу створити 15-16 тисяч бригад", — відповів тоді Геннадій Кернес на запитання ведучої про те, чому в місті реконструюються парки, а не під'їзди.

Втім, в тому році мер розщедрився: якщо вірити офіційному сайту Харківської міськради, в 2020 році в місті відремонтували 3 тисячі під'їздів. Майже втричі більше, ніж обіцяє Терехов в цьому році і в півтора раза більше, ніж, за словами Геннадія Кернеса, робили щорічно.

скрин
Зі "Звіту про діяльність виконавчих органів за 2019 рік"

Якщо ж поглянути в офіційні документи, то виявиться, що мер міста, м'яко кажучи, перебільшив кількість ремонтів. Згідно "Звіту про діяльність виконавчих органів за 2019 рік", ремонт в позаминулому році зробили всього в 189 під'їздах (а не в 1500 або 1200, як розповідав Кернес). Витратили на це 52 мільйони гривень. Приблизно три "зіркових неба" (дві вуличні прикраси купили в тому ж 2019 році).

Звіт про діяльність виконавчих органів у 2020 році ще не готовий. Традиційно його публікують в лютому.

Плани під сімома замками

На сайті Харківської міськради говориться, що подати заявку на ремонт свого під'їзду можна кількома способами: написати в службу "1562", звернутися до своєї дільниці "Жилкомсервісу", потрапити на особистий прийом до міського голови (поки мера немає, цей спосіб не працює). Деякі харків'яни домагалися ремонту, просто написавши Геннадію Кернесу в соцмережах. Втім, якщо порівняти кількість під'їздів з кількістю ремонтів щороку, то виявляється, що таких щасливчиків у Харкові — одиниці.

У місті немає єдиного зрозумілого плану реконструкції житлового фонду. У Дніпрі, Тернополі та деяких інших містах України титульні списки публікують на сайтах міськрад. Але тільки не в Харкові. Інформація про майбутній ремонт під'їзду з'являється на сайті Prozorro вже після того, як укладається договір з підрядником. Запити на ремонт формує "Жилкомсервіс", далі він передає їх до департаменту житлово-комунального господарства міськради.

Зі скритністю керівництва міста намагалисьь боротися ще депутати минулого скликання. У 2017 році Андрій Колос звернувся до профільного департаменту з вимогою публікувати план ремонтів на сайті міськради. Йому відмовили.

З 2018 року в харків'ян з'явилася можливість хоча б перевірити, чи був договір на ремонт в його будинку чи ні. Харків потрапив на Антикорупційну карту ремонтів, де кожен громадянин може ввести свою адресу і подивитися, які види ремонтів були проведені і скільки коштували. А якщо не було проведено — поскаржитися на корупцію. Інформація на сайт завантажується з системи Prozorro.

"Харків — в числі лідерів за кількістю звернень. Сайтом скористалися більше 5 тисяч харків'ян, 166 людей відправили нам скарги. Найчастіше люди скаржаться на те, що не було проведено ремонти в під'їздах і на прибудинковій території", — розповів KHARKIV Today творець сайту Сергій Миткалик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові запустили карту ремонтів житлових будинків

Щоб поскаржитися на ремонт, якого не було, користувачі ресурсу відправляють адміністраторам-антикорупціонерам докази — наприклад, фотографії під'їзду, де ніякого ремонту немає.

"Потім йде звернення до поліції. Наприклад, якщо є підозра, що гроші на ремонт витратили, а ремонт не провели, то просимо перевірити, відкрити кримінальне провадження, наприклад, за статтею "Привласнення бюджетних коштів", — розповів експерт "Харківського антикорупційного центру" Євген Лісічкін, який брав участь у запуску проєкту.

За його словами, жодне зі звернень до поліції не привело до судового розгляду. Виходить, можна пообіцяти харків'янам відремонтувати хоч всі під'їзди за раз і навіть заплатити гроші за ремонт підряднику, але відповідати за свої слова і справи перед громадою чиновників міськради поки ніхто не може змусити.

Автор: Олена Павленко 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.