Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Останній мажоритарник. 40 осіб на спадщину Кучера

Фото: Лозовская РГА
Алексейчук ,Светличная
Вікторія Алєксєйчук (зліва від Олексія Кучера) і Юлія Світлична (крайня праворуч) — фаворитки передвиборчих перегонів.

Кандидати в народні депутати почали боротьбу на 179 окрузі. І Світлична, і Алєксєйчук намагаються залучити адмінресурс, а маловідомі партії змагаються за те, щоб не вилетіти з реєстру.

15 березня відбудуться проміжні вибори до Верховної Ради. Жителі Красноградського, Кегичівського, Зачепилівського, Сахновщинського, Лозівського районів і Лозової обиратимуть народного депутата на окрузі Олексія Кучера, який минулої осені пересів з-під купола парламенту в крісло губернатора. Незважаючи на те, що на забігу є дві безумовні фаворитки, "розім'ятися" вирішили  40 кандидатів.

Мери на розтяжці

У минулі вихідні кандидати в народні депутати оголосили широкомасштабний наступ на Лозову. Туди "висадився" десант аж чотирьох претенденток на мандат: радниця Олексія Кучера Вікторія Алєксєйчук (кандидатка від "Слуги народу"), екс-губернатор Юлія Світлична, Вікторія Пташник від "Європейської Солідарності" і самовисуванка Тетяна Єгорова-Луценко. Політологи відзначають, що вперше найактивніші учасники мажоритарних перегонів у Харківській області — жінки.

"Ці вибори є унікальними завдяки сильному жіночому лідерству. Мажоритарка була завжди не надто гендерно приязна, по округах йшли, зазвичай, впливові і багаті чоловіки, але зараз тенденції змінюються", — прокоментувала потужний жіночий склад політолог Юлія Біденко.

Светличная
На святі інтернаціоналістів відзначились чотири кандидатки в депутати. В центрі — Юлія Світлична. Фото: соцмережі

Усі четверо були присутніми на одному заході — урочистостях з нагоди Дня воїна-інтернаціоналіста. Алєксєйчук була в супроводі свого патрона Олексія Кучера, Світлична прийшла із заступником голови Харківської облради Віктором Коваленком — почесним головою харківського Союзу ветеранів Афганістану, який має авторитет серед інтернаціоналістів. Привід здався кандидатам настільки хорошим, що всі вони скупчилися разом на одному заході.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Группа "Рейтинг": "ОПЗЖ" в Харькове обходит "Слугу народа"

Такий інтерес до Лозової — не випадковий. Голосування в місті визначить успіх всієї кампанії. Тут зосереджена третина виборців округу — 50 тисяч, плюс ще 22 тисячі може дати Лозівський район.

"Можна сказати, що за кого проголосує Лозова — той і переможе. Велику ставку кандидати будуть робити на місцеві еліти. Сергій Зеленський, мер Лозової, швидше за все, пообіцяє підтримку і Світличній, і Алєксєйчук. З одного боку, у нього тривалий час були нормальні робочі стосунки з адміністрацією Світличної, вона допомагала йому створювати велику громаду — район з центром в Лозовій. Але і з Олексієм Кучером у нього склалися хороші взаємини ", — вважає політолог Антон Авксентьєв.

зеленский
 Сергій Зеленський поміж Кучером і Світличною. Фото: Лозівська міськрада

На його думку, на своєрідній розтяжці опинились всі мери і керівники об'єднаних громад. Напевно, і Олексій Кучер, і Юлія Світлична постараються включити адмінресурс: Кучер — як чинний голова області, який просуває свою радницю, Світлична — як депутат облради, яка все ще зберегла вплив на деякі громади.

Якщо в "боротьбі за Лозову" об'єдналися всі основні кандидати, то інші райони вони будуть підгортати нерівномірно. Вже на старті виборчої кампанії видно, що Юлія Світлична зосередиться на Краснограді, а Алєксєйчук обирає для агітації сільські райони — Кегичівку, Зачепилівку і Сахновщину, які на виборах влітку минулого року дали найбільше голосів за "Слугу народу" на 179 окрузі.

Розминка чи справа честі?

На позачергових парламентських виборах у минулому році на 179 окрузі було всього 10 кандидатів. Додаткові вибори зібрали 40 претендентів. 18 лютого Центрвиборчком оголосив всіх зареєстрованих, але подібна конкуренція — майже безпрецедентна для округу.

Серед учасників — багато представників маловідомих партій, які не мають ніякого відношення ні до округу, ні до Харківської області. Своїх кандидатів представили партії "Україна понад усе", "Народна програма Вадима Чорного", "Українська козацька партія". Вони живуть в Києві, Дніпрі, Львові.

"Це — партії зі старою реєстрацією, які не брали участі у виборах. Є інформація про те, що Мін'юст хоче почистити партійну систему. В кулуарах вже ходили списки неактивних партій — таких більше 50. Для них це може закінчитися скасуванням реєстрації, тому ці партії почали перейматися участю у виборах ", — пояснив ситуацію Антон Авксентьєв.

Є такі кандидати, як "свободівець" Ігор Швайка, який завжди бере участь у всіх місцевих виборах, або Яна Світлична, яка є технічним двійником Юлії Світличної.

алексейчук
Провести до парламенту Алєксєйчук  — справа честі для Кучера. Фото: Лозівська РДА

Екс-губернатор — одна з лідерів перегонів. Її головна суперниця — Вікторія Алєксєйчук. Політологи розцінюють їх шанси як приблизно рівні. За першу грає її губернаторське минуле і висока впізнаваність, за другу — партійний бренд ЗеКоманди. Сила бренду, втім, на місцевих виборах дещо слабшає — немає всеукраїнської масштабної рекламної кампанії, рекламуватися доводиться своїми силами.

"Я не виключаю, що жителі Лозової і Краснограду будуть звертати увагу не на партійні бренди, а на персональні",— говорить Юлія Біденко.

У Алєксєйчук, крім партійної належності, є ще один козир — адмінресурс чинного голови області.

"Для Кучера це будуть дуже важливі вибори. Він виграв на окрузі з найвищим результатом, але, за фактом, виграла там партія. Не можна 179-й назвати повноцінно його округом. За півроку люди встигли розчаруватися. Тому для нього дуже важливо забезпечити спадкоємність, щоб там переміг кандидат від ЗеКоманди, а не екс-губернатор, яку він публічно критикує. Він залучить максимум доступного йому ресурсу, з усіма головами РДА розпочнуться перемовини ",— упевнений Антон Авксентьєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Михаил Добкин рассказал о предложении баллотироваться в мэры

У липні минулого року Олексій Кучер отримав найвищий результат серед усіх мажоритарників. За нього проголосувало більше 50% виборців округу. Вікторія Алєксєйчук балотувалася по 174 округу і програла Олександру Фельдману. Вона набрала 33% голосів, поступившись переможцю всього 4%.

Пересидіти до місцевих виборів

Примітно, що в проміжних виборах не беруть участі два політичних важковаговика Харківської області — Анатолій Гіршфельд, який неодноразово обирався від цього округу в парламент, і голова облради Сергій Чернов, який був суперником Кучера на минулих виборах. Обидва вони набрали дуже мало голосів: Гіршфельд — 11%, Чернов — 17%, не дивлячись на високу впізнаваність.

"Чернов зосереджений на справах обласної ради і бачить себе лідером самоврядування. Він вирішив не відволікатися на тривалу боротьбу в окрузі, який не буде для нього ключовим на виборах до обласної ради. Гіршфельд також бачить, що за нинішньої коаліції цінність окремого голосу сумнівна", — говорить Юлія Біденко.

Мета Алєксєйчук очевидна — закріпити успіх ЗеКоманди. Юлія Світлична, швидше за все, прагне в Раду, щоб набрати бали перед місцевими виборами. Це може стати плацдармом для старту її мерської кампанії.

светличная
 Світлична хоче пересидіти в Раді до місцевих виборів. Фото: facebook.com/svit.yuliya

"У неї є потенціал для того, щоб завдяки своєму імені провести фракції в облраду і до міськради. Це буде один з проектів її колишнього шефа Ігоря Райніна, для якого актуальна концепція декількох колон. Одна — "За життя", інша — уламки ЄС, які він контролює через Віталія Маляренка, третя колона — проект, який буде створений під Світличну ", — говорить Антон Авксентьєв.

Політолог не виключає, що в разі перемоги на 179 окрузі можливий її альянс з Олександром Фельдманом, разом вони можуть виступити на виборах до облради і міськради якоюсь помірною опозицією і до Кернеса, і до ЗеКоманди.

Порушень поки що немає

У тому, що Олексій Кучер разом з Алєксєйчук веде її передвиборчу кампанію, формальних порушень немає. Так вважають в Громадянській мережі "ОПОРА".

"Алєксєйчук — радниця голови ОДА на громадських засадах, вона зарплату не отримує. Кучер був у Лозовій в статусі голови облдержадміністрації, але в суботу, у неробочий час, а закон забороняє агітувати тільки в робочий час", — пояснив KHARKIV Today координатор "ОПОРИ" в Харківській області Микола Зінченко.

За його словами, ця ситуація порушує принцип рівності виборчого процесу. Візити в лікарні області Вікторія Алєксєйчук здійснювала одночасно і як радниця губернатора, і як кандидатка в депутати. З іншого боку, Юлія Світлична і Вікторія Пташник побували в Лозовій з агітацією ще до того, як були зареєстровані ЦВК.

Автор: Олена Павленко.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.