Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Об'єднаним територіальним громадам в Харківській області почали роздавати землі: чому це важливо

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
З державної власності землі перейшли до комунальної.

Ще не всі новообрані голови вступили в повноваження, тому землі передали першим семи громадам. Протягом двох місяців процес планують завершити.

26 листопада Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру передала семи об'єднаним територіальним громадам в Харківській області 8484,76 гектара землі. Тепер громади можуть розпоряджатися ділянками на свій розсуд і поповнювати місцевий бюджет. Всього від держави до комунальної власність перейдуть 156 тисяч гектарів землі, на це буде потрібно до двох місяців.

"Ця передача — початок процесу з передачі близько 156 тисяч гектарів до комунальної власності різним територіальним громадам. Те, що сьогодні ми говоримо про порівняно невеликі площі (хоча 8,5 тисячі гектара — це досить велика площа), пов'язане лише з тим, що поки не набули повноваження новообрані представники органів місцевого самоврядування, щоб підписати інші акти прийому-передачі. Процес йде. Він не буде розтягнутий в часі. Ми сподіваємося, що протягом приблизно двох місяців в основному передача відбудеться", — пояснив перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Анатолій Мірошниченко.

Землю отримали:

  • Кондрашівська об'єднана територіальна громада (Куп'янський район);
  • Петропавлівська об'єднана територіальна громада (Куп'янський район)
  • Курилівська об'єднана територіальна громада (Куп'янський район)
  • Ізюмська об'єднана територіальна громада (Ізюмський район);
  • Малинівська об'єднана територіальна громада (Чугуївський район);
  • Пісочинська об'єднана територіальна громада (Харківський район);
  • Старосалтівська об'єднана територіальна громада (Вовчанський район).

 

Гроші надходитимуть до місцевого бюджету

Раніше кільком ОТГ вже передавали землі. Це стало можливим після інвентаризації. Однак деякі площі залишилися не охопленими — близько ста гектарів. У Держгеокадастрі припускають, що після ідентифікації ця цифра трохи виросте. Перехід землі з державної до комунальної власності дозволить громадам отримувати гроші від здачі землі в оренду і проєктів із залученням інвесторів. На орендарів зміна форми власності ніяк не вплине.

"Громадам це дасть ресурс, який можна використовувати по-різному в залежності від того, як вирішить сама громада. Найпростіше, що можна зробити — здати на земельних торгах землю в оренду і отримати певні кошти. Вони дуже істотні для місцевого бюджету. Це кошти, які будуть надходитимуть періодично, це не одноразове надходження. А можна проявити велику ініціативу і креативність і, наприклад, заснувати якийсь проєкт державно-приватного партнерства, залучити інвестора, який вкладе інвестиції в громаду, створить робочі місця, — зазначив Мірошниченко. — Для орендарів нічого не зміниться. Тільки зміна реквізитів, за якими потрібно вносити орендну плату. Але орендна плата надходить на користь власника. Якщо власник — територіальна громада, то гроші будуть йти до місцевого бюджету".

На переданих ділянках ОТГ поки не заробила

Землі, які сьогодні отримали громади, мають сільськогосподарське призначення. Основна частина — рілля. Також це — пасовища, сінокоси, лісосмуги, польові дороги. Однією з ОТГ, яка раніше отримувала землю в комунальну власність, стала Пісочинська (в ній проживає більше 30 тисяч жителів). Це були ділянки, які жителі громади вже обробляли, але не могли оформити.

"Ті земельні ділянки, які ми отримали першого разу (це було більше року тому), люди фактично обробляли. Але мали перешкоди з оформленням. Коли вони були передані до комунальної форми власності, громада в особі депутатського корпусу виділяла безпосередньо з розрахунком ефективного використання тим людям, які вже тривалий час їх обробляли. На деяких земельних ділянках ми розглядаємо можливість розміщення соціальних об'єктів для розвитку громади. Деякі земельні ділянки будуть виставлені на аукціон, щоб якомога більше коштів залучити до бюджету селища", — пояснив KHARKIV Today Пісочинський селищний голова Олег Чернобай .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківській області створили 56 ОТГ

На переданих ділянках ОТГ поки не заробила, оскільки процес проведення земельних аукціонів вимагає часу. Зараз Пісочинській громаді дали 114 гектарів — ліси, поля, землі сільгосппризначення. У них є землекористувачі, договори оренди або акти постійного користування, які видавалися ще в 90-і роки. Ділянки, які отримали перший раз, вважалися вільними. На думку Чернобая, на місцях легше визначати, як більш ефективно розпорядитися землею.

"Передача землі — це найголовніше для об'єднаних територіальних громад, щоб були не тільки зобов'язання, а й повноваження розпоряджатися землями, і не тільки в межах населеного пункту, а й за межами. Тому що громада більш ефективно використовує і вона бачить, кому передати в оренду, кому у власність, оскільки це рішення приймається колегіальним органом, депутатами, яких люди обрали, які живуть тут, в громаді, вони більш ефективно розпоряджаються землями", — підкреслив він.

Що буде з переданими землями

Громади — як власники землі — зможуть змінювати цільове призначення ділянок. Але є обмеження, які поширюються на ділянки з об'єктами природоохоронного фонду, магістральними трубопроводами, лініями електропередач, санітарно-захищеними зонами. До порушників може бути застосована адміністративна або кримінальна відповідальність. Землі комунальної власності жителі зможуть приватизувати, як і державної, але це рішення — за самою громадою. А ось розпаюванню сільгоспземлі не підлягають.

У Петропавлівській ОТГ частина землі, яку отримали, дадуть в оренду людям, які вже її обробляють, частину — роздадуть учасникам АТО і багатодітним сім'ям. З проханням виділити по два гектари землі жителі часто звертаються до селищної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давай знову! У Харківській області пройдуть довибори там, де кандидати набрали порівну голосів

"У нас величезна кількість людей звертається з приводу виділення по два гектари землі. У нас є величезна кількість учасників АТО, які теж дуже часто приходять. І, на жаль, в межах населеного пункту немає землі, яку ми могли б їм надати. Це багатодітні сім'ї. Це буде вирішувати депутатський корпус. У нас дуже хороший, активний депутатський корпус. Земля буде використовуватися тільки за законом. Поповнювати бюджет. Нам же передаватимуть повністю всю інфраструктуру: школи, садки, медицину, ЦНАП. Це буде у нас міні-місто. Є що розвивати. З дорогами у нас невелика проблема, в принципі, як і по всій Україні. Були б гроші, а депутатський корпус і члени виконкому будуть вже вирішувати, куди їх направляти", — пояснила Петропавлівська селищна голова Ольга Козирєва.

У громаді насамперед розвиватимуть інфраструктуру — школи, дитячі сади, медицину. У ній проживає п'ять тисяч мешканців, створили її в 2019 році. Землю громада готова приймати і розпоряджатися далі.

"Сьогоднішній захід — це той захід, який повинен був давно відбутися. Сподіваюся, що буде тривати далі. Передана земля — ​​це невелика кількість землі, та, яка вже проінвентаризована, землі, яким присвоєні вже кадастрові номери. Це робота не одного дня, — зазначила Козирєва. — Ми готові були приймати землі. Акт приймання-передачі — це перший крок до того, що земля, яка знаходиться за межами населеного пункту, буде передаватися громаді. Надалі будемо продовжувати передачу".

Передача земель до комунальної власності — частина реформи Держгеокадастру

В Україні сьогодні стартував процес передачі землі з двох областей — Черкаської та Харківської. У Держгеокадастрі кажуть, що це вдалося оперативно зробити завдяки співпраці з самими громадами. Процес, який почався давно, зараз завершується.

"Перші землі були передані декілька днів назад в Черкаській області. Але Харківщина — серед лідерів, серед передовиків. Тут насамперед потрібно похвалити Головне управління Держгеокадастру, але, безумовно, без співпраці з боку територіальних громад це було б неможливо. Приємно, що громади зацікавлені, розуміють те, що цей процес для них необхідний. Деякі громади вже отримували землі, цифру точну я сказати не готовий. Сьогоднішня передача — це "підчищення залишків" кампанії по передачі земель до комунальної власності, згідно з розпорядженням Кабінету міністрів №60Р. Воно діє вже багато років, але як ми бачимо, не дивлячись на це, процес не завершений. І можна сказати, що сьогодні ми його завершуємо. Йдеться про громади, які були об'єднані", — підкреслив Мірошниченко.

Передача земель до комунальної власності — складова реформи Держгеокадастру. У структурі сьогодні переглядають свої функції, виключаючи непотрібні, і чистять штат співробітників. Після реорганізації з 10 тисяч співробітників 60% піде, ефективність при цьому не постраждає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі ОТГ під Харковом підуть голосувати після католицького Різдва

"Часто не тільки Держгеокадастр, а всі наші державні органи діють недостатньо ефективно. Іноді складається ситуація, коли за державні гроші чиновники працюють на шкоду економіці, суспільству. Деякі функції є непотрібними. Зараз здійснюється реформа Держгеокадастру. Сьогоднішня передача земель до комунальної власності є складовою цього процесу. Планується, що в масштабах України близько двох мільйонів гектарів землі буде передано до комунальної власності. Зараз буде здійснюватися ліквідація головних обласних управлінь Держгеокадастру, як окремих юридичних осіб. Органи ці залишаться. Але стануть структурними підрозділами Держгеокадастру, як єдиної юридичної особи. Передбачається, що з понад 10 тисяч штатних одиниць в результаті оптимізації, реорганізації, скорочення функцій штату, вдасться скоротити приблизно на 60% без шкоди для ефективності роботи цього органу і з користю для суспільства", — сказав Мірошниченко.

Ринок землі: хто і коли зможе купити ділянки

У Держгеокадастрі нагадали і про відкриття ринку землі. Цього процесу просять не боятися: різкого відкриття не відбудеться, першими купувати ділянки зможуть самі українці. Позитивним результатом бачать бажання місцевих жителів залишатися і працювати в Україні, а не виїжджати за кордон.

"На мій погляд, запровадження мораторію на відчуження земель сільгосппризначення — це величезна помилка, яка принесла дуже багато шкоди нашому суспільству, економіці, зрештою, навіть менталітету нашого народу, який не може досі бути повноцінним власником. Ринок відкривається поступово і дуже обережно. З 1 липня наступного року купувати сільгоспземлі у власність зможуть тільки громадяни України і розміром тільки до 100 гектарів з невеликими винятками. Це матиме позитивні наслідки для ефективності використання земель, соціального становища в селі, виробництво зможе бути більш трудомістким, більше людей буде залишатися в селі, менше — їхати на заробітки до великих міст або за кордон. На мій погляд, те, що станеться 1 липня, — це крок в позитивному напрямку", — підсумував перший заступник голови Держгеокадастру.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.