Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Новий Кабмін: міністр Азарова, радник Порошенка і голова Київської адміністрації родом з Харкова

Кабмин
Кабмин
У новообраному Кабміні залишилися старі міністри: Вадим Пристайко, Дмитро Кулеба, Арсен Аваков, Владислав Криклій та Денис Малюська. Деякі нові персони не такі вже й нові.

У новообраному Кабміні залишилися старі міністри: Вадим Пристайко, Дмитро Кулеба, Арсен Аваков, Владислав Криклій та Денис Малюська. Деякі нові персони не такі вже й нові.

4 березня на позачерговому засіданні Верховної Ради України депутати проголосували "за" призначення нового складу Кабінету міністрів України, який запропонував новообраний прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. До нього увійшли 15 міністрів: Вадим Пристайко, Олег Немчінов, Олексій Резніков, Михайло Федоров, Арсен Аваков, Сергій Бессараб, Вадим Гутцайт, Ілля Ємець, Владислав Криклій, Марина Лазебная, Денис Малюська, Ігор Уманський, Олексій Чернишов, Андрій Таран і Дмитро Кулеба .

У Кабінеті міністрів Шмигаль вакантними залишаються чотири посади - міністра освіти і науки (раніше очолювала Ганна Новосад), міністра енергетики та захисту навколишнього середовища (Олександр Оржель), міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства і міністра культури. Поки їхні обов'язки виконують перші заступники міністрів відстороненого Кабміну: Юрій Полюхович (МОН), Віталій Шубін (Міненергетики), Павло Кухта (Мінекономіки) і Світлана Фоменко (Мінкультури).

Вадим Пристайко

Вадим Пристайко

Вадима Пристайко призначили віцепрем'єрміністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Йому 50 років. В уряді Гончарука з 29 серпня 2019 року був міністром закордонних справ. З 2014 року Пристайко був заступником міністра закордонних справ України. Примітно, що 11 червня 2019 року президент Володимир Зеленський вніс подання про призначення Пристайко главою Міністерства закордонних справ, однак Верховна Рада не підтримала його.

Олег Немчінов

Олег Немчинов

Олег Немчінов став міністром Кабінету міністрів України. Йому 42 роки, він родом зі Львова. З 2014 року Немчінов проходив службу в Держприкордонслужбі України, а з 2016-го був начальником військово-цивільної адміністрації трьох сіл в Донецькій області — Комінтернівське, Водяне та Заїченко (Волноваський район). У квітні 2017 року стало державним секретарем Міністерства молоді та спорту України (працював до жовтня 2019-го). Згідно з декларацією, Немчінов на цій посаді заробив за рік 1 156 979 гривень.

Олексій Рєзніков

Алексей Резников

Верховна Рада проголосувала "за" призначення на посаду віцепрем'єрміністра України — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Рєзнікова. Він — адвокат і політик, йому 53 роки. У 2014 році був заступником київського міського голови Віталія Кличка. З вересня 2019 року був представником України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи. Рєзніков має звання "Заслуженого юриста України" і "Майстра спорту України". У декларації вказав як основне місце роботи юридичну компанію "Астерс", де отримав за останній рік 12 949 578 гривень.

Михайло Федоров

Михаил Федоров

Михайла Федорова залишили на посаді віцепрем'єрміністра України — міністра цифровий трансформації України. У Кабміні Гончарука він був з 29 серпня 2019 року. Федорову 29 років, він народився в Запорізькій області, IT-підприємець, засновник цифрового агентства SMMSTUDIO (Запоріжжя). Він був відповідальним за Діджитал-складову виборчої кампанії Володимира Зеленського (онлайн-комунікація в соцмережах). На посаді міністра цифровий трансформації Федоров отримував в 2019-му році 56,6 тисячі гривень на місяць.

Арсен Аваков

Арсен Аваков

56-річний Арсен Аваков перейшов зі старого уряду в новий у тій же посаді міністра внутрішніх справ України. Влітку 2019 року депутат зі "Слуги народу" Єлизавета Богуцька в особистому листуванні, яке встигли зняти оператори у Верховній Раді, заявляла, що Авакова потрібно зберегти на посаді міністра внутрішніх справ, щоб не допустити бунт, який нібито готував експрезидент Петро Порошенко. 3 березня на засіданні фракції "Слуга народу" Зеленський назвав Авакова "одниміз найбільш ефективних чиновників". KHARKIV Today з'ясував, що в 2019 році дружина Авакова за рік заробила в 3,5 рази більше міністра.

Сергій Бесараб

Сергей Бессараб

Міністерство у справах ветеранів України очолив 64-річний Сергій Бесараб родом з Дніпропетровської області. Був командувачем військами територіального управління Сухопутних військ Збройних сил України "Північ" (входять Житомирська, Київська, Полтавська, Сумська, Харківська, Чернігівська та Черкаська області), першим заступником командувача Сухопутних військ Збройних Сил України та заступником начальника Генерального штабу ЗС України.

Вадим Гутцайт

Вадим Гутцайт

48-річний фехтувальник на шаблях, тренер і олімпійський чемпіон 1992 року Вадим Гутцайт став міністром молоді та спорту України. З 2017 року обіймав посаду президента Федерації фехтування України. Вісім років Гутцайт тренував збірну України з фехтування. У 2008 році команда під його керівництвом завоювала "золото" на Олімпійських іграх в Пекіні. На позачергових парламентських вибір Гутцайт збирався балотуватися в нардепи від "Слуги народу", однак зняв свою кандидатуру.

Илля Ємець

Илья Емец

Міністерство охорони здоров'я очолив 64-річний Ілля Ємець - директор Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, кардіохірург, заслужений лікар України. Ємець вже очолював МОЗ, але один рік за президентства Віктора Януковича і прем'єрства Миколи Азарова - з 2010 по 2011, але звільнився за власним бажанням, тому не потрапляє під люстрацію. Він першим в Україні став успішно оперувати немовлят зі складними вадами серця. 21 лютого 2020 року Зеленський призначив Ємця членом тимчасової робочої групи з питань реформування системи охорони здоров'я.

Владислав Криклій

Владислав Криклий

33-річний Владислав Криклій перейшов з Кабміну Гончарука в новий уряд і залишився на посаді міністра інфраструктури України. У 2009 році отримав ступінь магістра в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка (факультет фінансів). Працював у компанії Tickets.ua (бронювання квитків на літаки, потяги та автобуси), з 2014 по 2015 рік був радником міністра внутрішніх справ з питань впровадження інформаційних технологій. На виборах до Верховної Ради України влітку 2019 балотувався від "Слуги народу". Його називають людиною Авакова.

Марина Лазебна

Марина Лазебная

44-річна Марина Лазебна — поки єдина жінка в новому уряді. Вона очолила Міністерство соціальної політики України. Народилася в Київській області, в 1998 році закінчила Київський державний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю "Економіст-менеджер". Уже через два роки прийшла до Міністерства економіки України в якості провідного спеціаліста. У 2011 році Лазебна обіймала посаду директора департаменту праці та зайнятості Міністерства соціальної політики. Навесні 2013 року Янукович призначив її головою Державної служби зайнятості, проте незабаром структуру ліквідували, Лазебна почала займатися бізнесом. Старий Кабмін призначив Лазебну головою Держсоцслужби в серпні 2019 року, але за все на два місяці — вже в жовтні її звільнили. Бізнес в 2019 році їй приніс 481 480 гривень прибутку.

Денис Малюська

Денис Малюська

Ще одним залишилися в новому парламенті міністром став 38-річний Денис Малюська. Він продовжує очолювати Міністерство юстиції України. На парламентських виборах балотувався від "Слуги народу". Малюська отримав дві освіти — в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та Лондонському університеті (магістр права). У 2004 році відкрив адвокатське об'єднання "Адвокатська фірма" Бізнес-право ".

Ігор Уманський

Игорь Уманский

45-річний Ігор Уманський в новому парламенті зайняв посаду міністра фінансів України. Здобув освіту в Київському національному економічному університеті, в 2012 році став кандидатом економічних наук (дисертація — "Формування та оцінювання інноваційного потенціалу оператора зв'язку"). У Міністерстві економіки працював із 2000-х років на різних посадах. За часів президентства Віктора Ющенка виконував обов'язки міністра фінансів України. З 2014 року, один рік, був першим заступником міністра фінансів, а з 2016 року — позаштатним радником Петра Порошенка. У державних структурах Уманський не працював тільки при Януковичі. У той час він викладав в Одеській національній академії зв'язку імені Олександра Попова. У 2016 році Уманський був замішаний у скандалі: на той час міністр фінансів Олександр Данилюк заявляв, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман нав'язував йому Уманського на посаду заступника. У 2019 році в "Укргазбанку" Уманський заробив 303 269 гривень.

Олексій Чернишов

Алексей Чернышов

Міністерство розвитку громад і територій України очолив 42-річний Олексій Чернишов. З жовтня 2019 року призначений указом президента головою Київської обласної державної адміністрації. Народився в Харкові, закінчив Харківський гуманітарний університет "Народна українська академія" та Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого. Працював в компанії Telesens, в 2012 році заснував інвестиційно-девелоперську компанію Eastgate Development, у 2014 році — VI2 Partners і Kyiv Vision Foundation. Одружений, виховує двох синів. З 2008 по 2013 роки був віце-президентом, а потім і президентом концерну Олександра Фельдмана "Авек", хоча в офіційній біографії на сайті КМДА цей період відсутній. У його декларації вказано пристойний автопарк, кілька земельних ділянок, колекції елітних наручних годинників і живопису XX століття. За даними видання "Депо", пов'язаний не тільки з Олександром Фельдманом, а й з олігархом Ігорем Коломойським.

Алексей Чернышов

Андрій Таран

Андрей Таран

65-річний Андрій Таран став міністром оборони України. Він народився в Німецькій Демократичній Республіці в родині військового, закінчив Київське вище артилерійське інженерне училище і Національний університет оборони США. Служив в армії СРСР. Під час передвибочої кампанії 2019 року очолював штаб кандидата в президенти Ігоря Смешка (партія "Сила і честь"). У декларації Таран зазначив як основне місце роботи фірму "Навігатор комплект", де заробив 29 477 гривень, і Міноборони — 283 605 гривень. Крім того , він отримав 283 605 гривень пенсії.

Дмитро Кулеба

Дмитрий Кулеба

38-річний Дмитро Кулеба також залишився в новому парламенті. Однак якщо при Гончаруку він був віце-прем'єром з питань європейської інтеграції та євроатлантичної інтеграції, то в уряді Шмигаля зайняв місце міністра закордонних справ України. Він закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю — Міжнародне право. З 2003 року — в Міністерстві закордонних справ в якості аташе, радника і начальника відділу департаменту секретаріату. При президенті Порошенко міністр закордонних справ Павло Клімкін покликав Кулеба на посаду посла з особливих доручень з питань стратегічних комунікацій.

Як писав KHARKIV Today, новим прем'єр-міністром України став Денис Шмигаль. Його призначення підтримав 291 депутат.

Перед голосуванням Денис Шмигаль взяв слово і пообіцяв незабаром представити уряд і його програму. Вона буде заснована на передвиборчій програмі партії "Слуга народу". Особливу увагу голова Кабміну збирається приділити промисловому і агропромисловому виробництву, а також соціальним питанням.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.